Nasze Bassety
Klub Miłośników Basset Hound i podobnych.

Zakończone adopcje - BERTA sponiewierana, szuka domu/ma dom Alina z Bogdanem

Miła od Gucia - Sob 18 Kwi, 2015 19:07
Temat postu: BERTA sponiewierana, szuka domu/ma dom Alina z Bogdanem
Kochani
ja jak zobaczyłam zdjęcia, to się popłakałam :cry:

cytuję:

Nasza zaprzyjaźniona dobra dusza wypatrzyła tę straszną bidę pokonując trasę z Bychawy do Biłgoraja. W pierwszej kolejności pomyślała, że to jedna z wielu psin puszczanych samopas. Jednak kiedy po kilku godzinach wracając tą samą trasą dostrzegła z bliższej odległości tę samą istotę wiedziała, że trzeba jej pomóc. W okolicy było jedynie jedno gospodarstwo, w którym nie rozpoznano suni. Osłabioną sunię bez problemu udało się złapać. Stan suczki wskazuje na poważne zaniedbanie - z uszu sączy się ropa z krwią; wrośnięty pazur w piąty palec - ma tam teraz jamę z ropą; oprócz tego sunia na podbrzuszu ma ogromny guz. Ciało otacza niesamowity fetor spowodowany nieleczonymi chorobami. Sunia niedawno miała młode. Czy to kolejny raz kiedy maszynka do zarabiania pieniędzy przestała zasilać czyjś portfel i dlatego trafiła na ulicę?

Pierwsze szczegółowe badania wskazują na to, iż czeka ją poważna operacja przepukliny. Na dzień dzisiejszy uszy są już w dużo lepszym stanie.
Sunia zostaje pod naszą opieką w Lublinie.

p.s. w załączniku zdjęcia

Pozdrawiam serdecznie,
Marta W.
Lubelska Straż Ochrony Zwierząt

`````````````````````

Kochani, rozumiem, że nie ma wątpliwości co do naszej pomocy, na leczenie Berty.
Wysyłam zaraz pieniążki.

Prosimy wszystkich o szukanie domku, w międzyczasie Bertunia będzie leczona.

gkoti - Sob 18 Kwi, 2015 19:36

Oczywiście, że tak, musimy pomóc...
BASSiBAWARIA - Sob 18 Kwi, 2015 20:27

jest przesliczna siwy pyszczek kochany :serce:
Miła od Gucia - Sob 18 Kwi, 2015 20:32

Jest cudowna
pozwala sobie wszystko przy sobie robić, jest taka ufna,
lgnie bardzo, chce czułości i miłości
co ona biedna przeszła

BASSiBAWARIA - Sob 18 Kwi, 2015 20:39

co dalej z nią będzie?
Miła od Gucia - Sob 18 Kwi, 2015 21:31

szukamy domku dla niej
teraz jest bezpieczna, ma opiekę, będzie leczona
ale już teraz szukamy domku

Miła od Gucia - Sob 18 Kwi, 2015 21:34

Pieniążki dla Berty "poszły"
w Waszym imieniu Kochani forumowicze, wysłałam 200 zł

wyślemy jeszcze Bertuni karmę, taką wartościową, dla suczek po ciążach, niech dochodzi do siebie

Asia i Basia - Nie 19 Kwi, 2015 05:56

Matko, bidulka, taka sliczna jest i juz tyle ma za soba.
Marynia - Nie 19 Kwi, 2015 07:15

Serce mi pęka :cry:
moni - Nie 19 Kwi, 2015 09:17

Czytając łzy same leciały mi jak grochy...Trzymaj sie Bertuniu :cry: :cry: :cry:
jabluszko520 - Nie 19 Kwi, 2015 14:49

Mój boże, jak dobrze, że trafiła do dobrych ludzi. teraz wyjdzie na prostą. Czy Berta ma album f-b, żeby ją udostępniać?
Kochani pytajcie - szukajcie, może ktoś wśród "naszych" jest w stanie dać jej kochający dom.

