Niedyspozycja,bo nie wiem jak inaczej nazwać to co się dzieje.Od czerwca jesteśmy z małymi przerwami na wsi,w lipcu na spacerze Golda zżarła na spacerze kupsko,śmierdziało gorzej niż w bakutilu,wieczorem wymioty,rozwolnienie,na drugi dzień wizyta u weta.Wetka stwierdziła,że to jest podłoże bakteryjne,zastrzyk i przez 4 dni Augmentin.Spokój przez parę dni,a potem nocne zjadanie trawy i kupkanie dość luźne i rewolucja w żołądku z różnymi dźwiękami,następna wizyta u weta,ten przyjrzał się majowym badaniom i stwierdził,że jest coś z trzustką,zalecił Kreon,Ranigast i No-Spa,małe porcje ale za to często jedzenia,a jeśli nie będzie poprawy karma weterynaryjna na którą mnie niestety nie stać.Zaczęłam podawać tylko gotowane,jeśli zjadła do 20 burczało jej z głodu,jeśli zjadła później nad ranem świstało w żoładku.Wybrałam się do weta brata w Katowicach,a ten zdziwiony że nikt nie zlecił USG.Zrobiłam jej USG,wszystko w porządku z jednym"ale"zapomnieli o żoładku.Zalecenie jest takie,małe dawki jedzenia za to często,Ranigast,No-Spa z małymi przerwami i obserwacja,w razie czego gastroskopia we Wrocławiu.
Od jakiegoś czasu kupowałam jej podroby i myślę,że tu tkwi przyczyna tej niedyspozycji.jestem załamana,znerwicowana,niewyspana,ale szczęśliwa że ogólnie wyniki są dobre jak na jej wiek.Prawdę mówiąc nie wiem co o tym myśleć .
Kochana, "zapomnieli o żołądku" oznacza, że tak naprawdę nie wiesz czy tam nic nie ma, tak?
Zrezygnuj z drobiu, często uczula psy i obserwuj. Pomyśl co jeszcze może jej nie pasować w jedzeniu.
I czy podajesz Goldi Rumen tabs? Profilaktycznie, żeby nie jadła kup - koszt do 10zł 100tabletek (ja daje 3 dziennie i wystarcza na długo).
Podawaj siemie lniane sparzone, gęsty kisiel (ok.2 duże łyżki na szklankę i zalej gorącą wodą).
Ja wiem, że to kupne żarcie jest drogie, mnie też nie jest na nie stać więc gotuję. Co podajesz do mięs i warzyw, ryż - makaron? Unikaj kaszy. Warzywa dodawaj, owoce, starte surowe o ile je może jeść.
Gosiu,no niestety nie wiem jaki jest stan żołądka,Rumen Tabs dawno temu podawałam,ale w przypadku Goldie był nieskuteczny,ona od dawna jest na mięsie drobiowym i nic się nie dzieje,myślę ze to jednak podroby zaszkodziły(moja głupota),gotuje jej ryż z marchewką i wrzucam siemię lniane 1-2 łyżki lub parze osobno,nigdy nie gotowałam jej kaszy,za to od czasu do czasu makaron,ale już dość długo robię ryż,wieczorem zrobiła kupkę,zjadła kolację i poszła spać.
Wet powiedział,że i tak dobrze się trzyma jak na psa 10-letniego i grubego,choć troszkę schudła.
Jest jeszcze opcja ze z kupka (jeśli była obca) zjadła pasożyta np. tasiemca. Ale macie racje, ma już swoje lata i czasu nie cofniemy. Trzymaj się kochana buziaki dla panienki.
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 31 Sie 2006 Posty: 4793 Skąd: Malbork/Luton
Wysłany: Pią 05 Wrz, 2014 09:50
Biedna Goldunia... Maryniu- spróbuj karmę weterynaryjną Royala- Low Fat 22, dla piesów z problemami trzustkowymi... ja Leniuchowi daję od momentu podtrucia ponad 2 lata temu ( zatruł się wtedy randapem , którym spryskali świeżo trawę)- ledwo uratowany. Jak robiłaś wyniki, to w nich jest, czy trzustka jest słabsza... Leniuch zaczął ładnie trawić po tej karmie, nie ma rewolucji, burczenia, robienia kupy po 5-6 razy dziennie, do tego dostaje enzymy na wspomożenie trawienia tłuszczów w organiźmie, bo trzustka już ich nie trawi. Karma nie jest tania- ok 220 zł-12 kg, ale jest lekka, beztłuszczowa, a jeść dostaje 2 razy dziennie teraz, odważone, odmierzone i już nie dopomina się więcej, nawet utrzymuję wagę, nie tyje- a schudł... dokładam łyżkę tylko jakiegoś mięska( gotowane lub kupione) i warzywa surowe... musi być przyczyna, a dietą mozna wiele zniwelować... trzymam kciuki za Goldunię... będzie dobrze...
