Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Asia i Basia
Czw 13 Maj, 2010 15:21
Czipowanie
Autor Wiadomość
zuza i gabi 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sob 28 Lis, 2009 19:00   Czipowanie

Mam pytanie,czy wasze psiaki są już zaczipowne bo moje jeszcze nie,mam pewne obawy i nie wiem czy słusznie :?:

Ozzy 

Wysłany: Sob 28 Lis, 2009 20:18   Re: Czipowanie

zuza napisał/a:
Mam pytanie,czy wasze psiaki są już zaczipowne bo moje jeszcze nie,mam pewne obawy i nie wiem czy słusznie :?:

Par poznatku z vasich stranek, u nas to je to same, byvaji problemy:
Trzeba uważać na tanie czipy bez homologacji. Jeśli planujemy wyjazd za granicę z psem mogą z tego powodu być problemy (czip wymagany bezwzględnie w Irlandii i Wielkiej Brytanii, dodatkowo specjalne badania na poziom przeciwciał po szczepieniu przeciw wściekliźnie). Przepisy dopuszczają użycie innych czipów niż zatwierdzone przez większość krajów, ale... na granicy trzeba mieć z sobą własne urządzenie (!) pozwalające na odczytanie zawartości czipa, jeśli nie jest "kompatybilny" z urządzeniem na granicy. Czyli, jeśli ktoś wyrabia zwierzakowi paszport nie warto oszczędzać i najlepiej jeszcze przez zaczipowaniem sprawdzić czy oferowany czip jest standaryzowany i zgodny z normą europejską.

A co do samej idei chipów:
W Polsce nie powstałą dotychczas jedna SKUTECZNA, scentralizowana baza zachipowanych zwierzaków. Jest tyle baz, ilu producentów chipów. Niektóre miasta starają się tworzyć swoją własną bazę, zbierając informacje od samych mieszkańców, lokalnych weterynarzy. Bazy mają niektóre schroniska. Oddziały związku kynologicznego też. W internecie powstało parę projektów, które miały na celu zgromadzenie takich informacji. Nie ma jednak rozwiązania takiego, jakie były założenia... Ale wiadomo, szanse zawsze są trochę większe.
Adresówki (tak się nazywają owe „tulejki” (; ) są skuteczne mniej lub bardziej - właśnie przez możliwość zerwania samej adresówki lub całej obroży.

A tady je postup cipovani:
Czipowanie

troublemaker 

Wysłany: Nie 29 Lis, 2009 10:36   

Moja Krowka zostala zaczipowana praktycznie odrazu jak ja mamy, wiec od ok. 4-5 miesiaca. Nic to nie boli. Wszystko zostalo wykonane profesjonalnie. Czip ma wszystkie papiery (dali mi caly pasek naklejek z kodami kreskowymi i numerami czipa), numery i kody zostaly wklejone do paszportu.
To zostalo zrobione w Polsce, ale jak bylam u weta w Pradze, to tez nie mial probemu z odczytaniem. Wiec jestem bardzo zadowolona, tym bardziej, ze Krowka na codzien obrozy nie nosi. Tylko gdy wychodzimy na miasto albo w podroze.
Czipowanie wyglada troche strasznie, bo ta strzykawka jest ogromna, ale nic nie boli i Krowka ogolnie wydawala sie byc zadowolona.
Tak ze naprawde polecam. Na pewno nie zaszkodzi, a czuje sie bardziej pewna, ze jesli by sie cokolwiek stalo, to ja znajde (albo ona mnie).

Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Nie 29 Lis, 2009 14:57   

Czipowany był nasz Takuś.
Oprócz wszystkich dokumentów, dokonywałam jego wpisu do ogólnopolskiego rejestru - to jest ważne.
Bo co z tego, że mamy czip, jak nie biedzie można psa zidentyfikować.
Najgorsze jest to, że tych baz do wpisu jest parę.
Moim zdaniem powinna powstać jedna Ogólnopolska baza.
Wpis do rejestru kosztował 10 zł.

Madzik 

Wysłany: Nie 29 Lis, 2009 16:02   

W Puszczykowie (moim rodzinnym mieście) w zeszłym roku był piknik i podczas tego pikniku można była zaczipować psa za darmo (czip+wpis do rejestru). Pojechałam wtedy ze wszystkimi trzema bassiorkami i wszystkie dostały czipy i zostały wpisane do ogólnopolskiego rejestru.

W tym roku chcę jeszcze zaczipowac Bąbla.

