SKÓRA -Luszczaca sie skora w uchu |
Autor |
Wiadomość |
keter23

|
Wysłany: Sro 07 Mar, 2012 22:08 SKÓRA -Luszczaca sie skora w uchu
|
|
|
Witam patrzylam w ambulatorium i jest wiele postow o alergiach ale nie spotkalam podobnego . Zorek na wewnetrznej stronie jednego ucha ma zaczrwieiona skore i luszczy mu sie skora. Dziwene bo drugie ucho jest ok.
Co to moze byc? Moze posmarowac np. wazelina natluscic. Co wy na to? |
_________________ Sylwia |
Ostatnio zmieniony przez Asia i Basia Pią 23 Sty, 2015 09:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Dorti [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 07:22
|
|
|
To nie jest dziwne jeżeli schorzenie dotyczy jednego ucha.
A dlaczego ma to być zaraz alergia
Myślę, że lekarz psi byłby najlepszym rozwiązaniem. |
|
|
|
 |
keter23

|
Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 11:10
|
|
|
Dzisiaj rano patrzylam na uszko i juz jest lepiej nie jest czerwone . Poczekam jeszcze troche z wetem ale bede obserwowac . Dzieki za odpowiedz Dorti. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
keter23

|
Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 13:18
|
|
|
A jednak nie wyglad atak jak to drugie . Niestety dzisiaj pracuje do pozna wiec nie dam rady nic zrobic ale jak nie bedzie lepiej to jutro albo najpozniej w poniedzialek pojedziemy z Zorkiem do veta.
Dorti a jak nie alergia to co to moze byc?? |
|
|
|
 |
Miła od Gucia
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 03 Mar 2005 Posty: 21611 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 13:58
|
|
|
Sylwia
poczytałam trochę w internecie
jest tyle różnych diagnoz, że jednak badanie u weterynarza postawi najlepszą diagnozę i będzie można skutecznie leczyć.
Może to być zupełny drobiazg, a może coś co wymaga dłuższego leczenia.
Myślę, ze zanim pojedziesz do lekarza, jak mu leciutko posmarujesz oliwką dla dzieci to się chyba nic nie stanie.
Trzymajcie się |
_________________ 694 409 059
nasze.bassety@onet.pl |
|
|
|
 |
keter23

|
Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 14:09
|
|
|
Ok dzisiaj tak zrobie . Jeszcze raz dziekuje. za rade. |
|
|
|
 |
Dorti [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 08 Mar, 2012 15:01
|
|
|
Nie wiem co to może być i nie będę sie porywać na postawienie diagnozy nie będąc lekarzem weterynarii.
Ja już taka jestem, ze jak dolega coś moim psom to nie pytam na forum tylko jadę do weta.
Porządny lekarz nawet przez telefon nie udzieli porady póki psa sam nie zobaczy i nie zbada.
Pamiętaj, że zaczerwienienie zaczerwienieniu nie równe.
Trzymam kciuki za zdrówko chłopaczka. |
|
|
|
 |
Asia i Basia
Figa & Co.

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 17 Kwi 2007 Posty: 5612 Skąd: Hamburg/Torun
|
Wysłany: Pią 09 Mar, 2012 09:14
|
|
|
Ja mysle, ze jesli i tak jedziesz do lekarza, to nie smaruj niczym, po nasmarowaniu oliwka skora bedzie zmiekczona, tlusta, moze byc ciezko pobrac odpowiednio probki. |
_________________ Baśka polykacz jablek i klockow Lego |
|
|
|
 |
besta

Pomogła: 2 razy Dołączyła: 29 Cze 2008 Posty: 3051 Skąd: 3City
|
Wysłany: Pią 09 Mar, 2012 09:26
|
|
|
Ja też uważam,że nie można niczym smarować na własną rękę,bo jak posmarujesz ucho będzie inaczej wygladało i wet może mieć trudności z postawieniem właściwej diagnozy,a jak posmarujesz czymś nieodpowiednim to możesz nawet pogorszyć stan ucha.Moim zdaniem lepiej iść do weta. |
_________________ ...na zawsze stajesz się odpowiedzialny za to,co oswoiłeś.... |
|
|
|
 |
keter23

|
Wysłany: Pią 09 Mar, 2012 11:38
|
|
|
Wczoraj posmarwalam na noc oliwka . Dzisiaj rano umylam i posmarowalam deikatnie znowu. Juz sie tak nie luszczy wiec poczekam do poniedzialku - mam wolne to jak nadal bedzie nie tak to pojade do weterynarza. |
|
|
|
 |
Miła od Gucia
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 03 Mar 2005 Posty: 21611 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Pią 09 Mar, 2012 12:10
|
|
|
Sylwia,
dla spokojności ducha, jak ja to nazywam :lol:
mimo wszystko wybrałabym się do weta, żeby to uszko obejrzał. |
_________________ 694 409 059
nasze.bassety@onet.pl |
|
|
|
 |
lora

|
Wysłany: Pią 09 Mar, 2012 15:42
|
|
|
Ja zgodnie przyklasnę dziewczynom, żeby przed wizytą nie czyścić i niczym nie smarować uszu. Dlaczego?
Po pierwsze masz wet kategorycznie mi zabronił. Powiedział, że jako bassety jesteśmy specyficzne pacjentki :razz: i on sam musi zobaczyć co się w uszach dzieje. Myślę, że tyczy się to wszystkich bassetów.
Po drugie jeśli zajdzie potrzeba zrobienia wymazu ( np.przy podejrzeniu grzybicy) to najnormalniej nie będzie z czego pobrać próbki.
Jeśli skóra łuszczy się na uchu (mam na myśli to co zwisa z głowy) to być może Twój pies wytarł je o coś alergizującego, jakiś śmieć (bańkę po płynie do spryskiwaczy, wsadził ucho w wiadro z płynem do podłóg, wytarł o resztkę śniegu z solą, alergizują też proszki, wybielacze i płyny do wc , czasem wystarczy, że pies przeciągnie uszami po mokrej podłodze umytej z płynem) Wtedy proponuję dobrze "uprać " ucho i zastosować linomag na bazie wosku pszczelego, który jest naturalnym antyseptykiem. Myślę, że oliwka też powinna przynieść efekty, ew. oliwa z oliwek. Na pewno psu tym nie zaszkodzisz.
Jeśli łuszczy się małżowina uszna w tej "pokarbowanej" części, to nie eksperymentuj i daj obejrzeć to weterynarzowi. |
_________________ Kochaj basseta swego, jak siebie samego.
 |
|
|
|
 |
|