_________________ www.leniuch.com - to na razie stronka tylko Leniuszka
Problemów cd.jak już pisałam wyniki z USG są dobre,Miła zasugerowała badanie kału,nie ma nic,jutro idziemy na biochemie,jeden z wetów zasugerował endoskopię czy gastroskopie jak zwal tak zwał,ale najpierw będziemy czekać na wyniki biochemii,ewentualnie jeszcze testy trzustkowe,jakby tego było za mało wczoraj pojechałyśmy do Opola bo miałyśmy "nocny kurs" do Pyrzowic,wieczorem zauważyłam opuchliznę na pycholu,pędem do całodobowej kliniki dr.Firlika,fafla do góry a tam jedna wielka czerwień,kamień wielki(a jakieś półtora roku miała czyszczony) i trzonowy chyba do usunięcia,antybiotyk w zastrzyku,wetka osłuchała i stwierdziła,że i serducho lekko osłabione,załamka totalna :cry:
Grażynko nie stać mnie na drogą karmę,tym bardziej że raz w miesiącu kupuję 1-2 opakowania Karsivanu(cena jednego opakowania już kosztuje 65 zł i rośnie) no i nie mam pewności czy ona tą karmę będzie jadła.Jeśli jednak zajdzie taka konieczność to zrobię wszystko,żeby mieć na karmę kasę,zresztą już podjęłam decyzję o sprzedaży działki w mieście,żeby mieć pieniążki na wszystko co będzie potrzebne dla Golduchy.
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 03 Mar 2005 Posty: 21611 Skąd: Gorzów
Wysłany: Czw 11 Wrz, 2014 08:23
Maryniu
popatrz, jedno leczysz, drugie wychodzi
starość psa jest bardzo smutna
Gustaw miał nie usuwany ale wycinany ząb trzonowy. Pełna operacja
i tak ciągle coś nowego wychodziło.
A każdy zabieg osłabiał serduszko
Nawet nie wiem, co mam Ci napisać, bo wiem, jak bardzo kochasz Golduchę i zrobisz wszystko.
Maryniu, w imieniu użytkowników naszego forum deklarujemy Ci wsparcie. No dobra, nie Tobie, Goldie proponujemy, wtedy nie możesz odmówić.
Masz wyjątkową sytuację, dlatego też, na te wszystkie zabiegi proponuję 400 zł i proszę dla Goldie przyjmij je.
Sensacje żołądkowe mogą mieć związek z tym , co zieje się na dziąsłach i zębach... to przecież bakterie, głównie beztlenowce, tzw.gnilne... są w pysku. mogą dostac się dalej i powodować to, co obserwujesz... to powazny stan zapalny, potrzebny silny antybiotyk o szerokim spektrum. Augmentin jest dobry, ale bierze się go CONAJMNIEJ 10 dni!
Zrób badanie krwi z rozmazem i biochemia.Trzustka tak raczej nie wygląda.
_________________ Hodowla Volarius
co jest lepszego od basseta? gromada bassetów!
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 31 Sie 2006 Posty: 4793 Skąd: Malbork/Luton
Wysłany: Czw 11 Wrz, 2014 09:58
Maryniu- moja Blanka tez zapuchła od zęba zaraz po zlocie, jeszcze dzisiaj dostaje antybiotyk... ale kamienia nie ma, czysto jest, jakaś torbielka na końcu korzenia jest malutka, mam nadzieje, że to przejdzie po lekach.... trzymam kciuki za Goldunię, musi byc dobrze... :serce:
_________________ www.leniuch.com - to na razie stronka tylko Leniuszka
Sensacje żołądkowe mogą mieć związek z tym , co zieje się na dziąsłach i zębach... to przecież bakterie, głównie beztlenowce, tzw.gnilne... są w pysku. mogą dostac się dalej i powodować to, co obserwujesz... to powazny stan zapalny, potrzebny silny antybiotyk o szerokim spektrum. Augmentin jest dobry, ale bierze się go CONAJMNIEJ 10 dni!
Zrób badanie krwi z rozmazem i biochemia.Trzustka tak raczej nie wygląda.
Wielkie dzięki za podpowiedź,postaram się zasugerować to wetowi
W Opolu dostała jeśli dobrze odczytuję Syrergal,Metacem,
Maryniu
popatrz, jedno leczysz, drugie wychodzi
Maryniu, w imieniu użytkowników naszego forum deklarujemy Ci wsparcie. No dobra, nie Tobie, Goldie proponujemy, wtedy nie możesz odmówić.
Masz wyjątkową sytuację, dlatego też, na te wszystkie zabiegi proponuję 400 zł i proszę dla Goldie przyjmij je.
Nie wiem co powiedzieć,Wielkie Dzięki :cry: :cry: :cry:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum