Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Nibybasset, czyli dlaczego pies powinien mieć rodowód
Autor Wiadomość
Kinga&Kefir
[Usunięty]

Wysłany: Czw 19 Kwi, 2007 20:18   

Ech, ja wiem, że dużo było, sprawdzałam. Ale mimo to moja koleżanka, która też chce basseta (bo Kefir ma piękne uszy, dokładnie tak, jak napisała Agata), i którą wysłałam na to forum, dalej nie widzi nic złego w rozmnażalniach - ludzie nie mają zwyczaju wertować starych wątków :?
No to piszę, bo mnie to osobiście dotknęło. :(
Pozdrawiam.

patyk
[Usunięty]

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2007 11:19   

A ja mam pytanie do KUI (ktory i tak już zmienił przeznaczenie tematu) - ILE MASZ LAT??? Z moich obliczen wynika, że ok. 20, a w tym wieku często mieszka się jeszcze z innymi członkami rodziny, ktorzy też powinni podzielać potrzebę nabycia psa i dowiedzenia się o nim czegoś więcej...

Nie jest zbrodnią NIE WIEDZIEĆ, tylko NIE CHCIEĆ wiedzieć - Ty chcesz się dowiedzieć jak najwięcej, to bardzo dobrze!!! Ale sam widzisz, że o psach wiesz niewiele - radzilabym poczekać, popytać, zastanowić się, przemyśleć sprawę - bo to "inwestycja" na wiele dłuuuuugich lat...

Agata
[Usunięty]

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2007 13:13   

A basset rasowy, czyli z rodowodem kosztuje w Polsce 1200 - 2500,-
Basset, który rasowy nie jest, czyli bez rodowodu kosztuje 500-900,-

Czy warto oszczędzać, bo "na papierach nam nie zależy" ?
No pewnie, że nie warto. Przecież chcemy mieć konkretną rasę !!! Wymarzonego przyjaciela konkretnej rasy na wiele lat.
Jeśli nie stać nas na zakup szczenięcia rasowego, to czy będzie nas stać na utrzymanie go ?
Ktoś powie - nie stać mnie na zakup, to nie stać go na dalsze życie z psem. Ale jeśli ktoś powie, że w danym momencie, na raz nie ma tyle pieniędzy, to rozumiem, ale zawsze może zacząć odkładać po te 200,- miesięcznie, tyle co mniej więcej miesięcznie kosztuje utrzymanie psa.
Po kilku miesiącach w skarbonce uzbiera się upragniona kwota i możemy szukać hodowli, w której urodzi się, lub urodził się już nasz przyszły członek rodziny - pies rasowy.
Co prawda jeśli w danym miesiącu zabraknie tych 200,- i do skarbonki nie wrzuci, bo mieć nie będzie, to co by było gdyby był pies ? - co by wtedy jadł ? Uważam, że to najlepszy test finansowy. Wtedy trzeba zrezygnować z posiadania jakiegokolwiek zwierzęcia, bo co będzie jak nam zabraknie pieniędzy na jego utrzymanie ?
A popierać rozmnażaczy, którzy kryją sukę cieczka po cieczce ? Wypuszczają szczenięta nierasowe, nad którymi potem kontroli nie ma. Szczenięta, które po kilku latach mogą spotkać się i stworzyć kolejną parę hodowlaną - brat z siostrą, przecież kontroli nie ma nad tym, przecież przodków nie znamy...
I kolejny raz powiem - im więcej będzie chętnych na kupno w pseudohodowlach, tym więcej będzie tam produkowanych szczeniąt.
Tak, więc nie kupujcie szczeniąt nierasowych, tych bez rodowodów.
Weźcie psa ze schroniska, ale jak kupować i płacić pieniądze, to tylko za szczenię z rodowodem, bo tylko takie szczenię jest rasowe, takie, które papiery posiada !!! Z hodowli gdzie suki nie rodzą cieczka po cieczce, gdzie dba się o zwierzęta, gdzie przeprowadzane są kontrole weterynaryjne i kontrole ze Związku Kynologocznego. - Jak płacić, to tylko tam, gdzie wszystko jest legalnie i pod kontrolą.

Krysia i Donat

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2007 15:18   

Witam

Nic dodać, nic ująć.
Dokładnie tak jak napisała Agata.
Jak nikomu nie przyjdzie do głowy kupno nie rodowodowego psa to mniej będzie rozmnażalni :evil: ( bo przecież nie hodowli) wszelkiego typu psów , które jak dorosną to z psem rasowym mają wspólne tylko to, że mają cztery łapy i ogon (też nie zawsze)

Donat

kui
[Usunięty]

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2007 21:54   

#patyk

z wiekiem się zgadza, mieszkam z rodzicami i młodszą siostrą, tylko matka nie wyraża chęci na kupno psa, bo nie widzi jej się sprzątanie po nim dywanów itd, ale ja nie widzę w tym żadnego problemu, na początku trochę pobrudzi, ale potem będzie wychowywany aby prosił o wyjście jak mu się zachce itd.

