Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przestroga ! Warto poczytać-UWAŻAJCIE na osy i pszczoły!!!!!
Autor Wiadomość
julkarem 
Użytkownik nieaktywny

Pomogła: 1 raz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pią 30 Sie, 2013 12:15   Przestroga ! Warto poczytać-UWAŻAJCIE na osy i pszczoły!!!!!

Chciałam Wam tylko opisać sytuacje jaka miała ostatnio u mnie miejsce i żebyście na siebie i Wasze basiory uważali.Kilka dni temu moja Frazia i chłopaki była dzień jak codzień za płotem sobie chodza,mam tam krzaki malin,a basset jak to basset lubi wszytsko, wiec tez Frazia lubi maliny. I tylko moge sie domyslic bo nie widzialam, ze szłą sobie i mordą łapnęła krzaczek.Po jakiejs chwili jak wróciła zaczeła mi rzygać, to pomyslalam ze pewnie coś zeżarła i jej zalega, ale gdy po tym pies sie przewrócil i nie mial siły to juz napewno nie bylo to.Leżałą dostala oczy wielkie, czerwone,oddech szybki i ogladam ja a ona na fafli ma duże zgrubienie, wiec co albo osa albo pszczoła ją ukąsiła. Dzwonie do mojego weta bo to było po godzinie 20 co robic, jego nie ma na miejscu, każe szybko podac wapno.Dzwonie do drugiego weta nikt nie odbiera,cholera nerwówka jak niewiem. Frazia zaczela juz pod siebie robic, czyli doznaje wstrzasu anafilaktycznego od jadu. Zaczelam fafle obkladac lodem i przypomnialo mi sie ze mam w lodówce adrenaline WZW dla ludzi, szybko telefon do weta i mowi podac pół strzykawki.Podalam jej to i wiecie 5 minut i minelo jej.Wiecie ze gdybym tego nie miala to by mi zdechla. Jesli ktos niewie co to adrenalina to jest to środek ratujący życie, bez tego umieramy.A mam to tylko dlatego, że w lipcu mialam taka sama sytuacje ale mojego męża ukąsiła w dolna warge i doznał wstrzasu anafilaktycznego z utrata przytomnosci, ratowalam mu zycie, ale nie mialam tej adrenaliny w domu, bo przeciez nigdy nie bylo problemu, wiele razy nas ugryzla osa czy pszczola i sie nic nie dzialo, a tu masz .Znalazl sie przez to w szpitalu na 2 dni obserwacji, lekarze tylko powiedzieli ze mial duzo szczescia. I stąd mam ta adrenaline od tamtego czasu w domu i sie ciesze bo to kosztuje tylko 70zl i ratuje życie.A przeciez sami wiecie ze jak ukasi Was cokolwiek to nikt zaraz nie leci do szpitala, tylko bierze cebule albo ocet no i my tak zrobilismy. Takze nie zycze tego nikomu co przeszlam i uważajcie na siebie i dzieci oraz psiutki. Mamy niestety powietrze tak skażone ,że i owady się mutują.Takze na początku tego lata straciłabym męża ,a na koniec psa przez mała głupią pszczołę :(

gkoti 
www.leniuch.com

Wysłany: Pią 30 Sie, 2013 17:04   

O matko jedyna, toś ty przeżyła, szaleństwo jakieś... dobrze, że już wszystko dobrze i z mężem i z Frazią. Co się dzieje na tym świecie?
A powiedz, czy taką adrenalinę można kupić tylko na receptę? bo nigdy nie miałam z tym styczności...
Życzę zdrówka , a do tego spokoju przede wszystkim :wink:

julkarem 
Użytkownik nieaktywny

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pią 30 Sie, 2013 19:10   

Tak jest tylko na receptę,a waznosc leku jest tylko rok, wiec co roku musze kupować nową.

jabluszko520 

Wysłany: Pią 30 Sie, 2013 19:36   

O matko, jestem w szoku. Ty byłaś pewnie w jeszcze większym... co to się dzieje. Dobrze, że to się tak skończyło, że wiedziałaś co robić...

Joasika 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pią 30 Sie, 2013 19:58   

O kurde...

Mamy przeboje z tymi naszymi pasztetami :~

Jak to dobrze, że tak szybko i skutecznie zareagowałaś :!:

BASSiBAWARIA 

Wysłany: Sob 07 Wrz, 2013 18:40   

Podstawowe informacje
Skład: winian adrenaliny
Postać: roztwór do wstrzykiwań
Kategoria: Układ sercowo-naczyniowy
Specjalności: Alergologia
Działanie : rozszerza oskrzela
zapobiega niedociśnieniu
przeciwdziała rozszerzeniu naczyń

Oferta Portalu doz.pl
Adrenalina_WZF_0.1_iniekcje_300_mcg__03_ml_1_ampulko_-_strzykawka_1_ml
Adrenalina WZF 0.1%, iniekcje, 300 mcg / 0,3 ml, 1 ampułko - strzykawka, 1 ml

Opis rozszerzony leku
Wskazania: Lek Adrenalina WZF jest przeznaczony do samodzielnego użycia natychmiast po wystąpieniu objawów ciężkiej reakcji alergicznej (w tym wstrząsu anafilaktycznego) po kontakcie z alergenem. Objawy to: pokrzywka, zaczerwienienie, obrzęk, skurcz oskrzeli, spadek ciśnienia tętniczego.