Wedlug mnie warto, tym bardziej, że (chyba już od stycznia 2010) wchodzi w życie unijna dyrektywa według której każdy pies musi mieć czip - inaczej będzie można dostać wysoki mandat (nawet do 5.000 zł) od Straży Miejskiej, która ma to kontrolować.

Zresztą w Puszczykowie już kontrolują.

zuza i gabi 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Nie 29 Lis, 2009 19:19   

Mandat ma wynosić 500zł od jednego psa,tylko dlaczego koty są z tego obowiązku zwolnione :sad:

Tymek
[Usunięty]

Wysłany: Nie 29 Lis, 2009 19:45   

W Bytomiu do końca tego roku psy czipowane są bezpłatnie; Tymek został zaczipowany w maju,nawet nie poczuł "tej operacji" :mrgreen:
Z tego co wiem,to za psy niezaczipowane mandat wynosi 200 zł.Ale to dotyczy Bytomia,nie wiem jak w innych miastach.Pozdrowionka,Gosia

besta 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Nie 29 Lis, 2009 20:42   

Moje obie panienki sa zaczipowane.Czipowałam normalnie w lecznicy za free (lecznica ma podpisaną umowę z Urzędem Miasta ktory to finansuje).Czipy sa z Polskiego Towarzystwa Rejestracji i Identyfikacji Zwierząt.Czy czipy moich psów są w bazie sprawdziłam na www.identyfikacja.pl (są z określeniem zktórego miasta jest pies).Też mam dowód rejestracji wypełniony przez lek.wet.i naklejke z nr czipa w książeczce zdrowia,naklejkę w paszporcie i dodatkowe naklejki z tym nr w razie potrzeby(zmiana ksiązeczki czy paszportu)

Madzik 

Wysłany: Nie 29 Lis, 2009 22:16   

zuza napisał/a:
Mandat ma wynosić 500zł od jednego psa,tylko dlaczego koty są z tego obowiązku zwolnione :sad:

Może w Poznaniu.

W Puszczykowie Straż Miejska będzie to "podciągała" pod łamanie przepisów o porządku i wtedy może wlepić do 5.000 zł> Tak się składa, że zawodowo związana jestem ze Strażą Miejską z P-kowa, więc wiem dokładnie czym grozi niezaczipowanie psa przebywającego na terenie miasta.

Asia i Basia 
Figa & Co.

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Wto 01 Gru, 2009 10:03   

Dla psa lepiej jesli jest zaczipowany czy ma tatuaz. Od czegos trzeba zaczac. U nas jeszcze obowiazkowy jest meldunek, prowadzenie psa na smyczy i ubezpieczenie, w innych landach roznie. Ale chip to podstawa, to jak dowod osobisty.

Monka i Miro 

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 00:39   

Chester był chipowany w pierwszym tygodniu jak do nas trafił, troche piszczał bo ta igła jest ogromna, ale żyje :razz: .
Fakt baz jest kilka ale zawsze jest szansa że gdzieś się znajdzie w razie gdyby nie daj Boże coś...
Ja płaciłam za to 50 zł... bo u nas nie ma żadnych programów dla psów, tylko "wycinka" kotów jest finansowana... a psiarze płacą podatki i g.... z tego mają... :neutral:

www.stalowezwierzaki.pl

Gi 

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 16:48   

w jakim wieku mozna zaczipowac pieska? czy jest wazny czy wystarczy tylko ten okres tzw. kwarantanny??

Asia i Basia 
Figa & Co.

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 18:16   

Jesli dojdzie do wprowadzenia europejskiego przepisu o zniesieniu tatuazy, to pewno beda czipowane juz maluchy wychodzace z hodowli. Nasza Basia miala 3 miesiace.

Madzik 

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 21:22   

Gi napisał/a:
w jakim wieku mozna zaczipowac pieska? czy jest wazny czy wystarczy tylko ten okres tzw. kwarantanny??

Jeśli będziesz się chciała z Masiulką przemieszczać z kraju do kraju (np. Z Polski do Anglii czy odwrotnie) to pies OBOWIĄZKOWO MUSI MIEĆ czip i paszport - bez tego ani rusz.

Gi 

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 21:24   

Jeśli będziesz się chciała z Masiulką przemieszczać z kraju do kraju (np. Z Polski do Anglii czy odwrotnie) to pies OBOWIĄZKOWO MUSI MIEĆ czip i paszport - bez tego ani rusz.[/quote]

tak właśnie głownie o to mi chodzi :grin: tylko nie wiem ile to trwa...

Odpowiedz do tematu