|
Nasze Bassety Klub Miłośników Basset Hound i podobnych. |
 |
Zwierzęta w potrzebie - Pomoc dla schroniska w Łodzi
gocha - Sob 02 Paź, 2010 20:00 Temat postu: Pomoc dla schroniska w Łodzi Przy okazji wizyty u Milorda obejrzałam sobie dokładnie jak teraz wygląda schronisko w Łodzi .Byłam przerażona mimo, że odwiedzam to schronisko, ale to co jest teraz....koszmar.
Nie kwestia brudu, zaniedbania czy złych warunków, to jest w porządku, tylko ciasnota i ilość psów. Ostatnio jak byłam to były budy na terenie, takie bez boksów i tam były psy, które w boksach się już nie mieściły. Teraz wręcz nie ma przejścia, budy stoją wszędzie i przy nich psy. Jest dwa razy więcej psów niż schronisko jest w stanie pomieścić.
Najbardziej ze wszystkiego potrzebują domów tymczasowych i stałych.
Psów ciągle przybywa i na pewno przed zimą będzie ich coraz więcej.
Pewnie przydał by się jakiś grosz na nowe budy, bo te są zapchane psami, nie ma już ani jednej wolnej.
Umówiłam się z panią Agnieszką ze schroniska, że mam pozwolenie na kopiowanie zdjęć z ich strony, a ona mi będzie podsyłała informacje o psiakach, które natychmiast potrzebują pomocy w postaci domów. Może chociaż jakiemuś jednemu uda się znaleźć dom poprzez nasze forum.
Jest bardzo dużo psów staruszków, które niestety mają tam dozywocie, bo nikt ich już nie chce, większość z nich wymaga kosztownego leczenia, ale mają darowane życie, miskę i opiekę.
Straszne to wszystko, mogłabym pisać w nieskończoność, cały czas mam przed oczami te błagalne spojrzenia....i setki wpatrzonych we mnie oczu.
Batus - Nie 03 Paź, 2010 10:17
Właśnie dlatego nie mam odwagi wchodzić do schronisk
domelcia - Nie 03 Paź, 2010 12:47
ja podobnie jak Luiza...
prześlę na rzecz schroniska w Łodzi jakiś grosik, jestem za pomocą może wysłanie karmy byłoby dobrym pomysłem?
Joasika - Nie 03 Paź, 2010 13:38
A co z zabezpieczeniem przed zimą?
Będą wszystkie psiaki miały ciepło?
Ja w październiku już nie dam rady finansowo, ale jakby poszło z basseciego, to jestem za!
Batus - Nie 03 Paź, 2010 14:23
Tyle psów, jak tu pomóc, kropla w morzu...ale może będzie tych kropli więcej, ja też popieram żeby przesłać karmę lub kasę.
Magda i Rudolf - Nie 03 Paź, 2010 14:54
Ja popieram wszystko tylko nie kase
gocha - Nie 03 Paź, 2010 15:20
Jutro będę rozmawiała z panią Agnieszką, tą co zajęła się mną w schronisku. Porozmawiam, popytam co jest najpilniejsze i dam Wam znać.
eufrazyna - Nie 03 Paź, 2010 16:02
Jako gatunek nie zasługujemy na przetrwanie :~ Tyle porzuconych zwierząt...serce się kroi.
gocha - Wto 05 Paź, 2010 17:53
Rozmawiałam długo z panią Agnieszką.
Tak jak wcześniej pisałam, najbardziej ze wszystkiego potrzebują domów dla psów i kotów, stałych i tymczasowych.
Pisałam Wam już, że jest tam cała masa zwierząt leczonych. Karmę mają, dodatkowo mają mięso i inne dodatki, tego im nie brakuje, budy tez są , solidne.
Brakuje rzeczy dla chorych zwierząt, głównie kotów.
Poprosiłam, aby pani Agnieszka powiedziała mi uczciwie czego nie mają i co jest najbardziej potrzebne. Więc tak, potrzebują podkładów jednorazowych, takich aptecznych, mogą być odpadowe lub przeterminowane (nawet nie wiedziałam, że to też ma termin użyteczności), potrzebują szczotek do czesania zwierząt, to konieczność przy tej ilości zwierząt z odzysku, a niestety nie mają i potrzebują słoików mięsnych typu "Gerber"
To nie fanaberia tylko w tym właśnie podają chorym kotom leki.