edit. już mam
https://www.facebook.com/...07730864&type=1

madziaa - Pon 20 Kwi, 2015 07:38

Boże kochani ludzie nie mają serca hmm sunia piękna jasne że trzeba Jej bieduli pomóc
klusia - Pon 20 Kwi, 2015 11:42

Serce pęka,jak czytałam i oglądałam zdjęcia to po prostu łzy same wypływały, ludzie sa okrutrni, na fb udostepnilam o Bercie teraz modle sie oby znalazl sie kochajacy dom dla niej.szczescie ze dobra dusza ja znalazla. Powodzenia kochana[/list][/fade]
ElenaJerry - Pon 20 Kwi, 2015 16:50

:cry: :cry: :cry: wierze ze bede lepiej. tak mi przykro, tyle psiaczkow cierpi w swojim zyciu i nikt im nepomaga. to tak troche i sczescie w tym smutnym zyciu dla Bertunii ze jest ona bassetem i forum jest tutaj dla pomoci /jednak ze wiem ze pomagame i nie bassetom. ale byc basset to juz malutky kawalek sczescia ;) / . serce mnie boli przez wszystkie te porzucone i cierpiace piesky. :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
ŁucjaLuna - Pon 20 Kwi, 2015 18:28

Żal, że ludzie potrafią robić takie okrutne rzeczy. Niepotrzebną bidulę wyrzucili , jak worek śmieci.
Miła od Gucia - Pon 20 Kwi, 2015 21:12

Szukamy domku, pytajcie, rozgłaszajcie

Dziś firma Netfutter wysłała przesyłkę dla Bertuni w naszym imieniu, a w niej

i ciasteczka

na kwotę 156 zł.

Jutro kurier powinien dostarczyć.

Berta wszystkim dziękuje za wsparcie
została wykąpana i przechodzi wstępne badania
ma już ładnie obcięte pazurki, które aż się zawijały.

a my forumowicze, dziękujemy Marcie, Uli za zajęcie się Bertą :kwiat:

I jesteśmy do dyspozycji

Miła od Gucia - Czw 23 Kwi, 2015 10:54

Mamy potwierdzenie o odbiorze karmy.
w imieniu Berty podziękowania nadesłały Pani Marta i P. Ula.

Bertunia szykuje się na wizytę lekarską, będzie operowana

trzymajcie kciuki

a lada moment usłyszycie i dobre wieści, bardzo dobre co do domku dla Berty.

Dodam, że to dom basseci, w którym przebywały trzy bassety w tym jedna sunia wyrwana z pseudo i jeden basset ze schroniska. To w tym domku zaznały miłości, szczęścia, opieki, odzyskały bassecie beztroskie życie

Czy trzeba lepszego domku ????

jabluszko520 - Czw 23 Kwi, 2015 11:59

powodzenia :) trzymamy kciuki za szybki powrót do zdrowia :serce:
madziaa - Czw 23 Kwi, 2015 21:49

Zdrówka Bertunia wracaj do zdrowia
klusia - Pią 24 Kwi, 2015 10:31

trzymam kciuki Bertuniu:)0 Wracaj szybko do doskonałości,biegania aby Twoje piękne uszka poczuły w sobie wiatr no i oczywiście do zdrówka :kwiat: :kwiat: :cmok: a co najważniejsze jak najszybciej do nowego domku w którym będziesz bardzo kochana :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce:
Alina z Bogdanem - Pią 24 Kwi, 2015 23:22

Berta pochodzi najprawdopodobniej z pseudohodowli,która prowadzi swoją działalność w okolicy miejsca,gdzie suczka została znaleziona. Miejscowość nazywa się Sokołówka k/ Frampola powiat Biłgoraj,województwo lubelskie. Właściciele to Iwona i Marek Jarosz (adres: Sokołówka 70 )
Oto jedno z ich ogłoszeń na OLX,gdzie oferują właśnie szczeniaki bassecie:
http://olx.pl/oferta/szcz...html#4da5c49b3a

Bertunia miała jeszcze mleko, dla mnie jest to prawie oczywiste,że to jest ich matka, tylko jak to teraz ugryźć? W 2007 roku byłyśmy tam z Lucyną z " bassety adopocje",przez przypadek udało nam się wejść na teren normalnie niedostępny dla obcych,zrobiłyśmy zdjęcia,które pokazują ogrom cierpienia psów tam hodowanych. Nie dla wszystkich jednak jest to oczywiste,dzwoniłam do gminy Frampol, do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Biłgoraju,ale oczywiście nic nie wskórałam, potraktowano mnie wrogo. A psy nadal cierpią, nie żyjemy w normalnym państwie.
