|
Nasze Bassety Klub Miłośników Basset Hound i podobnych. |
 |
Ambulatorium - Niedowład tylnych kończyn
kostek45 - Czw 14 Kwi, 2016 06:58 Temat postu: Niedowład tylnych kończyn Witam, byłem tu parę razy kilka lat temu, teraz wracam po poradę.
Mam 9-letniego basseta, Punto.
Kilka dni temu zaczęły się problemy z chodzeniem, aż do tego stopnia że w niedzielę padły zupełnie tylne łapy. Pies nie mógł się załatwić, był do wtorku cewnikowany przez weta. Po zastrzykach (od poniedziałku) w środę załatwił się, więc pojawiało się światełko w tunelu.
Nogi ma ciepłe, czucie ma. Wystarczy lekko uszczypać a nogi zabiera. Ale o wstaniu nie mam mowy... Nawet nie próbuje.
Ciąga się, je, czuwa pod lodówką, szczeka, wyniki z krwi dobre - zdrowy pies. No ale nie chodzi i załatwianie sprawia ogromny problem.
Staramy się go kilka razy dziennie wynieść w kocu na taras, na trawę. Tę "grubszą" potrzebę załatwia ale z sikaniem gorzej. Podejrzewam, że może być to związanie z dyskomfortem i z tym, że on po prostu to trzyma na siłę, bo nigdy w domu nie robił. A na tarasie mu ciężko jak cały tył bezwładny.
Jak myślicie, co dalej? Jest szansa, że jeszcze wstanie?
Co myślicie o wózku? Może łatwiej byłoby mu się załatwić na kółkach?
Pozdrawiam,
Michał
Asia i Basia - Czw 14 Kwi, 2016 07:26
JEsli masz chwile wolna przesledz temat L I L O
Przyczyny moga byc rozne, w wielu przypadku powodem jest schorzenie kregoslupa,mniejsze lub wieksze, w innych guz uciskajacy kregi. Powinienes udac sie do weterynarza, ktory specjalizuje w tego typu sprawach. Im szybciej sie zareaguje tym wieksza szansa, ze pies wstanie.
Siusianiem sie w takim stanie psa nie przejmuj, skoro dooopci podniesc nie moze to niestety bedzie siusial w pozycji i miejscu dla niego najwygodniejszej. Ile dni go trzyma ten bezwlad? Czasem pies zle zeskoczy z fotelll czy kanapy, lub gdziesna spacerze wykona inny niz zwykle skok i dochodzi do czasowego bezwladu, ten jednak trwa krotko i obywa sie bez pomocy weta. Czy poza niedowladem ma jakies inne objawy?
jabluszko520 - Czw 14 Kwi, 2016 17:38
Czy ktoś mógłby podać (nie wiem, może na pw?) dane kontaktowe dr Sekuły i dr w Grudziądzu? o ile kostek zechcesz to dobrą opcją byłaby rada w/w lekarzy a ja nie posiadam ich danych kontaktowych
Asia i Basia - Czw 14 Kwi, 2016 18:27
Grudziadz - pan Dr. n wet. Jacek Mederski
Klinika Weterynaryjna Jacek Mederski
Wroclaw - pan Dr Bogdan Sekula
Gabinet weterynaryjny Sekula
Miła od Gucia - Sro 20 Kwi, 2016 19:09
kostek
koniecznie się do mnie odezwij
podaj mi swój numer telefonu na pw
dotyczy Twojego basseta
kaska190286 - Pon 16 Sty, 2017 14:31
Witam, jesteśmy z moim kłapouchem nowi na forum.
Ostatnio pojawił się dziwny problem. A mianowicie Loco łapie dziwny ok 10 minutowy paraliż tylnych ławek. Pies sika pod siebie bo nie umie się podnieść. Poczym zawsze zwymiotuje i później jest ok. Czy ktoś może spotkał się już z czymś takim? Bardzo się martwię a wizyta za 2 dni
gkoti - Pon 16 Sty, 2017 17:19
Hej Kasiu- nie wiem, na co czekasz, bo ja juz bym była u lekarza z nim.... co znaczy- że wizyta u weta za 2 dni- a jakby był nieprzytomny- tez za 2 dni??? jesli to sie powtarza - tym bardziej
ElenaJerry - Pon 16 Sty, 2017 18:46
Najprawdopodobniejsze to jak u bassetow....problemy z kregoslupem....zgadzam sie z gkoti-Grazynka-wizita u weta co najszybczej. trzymamy kciuki ze by problem znikal i sie nie pogorszal.
kaska190286 - Wto 17 Sty, 2017 08:55
gkoti
Wczoraj byliśmy popołudniu u weta.