Maleńkie chore koty nie przyjmują leków w innej postaci jak tylko właśnie w tych dziecięcych papkach mięsnych, kupują im te słoiczki i dzielą na dawki razem z lekami.
To rzeczy które są im niezbędne, a na które nie mogą sobie pozwolić.
Może ktoś z Was ma jakies dojścia do tych produktów, może na allegro czy gdzieś wynajdziemy tanie szczotki do czesania i pomożemy im.
Ja mogę jechać i zawieźć wszystko , szkoda pieniędzy na przesyłki czy kuriera , tylko napiszcie mi co możemy zrobić i czy możemy im trochę pomóc.
Mirka - Wto 05 Paź, 2010 18:32
Gerbera a innej firmy nie mogą być
sa równie dobre a duzo tańsze :~
np w Tesco mozna kupić takie obiadki chyba "Tescowe"
ja Dusi nie raz kupuję i ona bardzo je lubi :wink:
gocha - Wto 05 Paź, 2010 18:40
Tu nie chodzi o obiadki, to muszą być czysto mięsne papki , bo tylko w takich mogą podawać leki.
Ale to nie jest konieczność z naszej strony, ja tylko piszę o tym co pani Agnieszka mi mówiła i co im jest najbardziej potrzebne.
Magda i Rudolf - Wto 05 Paź, 2010 18:50
Szczotki do czesania to nie wydaje mi sie jakims duzym wydatkiem, a te papki to rzeczywiscie moga byc typu Gerber, zeby taniej bylo. Musimy sie zorganizowac i cos uradzic
Mirka - Wto 05 Paź, 2010 18:55
wiecie ja tam z tymi papkami to sie nie znam
ale Gerbera to są albo zupki albo drugie dania np.papka jarzynowa+gotowane mięso,
albo przeciery owocowe-deserki
ale ja sie nie znam :~
Mirka - Wto 05 Paź, 2010 19:00
ale za pomoca jestem jak najbardziej na tak :wink:
Magda i Rudolf - Wto 05 Paź, 2010 19:00
Ja tez sie nie znam ale to chodzi chyba wlasnie o te papki Mirka, zeby podawac leki w tym, na pewno sa jakies tansze odpowiedniki Gerbera :~
gocha - Wto 05 Paź, 2010 19:02
Wiecie, ja za bardzo się nie znam, nie kupuję takich rzeczy. Wiem, że podają leki najmlodszym , chorym kotom w takich papkach mięsnych , to na pewno nie musi być najdroższa firma tylko pewnie coś ci takie maleńkie organizmy przyswajają.
Mirka - Wto 05 Paź, 2010 19:08
a może jakies paszteciki dla kociąt np.whiskasa?
Mirka - Wto 05 Paź, 2010 19:10
zobaczcie tu jest jedzonko dla maluchów
http://www.whiskas.pl/produkty3.aspx?ccid=1
Mirka - Wto 05 Paź, 2010 19:14
Magda i Rudolf napisał/a: | Ja tez sie nie znam ale to chodzi chyba wlasnie o te papki Mirka, zeby podawac leki w tym, na pewno sa jakies tansze odpowiedniki Gerbera :~ |
no własnie są w marketach Tesco ,sa tak samo smaczne bo czasami
dla Dusi kupuję i zdarza mi sie tez podejść
gocha - Wto 05 Paź, 2010 19:20
Nic na wariata, pomyślmy na spokojnie co możemy zrobić, ja mogę zadzwonić i popytać co się sprawdza, a co nie. Szukam też tanich szczotek (sama mam w domu dwie do oddania) i znajomości "podkładowych"
Jezeli zajdzie taka potrzeba to ja do schroniska wszystko mogę dostarczyć (oczywiście z rachunkami czy potwierdzeniem)
Miła od Gucia - Wto 05 Paź, 2010 21:45
Ja oczywiście jestem jak najbardziej za wsparciem dla schroniska.