Dawkowanie: Domięśniowo. Lek stosować zgodnie z zaleceniami lekarza. Nie wstrzykiwać w mięśnie pośladka. Miejsce, w które wstrzyknięto lek należy lekko masować przez 10 sekund po wykonaniu wstrzyknięcia. Zdjąć osłonkę zabezpieczającą z igły. Nie zdejmować blokady umieszczonej na tłoku ampułko-strzykawki. Wbić igłę w mięsień w przednio-bocznej części uda i nacisnąć tłok do oporu. W razie potrzeby wstrzyknięcie można wykonać przez lekką odzież. Po użyciu ampułko-strzykawki na igłę z powrotem nałożyć osłonkę zabezpieczającą. Uwaga! Roztwór w ampułko-strzykawce powinien być bezbarwny lub prawie bezbarwny, przezroczysty. Nie używać leku w przypadku stwierdzenia zmiany zabarwienia roztworu. Aby leczenie było skuteczne i jak najbardziej bezpieczne należy przestrzegać zaleceń lekarza prowadzącego. Zapoznaj się z właściwościami leku opisanymi w ulotce przed jego zastosowaniem. Przed zastosowaniem leku należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu (etykiecie). Nie należy stosować leku po terminie ważności. Przechowywać w lodówce (od 2○C do 8○C). W obowiązującym terminie ważności dopuszcza się przechowywanie leku przez okres 6 miesięcy w temperaturze poniżej 25°C. Przechowywać w oryginalnym opakowaniu w celu ochrony przed światłem. Nie zamrażać. Lek ten został przepisany przez lekarza prowadzącego celem leczenia konkretnego schorzenia. Nie należy go odstępować innym osobom ani używać w innych okolicznościach bez konsultacji z lekarzem.

Możliwe skutki uboczne: Często, nawet po podaniu małych dawek adrenaliny to: kołatanie serca, przyspieszenie czynności serca, nadmierna potliwość, nudności, wymioty, trudności w oddychaniu, bladość, zawroty głowy, osłabienie, drżenie, ból głowy, stan lękowy, pobudliwość nerwowa, niepokój, zimne kończyny. Rzadko: omamy, omdlenia, zwiększenie stężenia glukozy we krwi, zmniejszenie stężenia potasu we krwi, kwasicę metaboliczną, rozszerzenie źrenic, trudności w oddawaniu moczu z zatrzymaniem moczu włącznie, drżenie mięśni. Działania niepożądane, które występowały po zastosowaniu większych dawek adrenaliny lub u osób wrażliwych: zaburzenia rytmu serca (migotanie przedsionków lub zatrzymanie czynności serca), nagły wzrost ciśnienia tętniczego (czasami prowadzący do krwotoku mózgowego) oraz skurcz naczyń (np. skóry, błon śluzowych, nerek). Uwaga! Po zastosowaniu leku pacjent nie powinien prowadzić pojazdów i obsługiwać maszyn do czasu aż ustąpią objawy ciężkiej reakcji alergicznej.

Poinformuj lekarza: Gdy nadwrażliwość na składniki preparatu, choroby serca, nadczynność tarczycy, dławicę piersiową, nadciśnienie, jaskrę, schorzenia nerek, raka gruczołu krokowego, cukrzycę. Gdy przyjmujesz leki przeciwdepresyjne, leki stosowane w leczeniu choroby Parkinsona, hormony tarczycy, teofilinę, oksytocynę, atropinę, leki z grupy nieselektywnych β-adrenolityków (np. propranolol, sotalol), glikozydy naparstnicy, chinidynę, insulinę. Ponadto należy przyjmować lekarza o wszystkich ostatnio przyjmowanych lekach, nawet tych dostępnych bez recepty. Gdy jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży, a także gdy karmisz piersią.

Preparaty dostępne w sprzedaży:
Adrenalina WZF 0.1%, iniekcje, 300 mcg / 0,3 ml, 1 ampułko - strzykawka, 1 ml

Cena w doz.pl to jedyne 54.99zl za jeden strzał. :razz:

julkarem 
Użytkownik nieaktywny

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Nie 08 Wrz, 2013 15:19   

To jest ten lek, tylko pamiętajcie , że musi być recepta na to.

Odpowiedz do tematu