Nasze Bassety
Klub Miłośników Basset Hound i podobnych.

Wychowanie - kiedy nóżka pójdzie w górę???

Asia i Stefan - Wto 19 Lip, 2011 13:35
Temat postu: kiedy nóżka pójdzie w górę???
Szukałam, szukałam i nie znalazłam takiego tematu, więc postanowiłam założyć.
Stefcio skończył 8 miesięcy i nadal nie podnosi nogi. Nie znam zwyczajów męskiej części psiej populacji, nie wiem czy można tu określić wiek "około", ale tak mnie zastanawia, kiedy Stefan zacznie podnosić łapkę do sikania? Jego brat, Bernard, z tego co mówiła mi Ewelina już to robi :)

Ola-i-Fred - Wto 19 Lip, 2011 13:47

Fred zaczął podnosić łapkę mniej więcej 1,5 miesiąca temu a w tej chwili ma rok i trzy miesiące
Mirka - Wto 19 Lip, 2011 13:48

Bono ma gdzieś około 6 lat
i bardzo rzadko podnosi nogę do sikania,
a jak już to i tak nie uceluje tam gdzie chce :lol:

watla - Wto 19 Lip, 2011 13:56

Chili nie podnosi nogi i uwielbia siusiać pod krzesłami trampoliną itd..Musi mieć daszek
Batus - Wto 19 Lip, 2011 15:22

Nasz też nie zawsze, czasem z lenistwa odsuwają mu sie tylne nogi aż brzuchem sięga prawie do ziemi, czasem sie zastanawiam czy się zaraz nie położy :P
Miła od Gucia - Wto 19 Lip, 2011 16:27

http://forum.bassety.net/...B3apki&start=90
na temat podnoszenia łapek

Kala - Wto 19 Lip, 2011 20:49

a mój niedźwiedź podnosi nogę jak mu się zachce ;) bo niby po co ma się chłopak wysilać? Asia nie bojaj się bo coś mi się wydaje, że bassecie lenistwo nam się kłania :P
Asia i Stefan - Sro 20 Lip, 2011 10:35

:) :) :) dziękuję za wszystkie odpowiedzi i zdaję sobie już w 100% sprawę, że nawet w tak męskim temacie jak sikanie z podnoszeniem nogi, bassecie lenistwo jednak bierze górę :D
zojka - Sro 20 Lip, 2011 10:41

Bassety to przekręty.
Ja nie pamiętam, kiedy mój Ruf zaczął zachwowywać się jak facet, ale pamiętam dumę pańcia :mrgreen:

A teraz Ruf tak podnosi łapę, że aż go wygina :shock: szczególnie, gdy z góry traktuje nogę stołową :evil:

Asia i Stefan - Sro 20 Lip, 2011 10:59

A one w domu sikając też podnoszą nogi?ściany, stoły, kanapy itd? jeżeli tak, to ja już nie chcę, żeby ją zaczął podnosić :)
Mirka - Sro 20 Lip, 2011 11:13

no pamietam dzień kiedy Borysa przywieżlismy
ze schroniska do domu i co zrobił?
taki na półdziki wpadł do salonu podniósł łapę
i obsikał taką drewnianą belkę,od razu go pokochałam :wink:

zojka - Sro 20 Lip, 2011 12:56

Asia i Stefan napisał/a:
A one w domu sikając też podnoszą nogi?ściany, stoły, kanapy itd? jeżeli tak, to ja już nie chcę, żeby ją zaczął podnosić :)

W domu mój ukochany pies zachowuje się z godnością - szłapę podnosi!

koluś - Sro 20 Lip, 2011 13:36

Koluś raczej podnosi łapę zawsze...ostatnio może raz go przyłapałam na sikaniu na panienkę :shock: , ale to chyba było w nocy i pomimo wielkiego baseciego zmęczenia biedaka przypiliło :mrgreen: ale nie pamiętam kiedy zaczął podnosić łapę, wydaje mi się, że miał już rok lub trochę ponad.
Bernard - Sro 20 Lip, 2011 21:43

Bernard zaczął podnosić nogę , ale wychodzi mu to wyjątkowo niezgrabnie :mrgreen .Jest bardziej precyzyjny kiedy"olewa"płot lub drzewka sąsiada :lol: , ale ma dobry przykład :shock: beagle go tak szkoli ,że głowa mała.Informuję ,że nakryty na gorącym uczynku,podczas sikania na kanapę przyjął wygodniejszą dziewczyńską pozycję .Pozdrawiam :wink:
zojka - Czw 21 Lip, 2011 01:56

