Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Blokowanie forum
Autor Wiadomość
domelcia 

Wysłany: Pią 01 Kwi, 2011 16:58   Blokowanie forum

nie chcę narobić bigosu, ale w związku z tym, że zazwyczaj pod koniec miesiąca mamy braki w dostępie do forum, lub Krzysiek musi zmieniać opcję, żeby widoczne forum było tylko po zalogowaniu, naszła mnie taka myśl.
Może warto pomysleć o tym, żeby zablokować część działów tylko dla osób zalogowanych? Może się mylę, (ale chyba tak to działa) że jak otwiera się jakiś wątek to wtedy pobierane jest ileś tam bajtów bitów czy jak to zwał i potem tych ileś bitów nam z limitu po prostu brakuje.
Gdyby ograniczyć przeglądanie działów "o bassetach" i "nasze bassety" gdzie jak mniemam są "najcięższe" tematy bo ze sporą ilością zdjeć może problem udałoby się rozwiązać? Cała reszta forum będzie wciąż dostępna bez logowania. Co myślicie o takiej sprawie? no i oczywiście głownie pytanie kieruję do tego kto się na tym zna czyli do Krzysztofa ;)
To ot tak mnie naszło po tym jak 3 dni byłam odcięta od basseciego forum.
Może warto postawić takie pytanie pod głosowanie, jeśli oczywiście zmiana taka by coś usprawniła.

Jeśli któregoś dnia masz być szczęśliwy, dlaczego nie zaczniesz od dzisiaj?

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Pią 01 Kwi, 2011 19:20   Re: Blokowanie forum

domelcia napisał/a:

Może warto pomysleć o tym, żeby zablokować część działów tylko dla osób zalogowanych?

Dokładnie taka sama propozycja jest już rozpatrywana.
Tylko jaki sens mają próby ograniczenia transferu jak równocześnie prowadzone są tematy "próbne" które generują kilka razy większy ruch na forum, bo każdy jest ciekawy o co chodzi?
K.

domelcia 

Wysłany: Pon 11 Kwi, 2011 06:31   

Widzę, że zostało wcielone w życie, tylko szczerze mówiąc dziwie się dlaczego taki podział działów? Czy nie zostały ogólnie dostępne te kategorie, które są najcięższe? a poza tym, (ale to oczywiście tylko moje zdanie) działy takie jak żywienie, ambulatorium, wychowanie powinny być chyba ogólnie dostępne dla wszystkich, w końcu idea forum to dzielić się informacjami, które mogą pomóc innym w ich codziennym życiu z pupilem. Ja na przykład podczytując forum a nie będąc jeszcze jego użytkownikiem, zaglądałam właśnie do tych działów i bardzo jestem zadowolona z tego powodu, bo wiele się nauczyłam i wiele rad wcieliłam w życie i chyba też niejako dzięki temu w końcu postanowiłam zostać użytkownikiem forum. Podejrzewam, że to które działy zostają ukryte, a które nie było pewnie długo dyskutowane, ale może warto byłoby zapytać użytkowników o opinie i ewentualnie dokonać pewnych korekt.

Jeśli któregoś dnia masz być szczęśliwy, dlaczego nie zaczniesz od dzisiaj?

Asia i Basia 
Figa & Co.

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Pon 11 Kwi, 2011 07:39   

Ustalenie dzialow do ukrycia bylo dyskutowane pod wzgledem tematyki, ogladalnosci, uzytecznosci publicznej i czego tam jeszcze, ale przede wszystkim pod wzgledem technicznym. Dyskusji ogolu poddawane nie bylo, bo chodzilo tu glownie o transfer, a tu rozeznanie ma tylko Administracja. To jest wersja testowa, zobaczymy, czy porzadany efekt zostanie osiagniety. Kazdy chetny do czytania moze sie zalogowac i w pelni korzystac z calej tematyki Forum. Dziekujemy za feedback.

Jacek 

Wysłany: Sob 14 Maj, 2011 17:11   

Mowa była o blokowaniu działów pod koniec miesiąca, a mamy już połowę następnego
i dalej tematy są niedostępne bez zalogowania. Moim zdaniem tak nie powinno być.
Wcześniej nie było aż takich problemów.
Krzychu, co trzeba zrobić abyśmy nie musieli się "ukrywać" jako forum ?

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Sob 14 Maj, 2011 19:50   

Forum się nie ukrywa. Część działów jest dostępna tylko dla zarejestrowanych aby ograniczyć transfer którego nam ostatnio brakowało. W ubiegłym miesiącu okazało się że już wystarcza, był nawet mały zapas - dlatego stopniowo włączam działy i kontroluję sytuację.
Jako forum generujemy "niesłychany" ruch - 25GB na miesiąc jest za mało, a to przecież jak na forum olbrzymia ilość. Dawniej była opcja dokupienia transferu (nie opłacalna zresztą) ale już jej nie ma, natomiast zmiana na wyższy poziom usługi jest kompletnie nieopłacalna i niepotrzebna - 100% więcej wszystkiego, a nam tylko brakuje transferu.
Pozdrawiam
K.

Mojra
[Usunięty]

Wysłany: Nie 15 Maj, 2011 14:17   

Dzien dobry!

Wiem ,ze nie powinnam zabierac glosu w takiej waznej sprawie,poniewaz jestem tu nowa i nie mam baseta :oops: , ale dla mnie to bylo bardzo wygodne, zeby zajrzec sobie na forum bez logowania.

Asia i Basia 
Figa & Co.

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Nie 15 Maj, 2011 15:24   

Na naszym forum kazdy moze zabierac glos ;) Dzieki temu nie popadamy w rutyne, kazdy "swiezy" glos wnosi cos kreatywnego i nowego do Forum. U nas ta "blokada czasowa" ´pokierowana jest probami technicznymi, ale uwierzcie, ze nie znam forum, ktore w calosci jest dostepne dla czytajacych z "zewnatrz". Od Facebooka, przez Nasza Klase, GoldenLine do Forum tematycznych to codziennosc, ze calosc tresci na Forum dostepna jest dopiero po zalogowaniu. Czy masz moze jakies klopoty z logowaniem utrudniajace dostep do Forum? Jesli tak to smialo pisz, im wiecej wiemy tym szybciej mozna pomoc. Na razie Administrator testuje te wersje, jak tylko bedzie sprawdzona damy znac. A tymczasem milego czytania i pisania :)

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach