Nasze Bassety
Klub Miłośników Basset Hound i podobnych.

Ambulatorium - USZY - Okaleczone uszka

Rogasowa - Nie 28 Lut, 2010 22:23
Temat postu: USZY - Okaleczone uszka
Witam jestem nowa :)
Od wczoraj mam śliczną bassetkę, ale zauważyłam ze ma rankę na uszach, nie wiem czy to moze ktoryś z braciszków jej to zrobil czy sama jakos nadepnela..
I piszę do was z taką prośbą czym jej to posmarować aby szybciej się goiło..
Wierzę, ze macie wieksze doświedczenie w tych sprawach :)
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrowienia

gocha - Nie 28 Lut, 2010 22:28

Ja to myslę, że jeżeli ranka jest maleńka to wystarczy przemywać czymś dezynfekującym, ale jeżeli Cię niepokoi to najlepiej pokaż uszko weterynarzowi, zresztą taki przegląd psiaka jest wskazany jeżeli to "nowy" u Ciebie piesek.
Zapraszamy do działu powitań, przedstaw się nam i przedstaw swojego pieska :grin:

zojka - Pon 01 Mar, 2010 07:07

Idź do weta.
Mój Rufek ma uszka "porwane" jak firanka...
Nie chciało się goić, gdy ranka była duża.

Miła od Gucia - Pon 01 Mar, 2010 08:10

Witaj Rogasowa
miło czytać, że jest bassecik u Ciebie - a jednak
nieraz warto poczekać.

Może troszkę rivanolem na początek, ale najlepiej niech wet. oceni.
Guciol jak był mały też miał ciągle uszy postrzępione, bo dryptał po nich.

Batus - Pon 01 Mar, 2010 10:27

Ja takie różne ranki smaruję Neomycyną, za przyzwoleniem mojego lekarza rodzinnego tj. mojej mamy :) Oczywiście po przemyciu.
Rogasowa - Pon 01 Mar, 2010 16:27

Mam taką neomycynę w sprayu.. może spróbuje sama.. a w piątek i tak wybieramy się do wet więc jeszcze jego poradzę się w tej sprawie:) Mamy juz tylko problem z pazurkami są straaasznie ostre! Czytałam w książce o Bassetach Państwa Larskich na temat ich piłowania ale Trufla bardzo się wyrywała.. pomyślałam, że poczekamy do wiosny i moze na spacerach troszkę naturalnie się spiłują:)
Już się nie możemy doczekać:)

Asia i Basia - Pon 01 Mar, 2010 18:03

Cwiczcie od malego obcinanie, jesli to oczywiscie mozliwe ;) O pilowaniu jeszcze nie slyszalam. Takie malutkie to latwo sie obcina. Sa jeszcze miekkie, pozniej bedzie juz trudniej. Juz niedlugo wiosna to na pewno na dworzu beda sie same scieraly.
Evika - Pon 01 Mar, 2010 20:45

na małe ranki uszkowe -przemywanie wodą utlenioną u nas zdawało egzamin, a pazurki delikatnie przyciąć ale na początek u veta - pokaże jak, potem już można samemu próbować