Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Różnice między bassetami... i inne pytania początkującej :)
Autor Wiadomość
lotta 
bezbassecia

Wysłany: Pią 05 Wrz, 2008 17:42   Różnice między bassetami... i inne pytania początkującej :)

Jestem niestety bezbassecia, choć uwielbiam tę rasę i marzę o piesku. Od dawna czytam bassecie strony, a od kilku dni czytam forum bassety.net i... jestem zachwycona!
Jako początkujący (ok. 2-letni) bassetoman mam mnóstwo pytań.
Chciałabym wiedzieć między innymi jakie są różnice między bassetami (np. Basset Houndem, a Artezyjsko-Normandzkim), bo wiele z nich wygląda bardzo podobnie.
Czy potępiacie kupowanie psa bezrodowodowego? W internecie jest mnóstwo ogłoszeń szczeniąt bez rodowodu.
Czy to prawda, że aby utrzymać rodowód trzeba pieska wystawiać i jakie są koszty uczestnictwa w tego typu imprezach?
Ostatnio zmieniony przez Asia i Basia Nie 26 Wrz, 2010 19:04, w całości zmieniany 1 raz  

joi 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pią 05 Wrz, 2008 19:29   

Witam
jako, że prawie wszyscy szczęśliwcy są na zlocie choć odrobinę spróbuję odpwiedzieć na Twoje pytania.
Basset Hound i Artezyjski różnią sie nieco budową. To pewnie łatwo znaleźć w necie wstukując w wyszukiwarkę nazwy ras. Na pewno Baset Hound jest u nas popularniejszy. Hound ma fantastyczny charakter, o czym mogłaś sie przekonać czytając forum :wink:. O Artezyjsko Normandzkim nie wim nic, nigdy nie miałam do czynienia z taki pieskiem
Drugi pytanie, tak zdecydowanie popieramy kupowanie psów rodowodowych. W kraju mamy znakomite hodole. Kupując w takiej masz gwarancję zdrowego szczeniaka, pomoc w wychowaniu, ustalaniu diety, a przy bassecie uwierz mi to cała sztuka.
Rodowód otrzymujesz wraz z pieskiem nie prawdą jest, ze musisz go wystawiać, mozesz go mić tylkodo kochania a i tak bedzie rodowodowy.
Jeśli jednak chciałabys wystawić ulubieńca to koszt nie jest zabójczy. Ustalaja to organizatorzy wystaw i waha się w granicach 70 - 90 złotych.
Jeśli masz jeszcze pytania, prosze śmiało.
Pewnie jak wszyscy wrócą ze zlotu otrzymasz jeszcze inne odpowiedzi :smile:

Dorti
[Usunięty]

Wysłany: Pią 05 Wrz, 2008 20:57   

To ja też wtrącę swoje trzy grosze.
Jak kupujesz pieska z dobrej hodowli, otrzymujesz go z metryką, która jest wystawiana przez Związek Kynologiczny. Ta metryczka jest podstawą do wystawienia rodowodu.
Czy psa wystawisz czy nie to Twoja indywidualna sprawa. To zawsze będzie pies z papierami .
Kupując psiaka rodowodowego masz pewność, że wyrośnie z tego maleństwa właśnie Basset Hound a nie jakiś dziwak. Poza tym znasz jego rodziców i wcześniejsze pokolenia.
Dobry hodowca zadba o to, żeby nie było krycia wsobnego. Z takich skojarzeń rodzą się chore psy z różnymi wadami, które mogą dać o sobie znać jak psiak będzie miał3-5 lat.
Basset Houndy to kochane, mądre i uparte psy bez których ja nie wyobrażam sobie życia.
To tak zupełnie w szaleńczym skrócie. :lol:

lotta 
bezbassecia

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 12:28   

Bardzo się cieszę z odpowiedzi. Nie wiedziałam, że jest zlot. Tyle Bassetów w jednym miejscu to prawe jak raj! :)
W wielu miejscach słyszałam, że trzeba wystawiać, żeby rodowód zachował, dlatego zastanawiałam się nad bezrodowodowym, a pieski z papierami są dużo droższe.
Czekam na kolejne wypowiedzi :)

joi 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 13:31   

lotta napisał/a:
Bardzo się cieszę z odpowiedzi. Nie wiedziałam, że jest zlot. Tyle Bassetów w jednym miejscu to prawe jak raj! :)