To może ustalmy jakąś kwotę, żeby Gosia wiedziała ile czego może kupić.
gocha - Wto 05 Paź, 2010 22:10
Tak , tu chodzi o takie podkłady jak pisze Dorota. Na nich leżą chore zwierzęta, te które sikają pod siebie. Ja się rozejrzę w jakich cenach są podkłady i te papki dla dzieci, a Wy mi powiecie czym możemy dysponować. Co do szczotek też poszukam, może chociaż kilka by się dało im kupić , a może ktoś z Was ma to jakoś by się uzbierało i bym im zawiozła, ja sama mam 2 takie szczotko-zgrzebła z których nie korzystam i też im podaruję.
domelcia - Wto 05 Paź, 2010 22:13
Bogusiu czy doszły pieniążki ode mnie na schronisko? bo nie widziałam, zebyś je ujęła a powinny już być...
chyba, że znowu coś sknociłam w tym banko
Miła od Gucia - Wto 05 Paź, 2010 22:17
dziś wieczorem jeszcze robiłam operacje na naszym koncie, nie było od Ciebie pieniążków. Poczekajmy do południa do jutra.
Magda i Rudolf - Sro 06 Paź, 2010 08:53
Taniej jest na allegro, tam sa podklady pakowane nawet po 30-50 sztuk
Mirka - Sro 06 Paź, 2010 08:58
http://allegro.pl/podklad...1253521503.html
jedna szt.1.49
nie wiem czy to tanio czy drogo :~
gocha - Sro 06 Paź, 2010 09:08
Ja myślę, że to nie najdrożej i można od razu przesłać na adres schroniska.
Sprawdzę jeszcze dzisiaj jak wyglądają ceny apteczne.Poszukam też tych papek i sprawdzę ceny.
Miła od Gucia - Sro 06 Paź, 2010 09:43
Gosiu, ja do dyspozycji jestem, jeśli chodzi o zamówienia itd. Ale zrobisz tak jak Ci wygodniej. Ja bym zaproponowała, abyś pozamawiała wszystko na siebie.
I wszystkie te przesyłki zebrane razem wpakowała w samochód i z tym byś osobiście pojechała do schroniska.
A ja bym Ci pieniążki z konta basseciego przelała na Twoje za dokonane wydatki.
Nie piszecie nic o kwocie.
A Gosia musi wiedzieć za ile czego może zamówić.
Ja proponuję 200 zł plus, minus.
gocha - Sro 06 Paź, 2010 09:54
Bogusiu, ja nie mam konta na allegro, to znaczy miałam i nie korzystałam, zgubiłam hasło , a drugi raz nie mogę się zarejestrować z tego samego adresu IP, ale ma moje dziecko to damy radę.
Myslę, że taka kwota to za dużo. Jeżeli chodzi o zamówienie to tylko te podkłady, papki i ewentualnie szczotki to bym kupiła w jakimś markecie, bo na pewno wyjdzie taniej.
Ja to myślałam o np. 50 podkładach i powiedzmy 20 słoiczkach tej papki. Co do szczotek to ja mam 2 , popytam po znajomych , może bym jakieś 2-3 dokupiła, ale szczotki to na końcu, najważniejsze te podkłady i papki, bo to dla tych chorych bidul.
Renia - Sro 06 Paź, 2010 10:06
Gosia sprawdź ceny tych słoiczków w Roosmanie.
gocha - Sro 06 Paź, 2010 10:14
Dobrze, że mi podpowiedziałas, oni mają całkiem duży wybór rzeczy dla dzieci.
Mirka - Sro 06 Paź, 2010 11:11
tych podkładów ze 100
i z 2 zgrzewki tych papek
mniej więcej zobacz ile by to wszystko razem kosztowało
i wtedy sie razem zdecyduje :~
gocha - Sro 06 Paź, 2010 12:57
No 100 podkładów to koszt prawie 150 zł, a jeszcze ewentualna przesyłka gdyby je zamawiać z allegro, papki posprawdzam w różnych sklepach, popatrzę po dużych marketach, może jutro poświęcę na to czas, bo nie chcę tak na wariata, pochodzę , poszukam i wtedy dam znać co ile kosztuje.