W dodatku, miałem już kilka psów i innych zwierząt, jak rybki, kot czy świnka morska, wszystko było dobrze chowane, żyło długo, ale ze starości każdy umiera, prędzej czy później, teraz w domu mam 2 suki, latlerka oraz zmieszanego kundla z jakimś hartowanym psem (tak przypomina z wyglądu),

Zakup Basseta planuję jakoś we wrześniu-koniec roku, ogólnie w ostatnim kwartale roku. Jako student który pracuje za 500 zł/mies w sekretariacie w szkole muszę uzbierać trochę pieniędzy, na zakup i utrzymanie psa, w dodatku jak już nie raz to wześniej mówiłem, zostałem tutaj aby dowiedzieć się czegoś o tych psach, bo w ciemno nie kupuje, zły pewnie bym był gdybym kupił psa i nie wiedział o jego problemach ze stawami i kręgosłupem, a później musiałbym jeździć z nim na badania i leczenie.

Co do tematu to jak inni piszą że jeśli pies posiada rodowód to wtedy jest rasowy, innego jak bez rodowodu na pewno nie kupię, bo chciałbym po jakimś okresie życia pojechać z moim Bassetem na jakaś wystawę i zobaczyć jak to wszystko wygląda, teraz już szykuję czas na wystawę w Łodzi 5 maja, aby zobaczyć właśnie takie psy, jakiego chcę później sam mieć. Zdrowego, ładnego i z rodowodem.

Agata
[Usunięty]

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2007 22:55   

To w takim razie do zobaczenia w Łodzi.

Kinga&Kefir
[Usunięty]

Wysłany: Wto 24 Kwi, 2007 17:03   

Taaaaak, temat się zmienił, ale mimo wszystko pogadaliśmy sobie trochę o odpowiedzialności za psa :) Cieszę się, że znalazło się też parę argumentów przeciw rozmnażalniom...

A ja mam argument... za rozmnażniem nierodowodowych, usłyszany od osoby, która skończyła (z powołania!!!) ochronę środowiska: psiaki muszą się rozmnażać, bo to ich ewolucyjny obowiązek :!: :!: :!:
No i co Wy na to?
Coś mi się wydaje, że u zwierząt stadnych nie rozmnażają się WSZYSTKIE osobniki, tylko osobniki alfa?
Poza tym skoro już człowiek wyciągnął psa z naturalnego środowiska, to chyba powinien też przejąć od natury odpowiedzialność za regulację narodzin?

Joasia i Bona
[Usunięty]

Wysłany: Pią 04 Maj, 2007 19:49   

Witam serdecznie!
Wiem, że pieski z rodowodem to pewna ręka ale na przykład niektórych ludzi tak jak i mnie nie jest stać kupić pieska od 1200 do 2000 tyś.zł tylko za 600 zł. A czasami taki człowiek jak ja potrafi jeszcze bardziej kochać i troszczyć się o pieska w tym wypadku bassecika niż taka osoba która potrafi wyłożyć większą sumę pieniążków oczywiście nie chcę nikogo obrazić! ja nie mam pieska z rodowodem, gdyż na niego nie było mnie stać wydaje mi sę że moja boncia jest prawdziwym bassetem ale jak to bywa piesek bez papierów nie jest tak zadbany jak z, dlatego też cały czas walczę z odrobaczaniem gdyż nie możemy się ich pozbyć przez jakiś czas po 3x odrobaczeniu nic nie było to zaszczepiłam ją na nosówkę po nosówce kolejne odrobaczenie i pech chciał, że nadal są robaki a więc nosówka nie ważna! Mimo to cieszę się,że ją mam i bardzo kocham!!!!! Przykładem złego tolerowania jest opowieść naszego weterynarza gdzie córka kupiła tatusiowi bassetka gdyż poprzedni terier mu zmarł i przychodził non stop to z przegryzionym uszkiem to z pretensjami jaki to on jest głupi i nie umie się postawić innym psom i wtedy nasz weterynarz nie mógł wytrzymać i powiedział tak:,, wie pan co pan jak się budzi to już myśli jaki ten pies jest głupi i niedobry moim zdaniem pan po prostu nie zasługuje na tego psa" i chwała mu za to !!! jak to się mówi nie szata zdobi człowieka a w tym przypadku nie rodowód zdobi bassetka! Jeżeli kogoś obraziłam to bardzo przepraszam nie miałam tego zamiaru. Po prostu każdy powinien mieć możliwość pokochać tak cudne stworzenia dlatego pseudo hodowcy bądźcie uczciwi. co do tego tematu to mam jeszcze jedno opowiadanie jak szukałam bassetka pojechaliśmy pól polski do pani i gdy zobaczyłam suczki były przepiękne ale nie pasowało mi to że miały krótkie zaokrąglone uszka na to właścicielka ze one mają dopiero nie całe 3 miesiące i im urosną a skóry przybędzie z czasem później zobaczyliśmy wysoko skaczącego beagla no można sobie to dokończyć. Jest przykro, że ludzie tak postępują i powinni się wstydzić!!!!!!!![/b]

Joasia i Bona
[Usunięty]

Wysłany: Pią 04 Maj, 2007 19:58   

Jeszcze jest mi przykro gdy ktoś pisze, że bez rodowodu to nie jest rasowy ja się z tym poprstu nie zgadzam a zakładanie że kupuje się psa po to żeby go rozmnażać jest absurdalne! ja mam suczkę i nie mam zamiaru jej dopuścić gdyż jest ona do kochania a nie do rozmnażania mimo że niektórzy twierdzą że nie jest rasowa dla mnie jest i zawsze będzie!!!