Moim wielkim marzeniem było być w tym raju, niestety

lotta napisał/a:
W wielu miejscach słyszałam, że trzeba wystawiać, żeby rodowód zachował, dlatego zastanawiałam się nad bezrodowodowym,

Tu masz informacje z pierwszej ręki. Nawet jeśli ja sie pomyliłam pisząc, że otrzymujesz rodowód, to zaraz Dorota mnie poprawiła :smile:
lotta napisał/a:
a pieski z papierami są dużo droższe.

Pozory, że są droższe
http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=1171
http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=1171
i myślę, że to były niezbyt duże problemy. Gorzej jeśli taki malec był nieodpowiednio karmiony i dołączą się problemy z kośćmi i stwami. Małe bassety szybko rosną, a ich specyficzna budowa wymaga odpowiednij karmy i znajomości rzeczy. Leczenie pochłania naprawdę dużą kasę.
Z hodowca można zawsze spróbowac ponegocjować :wink:

lotta 
bezbassecia

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 18:08   

A ile wogóle piesek powinien (może) mieć przerwy między posiłkami? BO zastanawiam się jak radzą sobie z tym właściciele pracujący. Bo przecież czasami nikogo nie ma w domu 8-9 godzin...

lotta 
bezbassecia

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 18:10   

>Jak kupujesz pieska z dobrej hodowli, otrzymujesz go z metryką, która jest wystawiana przez Związek Kynologiczny. Ta metryczka jest podstawą do wystawienia rodowodu.<

Czyli, że nie można kupić pieska od razu z rodowodem? I ile kosztuje wystawienie takiego dokumentu, gdy mamy metryczkę?

joi 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 19:16   

Najlepszym specjalistą z zakresu żywienia jest Grześ, ale oczywiście jest na zlocie. Póki nie wróci masę przydatnych informacji znajdziesz w dziale Żywienie
O ile się orientuję koszt uzyskania rodowodu też da się przełknąć. Najlepiej zadzwoń do swojego regionalnego oddziału Związku Kynologicznego. U Ciebie to chyba będzie Toruń: www.torun.zkwp.pl

lotta 
bezbassecia

Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 20:14   

czyli, że do psa z metryczką (ok 1200-2000zł) będę musiała ten rodowód wyrobić (pewnie ok. 200zł)... A takich z rodowodem od razu nie można kupić? Mniej by bolało... (rodziców) :~

joi 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 21:01   

:smile: Spokojnie, na pewno nie 200, zdecydowanie mniej, nie wiem dokładnie, więc nie będę Cię wprowadzać w błąd. A po za tym nie ma obowiązku natychmiast "biec" i rejestrować psa, wyrabiać mu rodowód. Najważniejszy w tym wszystkim jest żywe stworzenie. Zastanowisz się czy chcesz go wystawiać, czy koniecznie potrzebujesz rodowodu. Po prostu kupno psa z prawdziwej hodowli gwarantuje, że piesek będzie zdrowy i będzie na pewno bassetem :mrgreen:

Kasia :) 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Sro 10 Wrz, 2008 07:35   

lotta napisał/a:
W wielu miejscach słyszałam, że trzeba wystawiać, żeby rodowód zachował, dlatego zastanawiałam się nad bezrodowodowym, a pieski z papierami są dużo droższe.