Popytajcie proszę kto ma w domu niepotrzebne szczotki do wyczesywania psów, to można przesłać zwykłym listem, a ja bym im razem zawiozła.
aniapiotr - Sro 06 Paź, 2010 16:14
http://allegro.pl/podklad...1233271712.html
tu są za złotówkę.
gocha - Sro 06 Paź, 2010 16:43
Super, te są najtańsze. Bogusiu czy możemy zrobić tak, że Ty byś zamówiła te podkłady, a ja poszukam jutro tych papek. Uprzedzę panią Agnieszkę, że idzie przesyłka, a ja te słoiczki kupię i zawiozę.Oczywiście nie natychmiast tylko w ciągu kilku dni to załatwimy.
aniapiotr - Sro 06 Paź, 2010 17:18
tylko mniejsze.
Miła od Gucia - Sro 06 Paź, 2010 19:09
dobrze Gosiu, oczywiście,
podaj mi szczegóły na pw, ile, czego, adres i koniecznie telefon dla kuriera.
gocha - Sro 06 Paź, 2010 19:39
Dobrze Bogusiu, za 2 godzinki, bo teraz będę zajęta. Moje dziecko kupi w markecie te słoiczki (zobaczymy gdzie jest najtaniej), ja zbieram po znajomych szczotki, w domu mam sporo kocyków, flanelek , to też spakuję i wszystko razem zawieziemy.
gocha - Pią 15 Paź, 2010 19:46
Dopiero wróciłam do domu, ale dla schroniska mamy już wszystko :grin:
Jestem bardzo zadowolona.
Podkłady dla szpitalika 100 sztuk doszły. Słoiczki z papką mięsną 2 kartoniki po 12 sztuk zakupiłyśmy z Wandą dzisiaj, za sumę 81,36 zł. (12x3,29 i 12x3,49), tak jak prosiła pani Agnieszka jest to kurczak i indyk, bez dodatków.
Szczotki w ilości 10 sztuk nieodpłatnie przekazała nam pani Jolanta Patora właścicielka firmy produkującej szczotki dla psów i kotów. Szczotki są w kilku grubościach i rozmiarach.
Teraz umówię się z panią Agnieszką i w poniedziałek lub wtorek zawieziemy wszystko do schroniska. Mamy jeszcze stertę kocyków, kołderek i cieplutkich rzeczy dla zwierzaków i to wszystko razem będzie darowane z paczką od naszego forum.
Zaraz dołączę zdjęcia zakupów i szczotek.
Miła od Gucia - Pią 15 Paź, 2010 20:02
Super,
niech choć tyle mają te bidulki, których nie ma kto kochać i głaskać.
gocha - Pią 15 Paź, 2010 20:10
I zdjęcia zawartości paczki od nas :grin:
Miła od Gucia - Pią 15 Paź, 2010 21:59
rachunki
81,36 SCHRONISKO W ŁODZI. Zakup artykułów żywnościowych dla zwierząt. Odbiór towaru Gocha. Przelew na Gosię.
i 110 zł za podkłady, jak pisze wyżej, już są u Gosi, były zamawiane na allegro.
gocha - Pią 15 Paź, 2010 22:01
Zakup i przelew na "dzieciegochy" :wink:
gocha - Wto 19 Paź, 2010 18:50
Byłyśmy dzisiaj z Wandą w schronisku łódzkim zawieźć paczki. Od naszego forum paczkę zakupionych przez forum rzeczy i dodatkowo koce, kołdry i karmę od nas.
Pani Agnieszka bardzo nam była wdzięczna, czekało już na nas wydrukowane podziękowanie
A oto "mój" Babulinek, któremu postanowiłyśmy pomagać. Już przy poprzedniej wizycie ujął mnie za serce swoim spokojem, siwą mordką i wiekiem.
Babulinek został wyrzucony w wieku 15 lat :cry:
Jest w całkiem niezłej kondycji jak na takiego psiego staruszka.
Zawiozłyśmy mu miękką karmę w puszkach, taką dla "dziadków", polarowy ciepły kocyk i przeciwreumatyczną podusię, wypełnioną łuskami gryczanymi, ma podobno rozgrzewać i działać antyreumatycznie (to taka ludzka poduszka)
Babulinek mieszka w takim ogrzewanym magazynku razem z jeszcze 3 staruszkami.
eufrazyna - Wto 19 Paź, 2010 19:09
Jak on się przytula...Gosia posmyraj go i ode mnie za uszkiem następnym razem,plizzzz.
|
|