Właściciele pseudohodowli założyli Kennel Klub i w najlepsze handlują psami wszystkich ras,nikt nie próbuje im w tym przeszkodzić.

Alina z Bogdanem - Pią 24 Kwi, 2015 23:28

Tak żyją tam bassety :

Inne rasy:

Alina z Bogdanem - Pią 24 Kwi, 2015 23:31

Alina z Bogdanem - Pią 24 Kwi, 2015 23:36

Są tam jeszcze inne psy,wszystko to wygląda jak schronisko, gigantyczna rozmnażalnia.

jabluszko520 - Sob 25 Kwi, 2015 08:36

Spróbujcie tam http://www.sdz.org.pl/index.php?id=47
ŁucjaLuna - Sob 25 Kwi, 2015 08:40

Dziki kraj...czyli Polska. Zawsze mówię, że ludzie to najpodlejszy gatunek na świecie. Jak można coś takiego robić niewinnym istotom dla zwykłego zysku. :?:
jabluszko520 - Sob 25 Kwi, 2015 08:52

Woj. Lubelskie:
http://lublin.viva.org.pl/
http://www.animals.lublin.pl/

http://www.lsoz.org/ https://www.facebook.com/Fundacja.LSOZ

ElenaJerry - Sob 25 Kwi, 2015 11:04

brak mi slow..........serce peka :cry: co to jest za swiat, jak to jest mozliwe tak traktowac psy.... :cry: :cry: :cry:
BASSiBAWARIA - Sob 25 Kwi, 2015 21:48

Mnie tak samo to rozwala.....jestem zdruzgotana
gkoti - Sob 25 Kwi, 2015 22:17

wiecie, ze nie klnę wcale, ale tego nie ścierpię.... bo tak mało mogą zrobić ludzie, którzy chcą zrobić wiele.... to jest zwykłe sk........two!!!!!

PRZEPRASZAM, PRZEPRASZAM, PRZEPRASZAM

marzanna67999 - Nie 26 Kwi, 2015 11:33

ja nawet pisać o tym nie mogę, tak bardzo, tak bardzo mi przypomina Agatkę :cry:
Miła od Gucia - Wto 28 Kwi, 2015 12:29

marzanna67999 napisał/a:
ja nawet pisać o tym nie mogę, tak bardzo, tak bardzo mi przypomina Agatkę :cry:

No właśnie opowiadałam Uli, u której jest Berta, o Twojej Agatce Marzka.

No to sprawy mają się tak

Bertunia miała wykonane badania, łącznie z diagnostyką kardiologiczną, echo serca, badanie krwi, badanie chirurgiczne
i dziewczynka "nadaje" się do operacji.

Operacja odbędzie się w najlepszej klinice, Berta będzie miała fachową opiekę, po operacji także.

Operacja przepukliny, sterylizacja i czyszczenie zębów odbędzie się we czwartek, tj. 30 kwietnia, o godz. 15.oo

na ten czas prosimy rezerwować, rączki, łapki, słać dobrą energię.

Berta swoje w życiu przeszła, teraz należy jej się godne życie u boku Alinki i Jej Męża i Bazylka, który już wypatruje Berty.