lotta, zapewne osobom od których to słyszałaś chodziło o to, że aby szczenięta po takim piesku miały prawo do rodowodu musi być on wystawiany.
Jeżeli nawet będziesz miała psiaka z rodowodem lecz nie uzyska on (lub ona) uprawnień hodowlanych - do czego właśnie uprawnia udział w wystawach i otrzymanie konkretnych ocen - to jeśli kiedyś zapragniesz aby Twój zwierzak dochował się potomstwa, nie będzie ono miało prawa do otrzymania metryk a co za tym idzie do "zachowania rodowodu".
Jeśli natomiast pies spełni wymagania związkowe i uzyska uprawnienia, to mówiąc lakonicznie - jego potomstwo będzie rodowodowe. No ale nie każdy musi mieć szczeniaki prawda? :smile:

lotta napisał/a:
Czyli, że nie można kupić pieska od razu z rodowodem?

można, czasem jest tak, że hodowcy sami wyrabiają szczeniakom rodowody i zaczynają je wystawiać, cały czas szukając dobrego domu (albo czekając na chętnego który od nich kupi szczeniaka); dotyczy to jednak zdecydowanie starszych piesków (kilkumiesięcznych), wtedy cała rzecz polega na przepisaniu rodowodu.

lotta napisał/a:
czyli, że do psa z metryczką (ok 1200-2000zł) będę musiała ten rodowód wyrobić (pewnie ok. 200zł)... A takich z rodowodem od razu nie można kupić?

na drugą część pytania odpowiedziałam Ci wyżej :)
jeśli chodzi o te "200 zł", to obawiam się że joi nie ma racji...bo sam rodowód owszem, raptem ok. 30 zł, ale jeśli chcesz psa zarejestrowac w ZK dochodzą do tego i inne opłaty - tu masz na przykładzie naszego związku warszawskiego (część z każdej opłaty jest stała ale część ustalają oddziały indywidualnie)

składka członkowska 50 zł
wpisowe 20 zł
rodowód krajowy 36 zł
rejestracja psa 25 zł

razem: 131 zł

Pozdrawiam

lotta 
bezbassecia

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2008 21:42   

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :smile:

Mam jeszcze jedno pytanie: Są jakieś wystawy, zloty, pokazy czy coś tam innego bassetów nierodowodowych?

marta_zbyszek
[Usunięty]

Wysłany: Sro 10 Wrz, 2008 22:44   

wystawy nie. Zloty tak

Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Czw 11 Wrz, 2008 07:14   

Lotta, właśnie odbył się zlot basseciej ferajny.
Na zlot jadą wszyscy którzy kochają bassety, rodowodowe i nierodowodowe.
Gustaw też jest "ze wstrętnej hodowli". Z jednego tylko się cieszę, że go wydobyłam stamtąd. Ze ma dobry i kochający dom. Został wykastrowany. I jest z nami już 7 lat.
Z hodowli odebrał go Marek w okropnym stanie, miał gronkowca, i inne różne zarazy. Co by było gdybyśmy się nim nie zajęli. Nie chcę myśleć.
A tak dwa lata go leczyliśmy - ale skutecznie, nie ma żadnych nawrotów i jest dla mnie najwierniejszym przyjacielem. Kocham go jak nikogo na świecie. Wszystko bym dla niego zrobiła. Bo i on, w trudnych momentach mego życia "jakby to wszystko rozumiał" i był nad wyraz czuły i wrażliwy.
I nigdy na forum nie byłam dyskryminowana, nigdy nie usłyszałam złego słowa. Bo forum właśnie stara nam się wyjaśniać zasady hodowli i konsekwencje i skutki.
Dlatego też miedzy innymi z tego powodu Gustaw został wykastrowany, co zresztą odbiło się nam bardzo dobrze.
I wiem, że Gucia nasi forumowicze lubią.
I moje zdanie jest takie, że jestem jak najbardziej za rodowodowymi, ale jeśli jest gdzieś pies potrzebujacy pomocy, zaniedbany, bez rodowodu - trzeba mu pomóc.

m@gda 

Wysłany: Czw 11 Wrz, 2008 08:11   

Bogusia wielkie brawa!

Odpowiedz do tematu