Nasze Bassety
Klub Miłośników Basset Hound i podobnych.

Wychowanie - Superniania? ;) nowy program w tvn

ewan - Pon 26 Lis, 2007 18:44
Temat postu: Superniania? ;) nowy program w tvn
w niedziele rano widziałam w tvnie, że zbierają zgłoszenia do nowego programu -> coś a la superniania tylko dla zwierząt

co Wy na to? ciekawe jak to będzie wyglądało
ale moim zdaniem będzie to dobry początek propagowania pozytywnego podejścia do zwierząt w Polsce

kiedyś oglądałam na animal planet, jak rozwiązywane były różne problemy ze zwierzętami i do tej pory utkwił mi w pamięci olbrzymi shire, który nie chciał dawać kopyt do czyszczenia, a o kuciu już nie wspomnę :/ super sprawa!

No to kto zgłasza swoje pociechy? :)

pozdrawiam Ewa

Agata - Pon 26 Lis, 2007 18:59

Ja to właściwie nie mam większych problemów wychowawczych z moim stadem :wink:
Bardzo bym chciała przełamać u Gumki strach do ludzi, do obcych ludzi pierwszy raz napotkanych przez nią ...
ale po tak długim czasie pracy z nią wiem, że nie jest to do końca możliwe niestety.
W każdym razie program z chęcią oglądać będę i mam nadzieję, że ktoś mądry będzie to prowadził :D

ewan - Pon 26 Lis, 2007 19:10

wieść gminna niesie, że ma to prowadzić pani Agnieszka Janeczek
Agata - Pon 26 Lis, 2007 19:13

ja bym wolała Dorotę Sumińską :wink:
Uszesa - Wto 27 Lis, 2007 11:51

A o której jest ten program???
Dorota Sumińska kojarzy mi się raczej z żywieniem, zdrowiem i higieną zwierząt, z wychowaniem tak średnio....
supernianią na pewno byłaby Agnieszka Boczula, psy są przy niej jak zahipnotyzyowane...takie grzeczne, że człowiek przeciera oczesa ze zdziwienia :D

Agata - Wto 27 Lis, 2007 15:48

jest doskonałym psychologiem psim i to bardzo mądra kobieta.
Uszesa - Sro 28 Lis, 2007 11:50

Też jej bardzo lubię słuchac i czytać jej teksty.Zgadzam się, ze jest bardzo mądra i zna się na rzeczy. Mnie sie jednak bardziej kojarzy z wypowiedziami dotyczącymi zdrowia i urody niz psychologii i zachowań zwierząt.
Buba - Czw 29 Lis, 2007 20:05

Bosko! Zgłaszam Foxteriera! on jest szatanem samochodowym, medal z ziemniaka dla jego pogromcy. Ewan możesz podać więcej szczegółów np. kiedy podają ten komunikat?. Na stronie TVN niczego się nie doszukałam.
ewan - Czw 29 Lis, 2007 20:25

oglądaj w weekend dzień dobry tvn tam widziałam tą reklamówkę
Agata - Czw 29 Lis, 2007 22:01

Buba napisał/a:
Bosko! Zgłaszam Foxteriera! on jest szatanem samochodowym.

tak, Fox Buby to faktycznie ewenement pod tym względem 8) :lol:

Kasia :) - Pon 03 Gru, 2007 11:29

Uszesa napisał/a:
supernianią na pewno byłaby Agnieszka Boczula, psy są przy niej jak zahipnotyzyowane...

no nie dziwne, jak prądem dostaną... :?

i mówię to z całkowitą odpowiedzialnością bo Pani Boczula nie powiem, jako treserka osiągi ma, ale znam także kilka opowieści odmiennej treści o jej metodach szkoleniowych, a i sporo się naoglądałam przez kilka lat jako stały bywalec tych samych rejonów, i wybacz, z całym szacunkiem - na miano "superniani" żadną miarą nie zasługuje...

Uszesa - Pon 03 Gru, 2007 13:33

Wg mnie zasługuje i nigdy Wilhelm nie był przez nią potraktowany prądem i inne psy, które widzialam na jej lekcjach też nie, a jej wpływ na zwierzę i kontakt z nim jest imponujący, więc może ostrożniej z tym cynizmem. A poza tym opowieści dziwnej treści nie wydają mnie sie żadnym argumentem. Zresztą nikt nic nikomu nie narzuca, dla mnie Boczula byłaby super niania i już. Dla Ciebie nie - to i Twoja sprawa, ja na pewno nie mam interesu Cie do tego przekonywać.
Pozdr.

Kasia :) - Pon 03 Gru, 2007 14:54

jasne, każdy ma prawo do własnego zdania, jeśli Twojego basseta zdołała Pani Boczula nauczyć posłuszeństwa to wspaniale - zawsze byłam za szkoleniem psów i ich właścicieli

Uszesa napisał/a:
...więc może ostrożniej z tym cynizmem. A poza tym opowieści dziwnej treści nie wydają mnie sie żadnym argumentem. .

nie "dziwnej" lecz "odmiennej" - czytaj proszę uważniej - bo chodziło mi o wypowiedzi o odmiennej treści niż Twoja...
i nie cynizm to lecz fakt - ja mam zwyczaj wierzyć w to co widzę na własne oczy...

Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów szkoleniowych.

Uszesa - Pon 03 Gru, 2007 15:38

Kasia :) napisał/a:

ale znam także kilka opowieści odmiennej treści o jej metodach szkoleniowych.