Bo już nie jest tajemnicą, że Bertę adoptuje forumowa "Alina z Bogdanem", ja jak się dowiedziałam, że Alinka Bertę weźmie, po prostu się rozpłakałam ... ze szczęścia :serce:

Alina z Bogdanem - Wto 28 Kwi, 2015 14:39

Źle się czuję z tym,że zostawiłam Bertunię w dt u pani Uli, wygląda to tak,jakbym umywała ręce od leczenia,operacji i opieki pooperacyjnej, lecz bardzo proszę, zrozumcie mnie,że po prostu boję się tego wszystkiego,że względu na niedawną śmierć Bodzia. On właśnie dostał m.in. niewydolności nerek po narkozie... Wiek tutaj miał też swoje znaczenie,ale nie chciałabym już na wstępie przynieść suni jakiegoś pecha. Nasza wetka w ogóle odradzała mi branie jakiegokolwiek psa,ale jak się dowiedziała,że suczka już na mnie czeka,to sugeruje, abyśmy chociaż zabrali ją dopiero po zdjęciu szwów.
Bodzio miał operowane podobne okolice,nie jest to dobre miejsce.
A z Bertą już się poznałyśmy, byłam u niej w odwiedzinach :)
Bardzo chciałabym już mieć ją w domu,bardzo,bardzo,ale musimy jeszcze zaczekać.

ElenaJerry - Wto 28 Kwi, 2015 15:36

:serce: wazne dla Bertunii jest ze ma dobry domek tymczasowy a bardziej wazne ze ceka na nia kochajaci domek basseci i kumpel do towarzystwa ;) . oby szybko wrocila do zdrowka :cmok: :pa:
jabluszko520 - Wto 28 Kwi, 2015 17:07

Będzie dobrze, my z całego serca życzymy zdrowia :cmok: Berta zobacz jaka cudna rodzina na ciebie czeka! :serce:
owadomorek - Wto 28 Kwi, 2015 20:38

Cudownie, że sunia trafi do basseciego domu!!! <3

Hmm, a tak dla informacji...
Niestety zmieniło się prawo i w tej chwili nie trzeba mieć zarejestrowanej hodowli w Związku Kynologicznym a jedynie wystarczy być zrzeszonym w jakimś stowarzyszeniu, które ma w statucie czy gdzieś możliwość rozrodu i już jest "legalna" sprzedaż zwierząt.

Co dalej...
Niestety w ustawie nie ma nic odnośnie warunków, w jakich dane rasy mogą być trzymane. Jest napisane: zwierzak ma mieć schronienie, dostęp do świeżej wody, mają być leczone, jeśli trzeba, nie mogą być zaniedbane, chude i takie tam. Jesli uwięź, to minimum 3m. Możecie trzymać nawet yorka na łańcuchu w budzie... Wg ustawy jest to możliwe, jeśli oczywiście ma porządną budę, schronienie przed deszczem, słońcem i tak dalej.

W takiej gigantycznej hodowli, jeśli zwierzaki mają piękne, duże wybiegi, nie są wychudzone, nie są zaniedbane, czyli pazury ok, sierść w miarę, zwierzaki mają szczepienia... no to cóż... Możemy jedynie płakać nad ich losem. Można próbować coś robić, pewnie, ale jeśli oni czują się mocni i się nie boją, doskonale będą wiedzieć, że za wiele im się nie da zrobić.

Nawet jak zwierzaki mają za długie pazury czy brak szczepień - wystawia się zalecenie poprawy warunków/stanu psa. Odebranie takich zwierząt bardziej doprowadzi do tego, że oni sobie załatwią kolejne psy do rozrodu... Można pilnować i odbierać kolejne, ale tak naprawdę nie łamią oni prawa, JEŚLI stan zwierząt czy warunki w jakich żyją są zgodne z ustawą o ochronie praw zwierząt...

Smutna prawda...

Miła od Gucia - Sro 29 Kwi, 2015 09:38

Alu, już niedługo Bertę będziesz miziać.