M&M`s i Boogie
[Usunięty]

Wysłany: Pią 04 Maj, 2007 22:30   

W 100% zgadzam się z Joasią!!!!
Ja też mam psiaka bez rodowodu a to tylko dlatego że mnie też nie stać na taki luksus a basset marzył mi się od dziecka. Poza tym wychowałem już jednego psa rodowodowego-goldena i na cholerę mi to było???? Jako student nie mam czasu i pieniędzy żeby prowadzać psa po wystawach i najzwyczajniej w świecie nie mam ochoty trzepać kasy za krycie. Dla mnie pies jest źródłem radości i przyjemności a nie żyłą złota (bo chyba niektórzy z Was tak traktują swoje psy?!)
I jeszcze jakby ktoś mógł mi wyjaśnić taki paradoks że często hodowcy (i nie mówię o tych którzy wciskają bajeczki o niewiadomo jakim pochodzeniu psa tylko po to by wziąć za psa 2500), ale tacy co psy hodują dla własnej potrzeby i nie ogłaszają się nie wiadomo gdzie że mają coś na sprzedaż, lecz rozmnażający psy z rodowodem sprzedają szczeniaki bez rodowodu (ewentualnie na prośbę zainteresowanego z rodowodem)-czy takie psy są też nierasowe?????????
I jeszcze nawiąże do wypowiedzi Joasi w związku z rozmnażaniem psów. Ja też nie zamierzam wykorzystywać do krycia jakiejkolwiek rasy! A juz tym bardziej do czerpania korzyści finansowych! Ktoś wcześniej słusznie zauważył że w stadzie rozmnażają tylko osobniki alfa, więc wcale nie jest to efektem ich pierwotnych zachowań bo zarówno ludzie jak też psy wcale nie muszą się rozmnażać! A na hamowanie popędu są inne sposoby!
Więc bardzo proszę wszystkich właścicieli psów z papierami o to by nie wytłuszczali słów że pies rasowy to tylko ten z rodowodem i oto by uszanowali decyzję Joasi, moją i jeszcze kilku innych osób z tego forum o zakupie psa bez papierów!
Przepraszam jeśli kogoś uraziłem lub obraziłem!
Pozdrawiam!

Fanfan z rodziną
[Usunięty]

Wysłany: Pią 04 Maj, 2007 22:52   

"...Kupiliśmy go od hodowcy z Poznania, ale niestety bez papierów i strasznie tego żałujemy..."
...to w końcu jak to jest? :D

Fanfan z rodziną
[Usunięty]

Wysłany: Pią 04 Maj, 2007 22:52   

"...Kupiliśmy go od hodowcy z Poznania, ale niestety bez papierów i strasznie tego żałujemy..."
...to w końcu jak to jest? :D

Fanfan z rodziną
[Usunięty]

Wysłany: Pią 04 Maj, 2007 22:56   

zduplikowało mi sie zupełnie niechący :oops:

Ewa i Tofik 

Wysłany: Sob 05 Maj, 2007 18:54   

niestety pies rasowy to tylko ten z rodowodem przepraszam jeżeli kogoś obraziłam, ale ja mam wogóle bardzo radykalne poglądy.
Nikt nie zarzuca Wam, że kupiliście swoje psy aby je rozmnażać i czerpać z tego zyski, ale ktoś inny już to zrobił przed Wami, niestety. I będzie robił dalej. Nie chcę się powtarzać, ale można, przy odrobinie uporu mieć swojego psa rasowego z hodowli zarejastrowanej.

Joasia i Bona
[Usunięty]

Wysłany: Nie 06 Maj, 2007 15:28   

Nie zgadzam się z tobą bo tak jak napisał M&M psy te pochodzą od rodziców którzy zajmowali miejsca na wystawach i podtrzymywali ten rodowód a kwestia jest taka że za prośbą osoby zainteresowanej ten piesek który jest z miotu mojego czy przedmówcy mógł też byc z rodowodem a tylko dlatego nie jest gdyż chodzi o pieniążki a co do hodowców którzy sprrzedając psy bez rodowodu mając rodziców rodowodowych wiem dlaczego was tak wpieniają a to dlatego bo wtedy nie zarobicie na swoich psach z rodowodem i to tylko o to chodzi mówie tu o właścicielach którzy co jakiś czas rozmnażają swoje rodowodowe suczki!!!!! Chodz im tylko o kase i o nic więcej i dlatego psy rasowe to tylko z rodowodem co oczywiście jest dla mnie nonsensem!!!!!!!!!!!! :evil:

Odpowiedz do tematu