Bernard napisał/a:
......Informuję ,że nakryty na gorącym uczynku,podczas sikania na kanapę przyjął wygodniejszą dziewczyńską pozycję .Pozdrawiam :wink:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mój Ruf w takich sytuacjach próbuje dokończyć rozpoczęte dzieło - jednakowoż ma też przymus ucieczki :shock: w związku z tym podskakuje na trzech łapach i siura nadal. Po 3 do 5 sków i większej wibracji mojego głosu decyduje się na zwiewkę zwyczajną.

larry - Czw 21 Lip, 2011 13:18

My na ten "krok" również czekaliśmy.I pewnego pięknego dnia (całkiem niedawno zresztą) nasz klusek zaczął dumnie podnosić nogę.Pamiętam,że oboje z Mężem się wzruszyliśmy.I jesteśmy z niego od tego momentu dumni.dodam jednak,że własnie zaczyna 8 miesiąc :)
Bernard - Czw 21 Lip, 2011 13:39

Ruf jest niezdecydowany ,fajnie się siśka , ale pańcia na karku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Bernard zdecydowanie dzieło dokończył, niestety bez chęci na ucieczkę :roll: Kanapa całkowicie obsikana , próba jej wyczyszczenia róznymi srodkami dała w rezultacie zapach moczu połączonego z octem i proszkiem do prania co przebija nawet basseci zapach,wspaniały bukiet roznosi się :shock: po domu :mrgreen:
Asia i Stefan - Czw 21 Lip, 2011 13:45

Tak Cię Twoje dziecię zrobiło??? A to bestia łaciata...czasami się cieszę, że Stef nie wie co to łóżko, kanapa, fotel :)
Kala - Czw 21 Lip, 2011 14:49

oj kochana ciesz się ciesz :P bo ja juz standardowo po przyjściu z pracy szoruję ubłoconą kanapę :roll: fotel raczej z rzadka bo w końcu jest w 100% Toli :roll:
Mirka - Czw 21 Lip, 2011 14:51

Bernard napisał/a:
Ruf jest niezdecydowany ,fajnie się siśka , ale pańcia na karku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Bernard zdecydowanie dzieło dokończył, niestety bez chęci na ucieczkę :roll: Kanapa całkowicie obsikana , próba jej wyczyszczenia róznymi srodkami dała w rezultacie zapach moczu połączonego z octem i proszkiem do prania co przebija nawet basseci zapach,wspaniały bukiet roznosi się :shock: po domu :mrgreen:

polecam zakup u mnie pomaga :lol:

http://allegro.pl/neutral...1710614367.html

Kala - Czw 21 Lip, 2011 14:59

Mirka napisał/a:
Bernard napisał/a:

polecam zakup u mnie pomaga :lol:

http://allegro.pl/neutral...1710614367.html

również polecam :D sprawdza się również jako roztwór :D

Mirka - Czw 21 Lip, 2011 15:06

oj tak ,ja takim roztworem przynajmniej 1 raz w tygodniu myję podłogi i nie śmierdzi psami
zojka - Czw 21 Lip, 2011 15:13

Mirka napisał/a:
oj tak ,ja takim roztworem przynajmniej 1 raz w tygodniu myję podłogi i nie śmierdzi psami

Naprawdę? :shock: :shock:

My robimy podłogi na parterze. Właśnie teraz, dzisiaj nawet. I ustaliliśmy, że trzeba cały dół pokryć terakotą, bo Ruf :oops: :oops: (znaczy teren)
Nadmienię, że już od dawna (czyli przed bassetami) zakupiłam deski dębowe! Moje wymarzone ...
Ale doświadczenie z "piętra" uczy nas, że za dwa lata trzeba będzie je wywalić.
No a zapach na starych fotelach .... bezcenny :evil:

Mirka - Czw 21 Lip, 2011 15:25

Zojka ja tez na całym parterze mam terakotę ale nawet jak
na terakote pies nasika kilka razy to będzie śmierdziało,
wg instrukcji wsypuje tego proszku do wody i tym myję podłogę
i jest luzik
natomiast fotele,kanapy,dywany sypie sie tym proszkiem,wciera się go
np.szczotka i zostawia na co najmniej 6 godzin,po czym odkurzasz i smrodek sie ulatnia :wink:

Asia i Stefan - Czw 21 Lip, 2011 16:02

Super Laseczki, dziękuję, przyda się jak jasna cholercia, zwłaszcza w nowym mieszkaniu :)
zojka - Pią 22 Lip, 2011 07:06

Zakupiłam!!
Zdam relację :mrgreen: