|
Nasze Bassety Klub Miłośników Basset Hound i podobnych. |
 |
Zakończone adopcje - beagelka z Lwówka Śląskiego/przebywa w domu tymczasowym
marzanna67999 - Pon 05 Gru, 2016 22:59 Temat postu: beagelka z Lwówka Śląskiego/przebywa w domu tymczasowym W sobotę (3.12) inspektorzy z Dolnośląskiego Inspektoratu Ochrony Zwierząt podjęli interwencję w sprawie niewłaściwych warunków utrzymywania suki beagle w miejscowości Lwówek Śląski (woj, dolnośląskie). Od 3 lat mieszkańcy oraz lokalne Fundacje podejmowały wszelkie możliwe kroki w celu poprawy dobrostanu suczki, począwszy od interweniowania, odbierania szczeniaków, po zgłaszanie zaniedbań do straży miejskiej i na policję. Żadne z działań nie przynosiły rezultatów w postaci poprawy bytu suczki. Brak reakcji właściwych służb mógł być również spowodowany tym, że właściciele psa są prominentnymi i znanymi mieszkańcami Lwówka Śląskiego - właściciel jest nauczycielem/pedagogiem w lokalnej szkole.
Inspektorzy podczas interwencji podjęli decyzję o odbiorze psa w trybie administracyjnym w związku z zagrożeniem zdrowia i życia. Ujemna temperatura sięgająca -7 stopni, brak wody, budy oraz właściwego schronienia przed wiatrem, przewlekłe zapalenie spojówek, uszu, pęcherza oraz skóry dały podstawy do uznania, iż zwierzę należy niezwłocznie zabrać właścicielom, pomimo braku ich zgody i oporu. Sunia pomimo widocznej na zdjęciach budy, nie mogła się do niej dostać, miała za krótki łańcuch…
Właściciel psa twierdził, że warunki w jakich utrzymywana jest suka beagle są odpowiednie, utrudniał on prowadzenie czynności przez uprawniony organ oraz nie chciał wydać zwierzęcia. W związku z uzasadnionym podejrzeniem popełnienia przestępstwa długotrwałego znęcania się nad zwierzęciem, Dolnośląski Inspektorat Ochrony Zwierząt zawiadomi o sprawie prokuraturę. Właścicielowi za popełniony czyn może grozić do 2 lat pozbawienia wolności, nawiązka w wysokości do 100 tyś. zł oraz 10-cio letni zakaz posiadania zwierząt.
Stowarzyszenie Sos Beagle przejęło opiekę na sunią. Dokładamy wszelkich starań, aby jak najszybciej zapomniała o koszmarze tych wielu długich lat spędzonych w samotności, w skrajnie ciężkich warunkach…
Sunia przebywa w domowym hotelu, otoczona troską. Jest w trakcie badań. Doraźnie uzyskała już pomoc weterynaryjną, teraz jest diagnozowana, czekamy na wyniki, które pozwolą nam wdrożyć dalsze leczenie.
Bardzo prosimy Państwa o wsparcie.
Przelewy z dopiskiem - "pomoc dla suni z Lwówka Śląskiego" prosimy kierować na nr konta:
47 1050 1520 1000 0090 9836 7569
Stowarzyszenie "SOS Beagle" ul. Grunwaldzka 165/22
60-322 Poznań
marzanna67999 - Pon 05 Gru, 2016 23:02
Bogusiu ja nie wiem dlaczego ja tym razem nie mogę zdjęć załączyć jeszcze spróbuję, filmiku nie umiem niestety
marzanna67999 - Pon 05 Gru, 2016 23:02
zdjęcie z interwencji
marzanna67999 - Pon 05 Gru, 2016 23:03
zdjęcie z interwencji
marzanna67999 - Pon 05 Gru, 2016 23:03
zdjęcie z interwencji
marzanna67999 - Pon 05 Gru, 2016 23:04
zdjęcie z interwecnji w 2014 r. tyle lat ta sunia przechodziła gehennę
Miła od Gucia - Pon 05 Gru, 2016 23:06
tu jest film
https://www.facebook.com/...?type=2&theater
tu są zdjęcia
https://www.facebook.com/...846404932129550
jeśli pozwolicie, poratujemy tę bigielkę, to co przeszła, straszne
proponuję przekazać 100 zł na konto Fundacji, gdzie przebywa sunia
jedno ze zdjęć z warunków w jakich przebywała
gkoti - Pon 05 Gru, 2016 23:25
Biedactwo- a tak ostanio o niej myslałam... dobrze, że ten koszmar sie ksończył... Marzanko- jesteś wielka nie odpuściłaś ... teraz będzie tylko lepiej
ŁucjaLuna - Pon 05 Gru, 2016 23:26
Jak ludzie mogą spać spokojnie obok takiego psa, któremu sami robią nieopisaną krzywdę
madziaa - Wto 06 Gru, 2016 08:20
Jak najbardziej jestem za Miła
Biedactwo
Miła od Gucia - Wto 06 Gru, 2016 09:02
tak, pamiętam jak jakieś dwa, półtora reku temu Marzanna ją wypatrzyła przez dziurę w płocie
I sunia miała szczęście, że Marzanna się nie poddała.
Dzięki Marzanna
że nie odpuściłaś
marzanna67999 - Wto 06 Gru, 2016 18:56
Bardzo dziękuję za wsparcie jakie sunia otrzymała z Forum, jestem bardzo wdzięczna. Teraz muszę zająć się sobą. Cieszę się, że przed kolejną moją operacją sunia została odebrana. Teraz mogę zasnąć spokojnie ...
Aśka - Wto 06 Gru, 2016 19:58
marzanna67999 napisał/a: | Bardzo dziękuję za wsparcie jakie sunia otrzymała z Forum, jestem bardzo wdzięczna. Teraz muszę zająć się sobą. Cieszę się, że przed kolejną moją operacją sunia została odebrana. Teraz mogę zasnąć spokojnie ... |
To szybciutko wracaj do zdrowia Kochana!!! Za Twoje Wielkie Serce serducho ode mnie i dużo dużo zdrówka życzę wraz ze Szczeniorkami
Molly i Gosia - Wto 06 Gru, 2016 20:30
Pani Marzenko !!!!! szybkiego powrotu do zdrowka !!!!!! biedna sunieczka !!!!! jestem za zaostrzeniem kar w polskim prawie codziennie na facebooku jest tyle krzywdy wobec zwierzat to tez istotki do tego bardziej kochane anizeli co niektorzy ludzie .
gkoti - Wto 06 Gru, 2016 21:12
Zdrowiej Marzanko szybko
madziaa - Sro 07 Gru, 2016 08:03
Laska Ty nie masz czasu na chorowanie tyle dobrego robisz dla naszych braci mniejszych Dużo zdrowie Ci życzę i obyś szybko wróciła do formy dla Jacka, Agatki i innych zwierzaków
Miła od Gucia - Wto 13 Gru, 2016 09:02
100,00 BEAGIELKA wyrwana z koszmaru Wsparcie na leczenie suni ze Lwówka Śląskiego. Przelew na Stowarzyszenie SOS Beagle.
|
|