Nasze Bassety wysłały kolejne pieniążki na leczenie Berty 130 zł

klusia - Sro 29 Kwi, 2015 22:07

Trzymam kciuki i łapki z KLUSIĄ za opreację BERTUNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!Powodzenia kochana,i już wkrótce będziesz we wspaniałym kochającym domku!!!!!!!! Także badz dzielna !!!!!!!! Całuski w nosek od KLUSKI
Miła od Gucia - Czw 30 Kwi, 2015 19:03

Berta jest po operacji, Pani doktor powiedziała, że operacja była trudna, ale przebiegła bez komplikacji. Operacja trwała dwie godziny.
Ula pojechała po Bertuchnę, i będzie dzisiejszej nocy czuwać przy niej.

Bertuchna dziękuje wszystkim za trzymanie kciuków i łapek.

A my pozdrawiamy serdecznie :serce:

ElenaJerry - Czw 30 Kwi, 2015 19:33

:serce: :serce: :brawo: trzymaj sie malutka, bo warto. kochajaci domek czeka :cmok:
gkoti - Pią 01 Maj, 2015 10:02

Kochana Bertuniu- zdrowiej szybko, dochodź do siebie i dawja do domku- bo czekają na Ciebie :serce:
BASSiBAWARIA - Pią 01 Maj, 2015 14:01

Przewspaniała wiadomość o domku dla Berty :serce:

Mocy,sił,zdrówka dla bohaterki :serce: :serce:

Miła od Gucia - Pon 04 Maj, 2015 11:15

Nasze Bassety wysłały kolejną trzecią wpłatę w kwocie 300 zł na koszty Berty.

Podczas operacji Berta miała jak pisałam czyszczone zęby, ale i też te które były ropne usunięto, nie było co ratować.

Dlatego też wysłaliśmy Bercie Dolinę Noteci w puszkach, samo dobro, jutro rano powinna dostać.

ta wielka narośl to przepuklina
oczywiście jest usunięta,
po operacji doktor powiedziała, że Berta musiała bardzo cierpieć,
bo podczas operacji okazało się, że część macicy i jajników przesunęła się do przepukliny.

Ale już Berta zdrowieje,
Ula mówi, że apetyt ma, najgorsza pierwsza noc minęła w miarę spokojnie.
Za parę dni zdjęcie szwów.
I co do sukcesów jaki Ula uznała, Berta już sygnalizuje że chce na dwór, że chce siusiu
wcześniej "lała jak stała" :lol:

mądra dziewczynka :serce:

gkoti - Pon 04 Maj, 2015 19:57

Kochana dziewczynka- dobrze, że już ok wszystko... co ona musiała wycierpieć bidulka kochana :serce:
klusia - Wto 05 Maj, 2015 10:33

:serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce:kocham wszystkich którzy kochają zwierzaki !!!!!!!!!!!!!!! A najbardziej w Zyzciu kocham moją Zuzie( ZUZIA MOJA CÓRECZKA) i Klusie. Popłakałam się z wrazenia,gdy czytałam o Bertuni,ile biedulka przeszła :( (((((Ale szczęście że już dochodzi do siebie:))))))
Miła od Gucia - Wto 05 Maj, 2015 12:31

wieści z domu tymczasowego, od Uli

Witaj wlasnie odebralam paczke dla Berty dziekuje suczka powoli wraca do zdrowia tylko b musze ja pilnowac bo odchyla ubranko i zawziecie lize szew wiec non stop trzeba ja miec na oku w piatek o 11 mamy wizyte w klinice bo zaczal jej sie troche zbierac plyn i trzeba zciagac ale malymi kroczkami zblizamy sie do szczesliwego finalu pozdrawiam Ula

i my pozdrawiamy Ula
ucałuj od nas Bertę w brzuszek :cmok:

klusia - Sro 06 Maj, 2015 16:07

Całuski od KLUSKI dla Bertuni, Bertunia nie bądź taka ciekawska,nie zaglądaj do rany,bo się będzie długo goić.A tak szybciej pojedziesz do kochającego domku :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce:
Miła od Gucia - Pon 22 Cze, 2015 19:44

o dalszych losach Berty w domku Aliny
możemy poczytać w Jej temacie

Bodzio, Dżila, Bazyl, Berta bassety Aliny