A mnie chodziło o to, że argumentować daną sprawę na podstawie własnych doświadczeń, a nie zasłyszanych opowieści, nieważne czy one są dziwne czy odmienne.

i dodam tylko, ja również opieram się na tym, co widzialam na własne oczy.

i również życzę sukcesów szkolenieowych.

joi - Sro 05 Gru, 2007 21:40

http://dziendobrytvn.onet...sychologia.html

Pierwszy filmik. Którz ach którz tam mknie po ringu z bracco italiano? :thx .
Wklejam na prośbę byłej baseciary, obecnie akiciary Lilki, z pozdrowieniami z Białegostoku :D

gocha - Sro 05 Gru, 2007 22:55

Jak miło, znajoma buzia :P i znajoma mordka :lol:
Ale nie zgodzę się z napisem wyskakującym na końcu drugiego filmiku, że basset, to pies dla zapracowanych :shock:

Agata - Sro 05 Gru, 2007 23:58

To mnie złapałaś 8)
widziałam ten filmik wcześniej ale nic nie mówiłam, tak jak nie mówiłam, że na następny dzień czekano na mnie z psiakami w studio w "Dzień dobry TVN", ale nie dojechałam, autko wyjechało za bramę i odmówiło posłuszeństwa 8)
A z tym basstem dla zapracowanego to bzdura faktycznie, dla mnie to dla zapracowanego ewentualnie kot, świnka morska, rybki...
Nie ma psa dla zapracowanego, chyba, że zabawka - pluszowy piesek, do którego nawet na noc nie musimy wracać :wink:
I wszystkim zapracowanym pluszowe zabawki polecam, bo rybek przytulać nie trzeba, ale jeść też muszą.

madzialinka - Czw 06 Gru, 2007 00:08

Jak ktoś już ma basseta to dopiero wtedy jest zapracowany :D
Agata - Czw 06 Gru, 2007 00:23

madzialinka napisał/a:
Jak ktoś już ma basseta to dopiero wtedy jest zapracowany :D

O, o, o właśnie !!!!!!!! :wink:

Wastl - Czw 06 Gru, 2007 07:12

Witam,
zauwazylem jeszcze jedna glupote, a mianowicie, beagle proponowany jest dla rodziny z dzieckiem.Pies ktory ma niesamowity instynkt lowiecki, trudny do ulozenia.Ukladanie tej rasy mozna porownac z ukladaniem basseta, a moze jeszcze gorzej.

pozdrawiam

Piotr

Uszesa - Czw 06 Gru, 2007 15:10

No co za bzudra rzeczywiście. Basset dla zapracowanych, to żart raczej :?
Bassety mają opinię małoruchawych kanapowców, niestety, ciekawe czemu?? A potem ludziska nadziwić się nie mogą : to one tak szybko biegają :shock: :?:
Zeby się tylko nie zdziwili ci zapracowani, co się zdecyduja na uszatego po tym programie :evil:

Fanfan z rodziną - Czw 06 Gru, 2007 16:06

Basset to też pies z silnie rozwiniętym instynktem łowieckim, aczkolwiek uważam, że jest idealnym towarzyszem dla dzieci ( autopsja ). Zresztą...widząc skaczącego i szalejącego beagla chyba jednak wybrałabym właśnie tą rasę, niż rozdrganego emocjonalnie i wiecznie "wrzeszczącego" Yorka...cały czas oczywiście w sensie pies plus dziecko :wink:
ewan - Czw 13 Gru, 2007 13:17

oj i już zawrzało po występie Pani psycholog w tvn....
http://www.dogomania.pl/f...ad.php?t=101419

a tak swoją drogą nie sądzicie, że najprostszym sposobem żeby pies nie wyciągał rzeczy z pralki jest jej (pralki) zamknięcie? :wink:

mariola - Czw 13 Gru, 2007 13:45

Zgadzam się z Tobą Ewan, ..i nie tylko psy robią z nudów głupie rzeczy.... :wink:
A ten bidny labek, sam cały dzień, co tu robić... :?: 8)

Agata - Czw 13 Gru, 2007 13:59

No pewnie, że najprostszym i sposobem jest zamknięcie pralki, to wg mnie pierwsza rzecz - oj, pies potrafi nauczyć porządku i to jak :wink: sama o tym wiem doskonale 8) Kilkanaście par butów zjedzone u mnie, ale buty powinno się chować a nie stawiać tam gdzie popadnie, no taka jest prawda. Dwa tygodnie temu przyjechała do mnie Dominika i... wróciła w kapciach. Buty zostawiła gdzieś rzucone i Noki się nimi zajęła a zabawek u mnie porozrzucanych nie brakuje. Zabawki są wszędzie, towarzysze do zabawy również a glany miały zjedzone czubki i poszły do kosza.
Inna sprawa, że pies nie może się nudzić bo wtedy może mu przyjść do głowy nawet zdejmowanie firanek, więc to już nasza rola w tym by mu zajęcia inne wymyślać :wink:

madzialinka - Pią 14 Gru, 2007 19:55

Cytat:
buty powinno się chować a nie stawiać tam gdzie popadnie

zgadzam się w 100% - porządek musi byc :)

Mogę jeszcze dodac, że kosz na śmieci i szczotka do sedesu nie powinny stac na podłodze (stoją wysoko na szafkach, co głupio wygląda).
Oprócz tego z dolnych półek zniknęły ziemniaki, szmatki, druciak i mnóstwo innych rzeczy, które znajdowały się w zasięgu basseciego pyska.

Eni ma po prostu własne pojęcie "porządku" a ja miałam dośc ciągłego sprzątania więc zrobiłam przemeblowanie :)

Od razu widac kto rządzi w domu :)

gocha - Pią 14 Gru, 2007 21:00

U mnie szczotka do sedesu, przez pewien czas była najbardziej upragnioną zabawką.Teraz Mania już z tego wyrosła.
Za to i przed Manią i przed Ignasiem muszę chować ziemniaki, obierki, wszelkiego rodzaju szczotki i mopa.