Zrobili wstępne badania. Czekamy na wyniki.
W czwartek mamy kolejną wizytę z rtg i ortopedą
Miła od Gucia - Wto 17 Sty, 2017 12:42
Kasia
w jakim wieku jest Twój basset Loco ?
ElenaJerry - Wto 17 Sty, 2017 17:14
Tez jestem ciekawa, i jak sprawa wyglada?
kaska190286 - Sro 18 Sty, 2017 08:28
Miła od Gucia
Loco w grudniu skończył 4 lata
gkoti - Sro 18 Sty, 2017 10:29
To super, że już będziesz wiedziała.... to mlodzieniaszek jeszcze, więc wszystko można będzie dobrze, zobaczysz , ucaluj nochaleczka pieknego- bo każdy bassiorek ma cudnego kartofelka
Miła od Gucia - Sro 18 Sty, 2017 10:32
kaska190286 napisał/a: | Miła od Gucia
Loco w grudniu skończył 4 lata |
pozostaje tylko fachowa opieka i diagnoza weterynarza
możemy się tu wymieniać swoimi doświadczeniami, ale nie zdiagnozujemy przyczyny
mój Gustaw w wieku 5-6 lat przestał chodzić, natychmiast do weta, uratowali, miał paraliż, ale dzięki natychmiastowej interwencji jeszcze biegał 8 lat.
kaska190286 - Czw 19 Sty, 2017 17:18
Jesteśmy po wizycie . Jeszcze w poniedziałek badania. Ale już lekarz stwierdził że to raczej padaczka. Tylko że czytając w internecie jak objawia się padaczka u psa, nie zauważyłam żadnej zgodności. Zobaczymy co jeszcze wyjdzie z badan
Miła od Gucia - Pią 20 Sty, 2017 10:37
Kasiu
mogłabyś nam pokazać swojego bassiorka, prosimy o fotki.
Czy możesz napisać do jakiego weterynarza chodzisz z bassetem.
Skąd macie bassecika, czy jest z Wami od małego, czy kupiliście z hodowli czy innego źródła ?
Bardzo mnie martwi stan zdrowia Twego basseta
kaska190286 - Pią 20 Sty, 2017 15:02
Witam. Loco jest z nami od 5 tygodnia życia. Braliśmy go od babki z Gostynia. 2 mioty później, następne pieski miały już nadany rodowód. Bodajże hodowla Lucky . Leczymy się aktualnie w przychodni weterynaryjnej Fauna w Kędzierzynie-Koźlu.
Dzisiaj dzwonili do mnie ze morfologia jest super. Wysłali jeszcze krew do badania na tarczyce a w poniedziałek mocz do badania.
Miła od Gucia - Pią 20 Sty, 2017 21:01
pytam dlatego, bo nieraz bassety mają problemy genetyczne.
Trzymam kciuki za bassecika, i pisz jakie są postępy.
Molly i Gosia - Pią 20 Sty, 2017 23:01
my kupilismy nasza Molly jak miala dziewiec tygodni hodowca jak dzwonilam zeby miec ja wczesniej powiedzial ze szczenieta moga byc zabrane od matki najwczesniej osmiotygodniowe bardzo wczesnie mieliscie wasza paroweczke co oczywiscie nie ma zwiazku z tematem z gory przepraszam . zyczymy zdroweczka Loco
Miła od Gucia - Sob 21 Sty, 2017 09:24
ma Gosiu związek ma, to bardzo ważne o czym piszesz
Miła od Gucia - Pon 23 Sty, 2017 08:47
Kasiu
jak każdy nasz bassecik tak i Wy macie już swoje królestwo na forum, to Wasz temat, tu możesz pisać o swoim basseciku, o Waszych losach i przygodach
a co do zdrowia to czekamy na efekty leczenia,
Loco i Kasia
kaska190286 - Pon 23 Sty, 2017 09:22
Dziękuję bardzo 😊
Molly i Gosia - Wto 24 Sty, 2017 11:01
jak sie miewa piekny Loco ? czy juz cos wiadomo co spowodowalo niedowlad ?
kaska190286 - Wto 24 Sty, 2017 15:12
Okazuje się że to bakterie w pecherzu moczowym. Jutro będzie cewnikowany 😔
Molly i Gosia - Wto 24 Sty, 2017 17:53
zdroweczka Loco zyczymy !!!! trzymamy kciuki zeby jakas infekcja po cewnikowaniu sie nie wdala . bidoczek
|
|