|
Nasze Bassety Klub Miłośników Basset Hound i podobnych. |
 |
Żywienie - Karma dietetyczna
Asia i Basia - Czw 27 Mar, 2008 21:49 Temat postu: Karma dietetyczna Wczoraj bylismy u weta wyczyscic naszej pannie tyleczek. Przy tej okazji pan wet spojrzal na nia i powiedzial, ze Barbara (30 kg) jest za gruba! W szoku jestem, bo ona je malo, poltora kubka royalu maxi na dzien. Jest z tych troszke ciezszych bassetow, chuda nie jest tego jestem swiadoma, ale otyla? Kilo to moze po zimie moglaby zrzucic, ale pan pokazal mi tabele wagowe psow i pod basset dorosly stalo jak byk od 15 do 27 kg. No i mam dylemat. Grzesiu, wet polecil mi karme HILL´S Presciption Diet r/d. Nie wiem, co z tym fantem zrobic. Wet twierdzi, ze jezeli pies czesto siada, na spacerze chodzi czesto z tylu za panem, duzo spi, to moze juz byc oznaka zlego samopoczucia spowodowana otyloscia. No Bacha siada zawsze i wszedzie, na spacerze owszem czesto trzeba ja jak osla ciagnac, ale to tylko jak ma do domu wracac. Zbil mnie chlop zupelnie ta otyloscia basina, jej przeciez widac linie zeber pod skora, to siadanie jednak zaczelo mnie zastanawiac. Super znosi royal, nie chcialabym robic na niej eksperymentow, bo ona dostaje od razu lichej siersci po innych karmach. O kupkach nie wspomne. Grzesiu, czy ta karma to cos dobrego czy tylko sciema, bo ponoc tylko u weta mozna taka kupic, a ja znalazlam z necie pelno ofert sprzedazy. Nie wiem, czy nie gada tak chlop zeby mi kit wcisnac.
aktualna fotka Baski
madzialinka - Czw 27 Mar, 2008 22:07
Z tym ciągnięciem się z tyłu to bym nie przesadzała. Moja Eni ciągnie się zawsze także nawet smyczy nie używam na spacerach. Ona po prostu musi wszystko obwąchać.
Bacha z tego ujęcia nie wydaje mi się gruba. Wydaje mi się też, że dopóki ma wcięcie w talii to wszystko jest ok.
Co do wagi basseta - nie wiedziałam, że może być aż taki rozrzut. 15kg to chyba za mało (moja Eni waży 24kg i według niektórych to też mało), więc te 30kg to według mnie w porządku. Ja bym chciała, żeby moja ważyła coś ok. 30kg. No może tak z 28-29 wtedy przestane się martwić.
I jeszcze do Grześka - wysłałam na priva wiadomość i nie wiem czy doszła.
Mirka - Czw 27 Mar, 2008 22:33
Bacha nie jest za gruba ,wyglada tak jak powinien dorosły basset :lol:
jakiś dziwny ten wet basset 15kg hihihih :shock:
gocha - Czw 27 Mar, 2008 22:42
Moja Mania po wyjściu ze schroniska, w wieku 6 miesięcy ważyła 15 kg i wyglądała jakby miała zaraz umrzeć z głodu
Grzegorz - Pią 28 Mar, 2008 06:06
Hills R/D to dieta weterynaryjna- lecznicza.Tak naprawde moga ja sprzedawac tylko wetowie a necie w wiekszości to podróby - nawet tu sie zdarzają !!!!!!!!
Na tym wet ma baaaardzo dużżżąąąąą marżę - tak więć sama widzisz o co chodzi. laska ma prawidłową wagę,na zdjeciu wyglada O.K. Nie zmieniaj karmy - siadanie mogło byc spowodowane podrażnieniem odbytu. Zresztą basset jest psem który jak ma stać to siada - taka natura - zreszta to wcale nie głupie. nic bym nie zmieniał, ale jesli to Cię nie przekonuje to zmień na Royala Light , lub Bento Kronen LIGHT- to jedyne karmy typu Light które maja glukozaminę i chondroityne w składzie - skarm jedenh worek i zobacz efekty- jak nie bedziesz zadowolona to wrócisz do karmy poprzedniej.
Dla mnie wet ściemnia a tabele w iekszości są błędne - bo jak nic nie uwzględniają eksterieru tylko jakies opisy z nieba wzięte.
Kasia :) - Pią 28 Mar, 2008 08:29
z góry przepraszam za ten mały OT ale... ciekawa jestem co za idiota ustalał te tabele wagowe którymi posługuje się wspomniany przez was wet Asiu...
basset dorosły w przedziale 15 - 27 kg... rozumiem że suczki bliżej dolnej granicy ?
pamiętacie Łuskę? ona po zabraniu od poprzedniego "opiekuna" ważyła około 18 kg cxzyli że trzymała się w wyznaczonym przedziale, tylko czy aby napewno tak powinien wyglądać zdrowy dorosły basset ?... poniżej fotka:
Asia i Basia - Pią 28 Mar, 2008 10:37
Tak tez sobie myslalam, ze te tabele to troche z kosmosu wziete, aczkolwiek w naszej grupie spacerowej mamy pare suczek bardzo lekkich (max. 19 kg), tylko ze one to juz bardziej jak beagle wygladaj , a nie bassety :smile: . Mamy ale rowniez psy kolosy, choc nie grube i te waza na pewno wiecej niz te "wzorcowe" z tabelki. Biore wiec na te wzorce poprawke. Moze niemieckie basety sa inne, nie wiem, tak mnie zatkalo u weta, ze zapomnialam dopytac skad on ma te tabele.
Grzesiu, dziekuje bardzo za informacje. Pozostane przy naszej karmie, poobserwuje, a przede wszystkim przegnam troche panne po parkurze, bo widze, ze po zimie leniwa. Miala dopiero co cieczke i mysle, ze to tez zrobilo swoje, bo prawie miesiac bez latania bez smyczy to jednak duzo. Zobacze jaki bedzie efekt i zamelduje mam nadzieje o sukcesach :grin:
Kaśka - Pią 28 Mar, 2008 16:07
Pozwolę i ja się wtrącić kilka zdań w tym temacie.
Dla mnie Baśka jest ok, basset musi wyglądać jak basset a nie jak cień basseta co można wyczytać w poprzednich postach.
Siada, hmmm? No cóż, basset ma swój rozum i jeśli nie musi w danej chwili stać czy iść to zawsze będzie siadał. Co do tego weta to powiem tak, tabela tabelą ale znajomość danej rasy zdecydowanie u niego szwankuje bo trudno trzymać się sztywno tabeli, potrzebna jest tu jeszcze znajomość psychiki danej rasy.
Jogurt - Pią 28 Mar, 2008 22:19
Hmmm...czlowiek tez jak moze stac lub usiasc, to najczecsiej sobie siadzie :cool: Basset madre psisko :wink:
Asia i Basia - Pią 28 Mar, 2008 22:23
Swieta prawda. To sie pocieszylam. Od wczoraj troszke mniej zarelka, dluzsze spacerki, troche sportu i bedzie jak laleczka.
Kasia :) - Nie 30 Mar, 2008 14:33
Asia i Marek napisał/a: | ...troszke mniej zarelka, dluzsze spacerki, troche sportu i bedzie jak laleczka. |
hihihi.... jakbym o sobie czytała :lol:
|
|