Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Miła od Gucia
Wto 22 Mar, 2011 22:43
FANTA bassetka do adopcji/adoptowana
Autor Wiadomość
Asia i Stefan 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon 07 Mar, 2011 13:11   

WOW!ale mnie ta informacja ucieszyła.
Podziwiam osoby, które decudują się na adopcję psa już "wychowanego" i przez kogoś innego "ułożonego". Potrzeba wielkiego serducha i odwagi, żeby zdecydować się na taki krok, dlatego też przesyłam część swojej cierpliwości :) , bo reszty potrzebuję na Stefana i baaardzo, baaaardzo mocno trzymam kciuki za powodzenie w wychowywaniu Fanty.

Pozdrawiam

mariposita79 

Wysłany: Pon 07 Mar, 2011 14:05   

Bogusia, to pomóz mi, gdzie znaleźć dobre rady po adoptowaniu psiaka? Nic dzisiaj nie robię od kilku godzin utrwalam wiedzę co można a czego nie robić zaraz po adopcji, ale jakoś tutaj nie umiem nic znaleźć:/ dzięki za pomoc;) z nowych wiadomosci: Negra (tak nazwaliśmy Fantę, ponieważ na zadne z imion podanych przez poprzednich włascicieli nie reagowała, a na Negre i owszem) została wyprowadzona na sikanko przez mojego ojca, spała sobie spokojnie z Norkiem, a tymczasem moja 3letnia bassetka Zuzia pozostawiona w innej części domu...zesikała się znowu na panele... Słuchajcie, tak się zastanawiam właśnie co mogłabym zrobić, zeby zuza nie sikała w domu....? kiedy zostawiam ją w pomieszczeniu gospodarczym i na przedpokoju zamkniętą na kilka godzin (ok. 10m2) jest grzeczna i śpi, natomiast jak zostawiam ją, by biegała po 90m2 to zawsze sie zsika i skupka:( zaznaczam, ze przed pracą chodzę na długie spracery, gdzie załatwia swoją powinność, nie daję jej jedzenia aż tato nie przyjdzie je ok 13ej wysikac, więc nie wiem, dlaczego to robi:/ help:)

Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Pon 07 Mar, 2011 14:15   

A zajrzyj tutaj
http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=3522

liczę też, że forumowicze się włączą do pomocy

gocha
[Usunięty]

Wysłany: Pon 07 Mar, 2011 14:53   

Z tego co czytam , macie już jednego basseta, więc pojęcie o rasia macie.
Ja bym powiedziała, że zachowanie Fanty-Negry niekoniecznie musi wynikać z jej złego wychowania. Sunia jest młoda, zmieniła dom, ludzi, jej pokazywanie zębów może wynikać ze stresu i strachu. Znalazła się w nieznanym otoczeniu, wśród obcych dla niej ludzi i zwierząt.
Ja na Waszym miejscu jeszcze bym nie próbowała szkoleń, nauki .
Moim zdaniem najpierw trzeba dać jej trochę czasu na przyzwyczajenie się do Was i do nowej sytuacji.
Nie sądzę żeby ona dała się szkolić z pozytywnym wynikiem przed czasem zaakceptowania Was i Waszego domu.
Nie znaczy to, że trzeba jej na wszystko pozwalać, trzeba od początku pokazać jej co u Was psu wolno, a czego nie. Jednak z uczeniem komend poczekałabym trochę.
Moim zdaniem to najpierw potrzeba jej dużo miłości, okazania , że jesteście stadem, że nie stanie jej się krzywda, bo ona jeszcze tego nie wie.

Dajcie sobie odrobinę czasu na poznanie i przyzwyczajenie, a na pewno niektóre sprawy same się ułożą.Powodzenie życzę i serdecznie polecam lekturę książki Cesara Milana "Zaklinacz Psów"

gkoti 
www.leniuch.com

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon 07 Mar, 2011 16:39   

Ksiązki nie czytałam, ale ten program"zaklinacz psów" jest emitowany na NATIONAL GEOGRAPFIC , dzisiaj tez jest o 18tej, jest fantastyczny, mnie bardzo dużo pomaga w wyegzekwowaniu czegoś od Leniuszka :wink:

Kala
[Usunięty]

Wysłany: Pon 07 Mar, 2011 18:52   

gkoti napisał/a:
Ksiązki nie czytałam, ale ten program"zaklinacz psów" jest emitowany na NATIONAL GEOGRAPFIC , dzisiaj tez jest o 18tej, jest fantastyczny, mnie bardzo dużo pomaga w wyegzekwowaniu czegoś od Leniuszka :wink:

Nam również ten program bardzo pomógł w wychowaniu Platona, zresztą oglądamy go z zamiłowaniem. Idąc za ciosem kupiliśmy również książkę, którą także gorąco polecamy.

Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Wto 22 Mar, 2011 22:47   

Co dalej ??? :lol:
Zapraszam T U T A J

Odpowiedz do tematu