Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
trener tradycyjny czy pozytywny [wydzielony z IKEA]
Autor Wiadomość
ewan
[Usunięty]

Wysłany: Pią 27 Lip, 2007 09:46   trener tradycyjny czy pozytywny [wydzielony z IKEA]

Na życzenie Mariolki wydzieliłem część postów z jej tematu.

Admin

czy Pan szkoleniowiec jest "tradycyjnym" trenerem czy pozytywnym?

Kinga&Kefir
[Usunięty]

Wysłany: Pią 27 Lip, 2007 10:04   

ewan napisał/a:
czy Pan szkoleniowiec jest "tradycyjnym" trenerem czy pozytywnym?

Ekhem... jeśli
Cytat:
Pan tu pociągnął, tam szarpnął, tu i tam ustawił...
to zbyt pozytywne to to nie jest chyba...
Witam Mariolę i Kokę, nową rodzinkę Ikei czyli Małgochy :D .

Asia i Basia 
Figa & Co.

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Pią 27 Lip, 2007 10:10   

To fajnie, ze sie udalo. Dobry trener to podstawa. Mysmy chodzili z Basia do szkolki, niestety pani miala beznadziejne podejscie do naszego psa. Bacha chetnie brala udzial we wszystkich zajeciach sprawnosciowych (agility), jak przychodzilo jednak do tresury to roznie to bywalo. Pani kwitowala tylko wtedy: TO BASSET . No i przestalismy tam chodzic, bo basset to bardzo madry pies, troszke wiecej trzeba mu poswiecic na treningu czasu, ale to zadziwiajaco podatny na cwiczenia stworek. Uczy sie szybko, tylko nie zawsze chce te wiedze wykorzystac :? . A juz na pewno nie na zawolanie i na pokaz.
Taki duzy pies jak Koka musi miec opanowane podstawy zachowania, bo bedzie z nim pozniej klopot. Fajnie, ze sie dogadala z trenerem. Zyczymy dalszych sukcesow na szkoleniach :thx

ewan
[Usunięty]

Wysłany: Pią 27 Lip, 2007 10:27   

Kinga&Kefir napisał/a:
Ekhem... jeśli
Cytat:
Pan tu pociągnął, tam szarpnął, tu i tam ustawił...
to zbyt pozytywne to to nie jest chyba...

miałam tylko nadzieję, że to takie powiedzenie

Też witam rodzinkę z bernardynem i bassetem ;) i życzę dużo wzmocnień pozytywnych :D

mariola
[Usunięty]

Wysłany: Pią 27 Lip, 2007 10:30   

Nie mam rozeznania w kwestii szkolenia ale jedno wiem na pewno, że gdybym zauważyła, że mój pies nie chce, że jest mu w tym czasie źle, że sie wystraszył lub cierpi to z całym przekonaniem zrezygnowałabym od razu.
Z KOKĄ " na proszonki" się nie da, więc trzeba być konsekwentnym w postępowaniu, czasem podciągnąć smycz. W każdym razie, przy drugim wyjściu na spacer - a był to spacer a nie męka pańska, KOKA czekała juz przy bramie aby wyjść.......więc chyba jest OK.
Trener jest sprawdzony tu w Toruniu, ma ogromne doświadczenie no i jest chwalony - myślę, że dobrze wybrałam.

Asiu - dzięki za słowa wsparcia w tej bardzo trudnej dla mnie chwili - nie ma to jak dobre słowo :) :thx

Kinga&Kefir
[Usunięty]

Wysłany: Pią 27 Lip, 2007 11:04   

mariola napisał/a:
Nie mam rozeznania w kwestii szkolenia ale jedno wiem na pewno, że gdybym zauważyła, że mój pies nie chce, że jest mu w tym czasie źle, że sie wystraszył lub cierpi to z całym przekonaniem zrezygnowałabym od razu.

Bardzo słusznie! I bardzo słuszna jest Twoja decyzja o szkoleniu, zwłaszcza że uczennica taka trochę duża jest...
Ale chyba muszę wytłumaczyć, o co nam z ewan chodziło, bo na pewno nie o to, żeby atakować Ciebie albo trenera. Otóż: istnieją dwa podejścia do szkolenia psów:
1. tradycyjne, spotykane często na szkoleniach ZKwP, opiera się na tzw teorii dominacji Fishera, która mówi, że pies ma znać swoje miejsce w "stadzie" i trzeba mu je pokazać przez zdominowanie go. Dopuszcza się tu metody siłowe (tzw awersyjne), takie jak szarpanie, używanie kolczatki, kary fizyczne
2. nowsze, tzw szkolenie pozytywne. Tu zakłada się, że nie ma potrzeby dominowania psa, wystarczy się z nim porozumieć. Szkolenie opiera się na tzw wzmocnieniach pozytywnych: pies ma się nauczyć, że opłaca mu się robić to,co my chcemy. Ta metoda ma silne podstawy naukowe, jest znacznie skuteczniejsza i bardziej humanitarna.
To tak w skrócie i w uproszczeniu. My z ewan szkolimy swoje psy pozytywnie i namawiamy innych do używania takich metod, bo dzięki temu uzyskuje się nie tylko posłuszeństwo, ale też świetny kontakt z psem. To świetna zabawa dla obu stron :wink:
Znowu się rozpisałam nie na temat, ech, chyba trzeba założyć wątek o szkoleniu pozytywnym, bo wszystkie wątki na forum zaśmiecę.

Agata
[Usunięty]

Wysłany: Pią 27 Lip, 2007 11:10   

Super, najważniejsze, że Koka chce, więc krzywda jej się nie dzieje :D
A tylko prośbami nie zawsze da się uzyskać poządany efekt :wink:
Ja swoje bracco na razie "proszę" o wszystko, to jeszcze 4 miesięczne dzieci, ale przyjdzie czas i do szkoły również idziemy.

mariola
[Usunięty]

Wysłany: Pią 27 Lip, 2007 11:20   

Bardzo dobrze Kingo, że się rozpisałaś - ja jestem z tych, u których żadne kary, kolczatki, szarpaniny, kary fizyczne nie mają miejsca bytu, nigdy!!!! Aż mną wstrząsnęło.... źle napisałam - "szarpnięcie" - jestem laikiem, miałam na mysli podciaganie smyczą gdy pies ciągnie.....

Myśle, że mojej Koce pan i jego metody przypadły do gustu, myślę też że stosuje on raczej metody pozytywne... :wink: :wink:

PS. Może warto byłby faktycznie "stworzyć" nowego posta tylko o szkoleniu :idea:

Kinga&Kefir
[Usunięty]

Wysłany: Pią 27 Lip, 2007 11:22   

Agata napisał/a:
A tylko prośbami nie zawsze da się uzyskać poządany efekt :wink:

No właśnie, dużo ludzi myśli, że szkolenie pozytywne to "prośby", a to wcale tak nie jest :wink: A efekt da się uzyskać każdy, np psy do agility, do obedience i do tańca z psem są zwykle szkolone właśnie pozytywnie, a dokładniej - klikerowo. A to dlatego, że do takich akrobacji, jak one wyczyniają, strachem nikogo sie nie zmusi :wink:
Agata, wybierasz się do szkoły, to znajdź taką, w której się używa klikera, i sama spróbuj, na moją odpowiedzialność :wink: Nie pożałujesz, daję słowo!!
Cytat:
ja jestem z tych, u których żadne kary, kolczatki, szarpaniny, kary fizyczne nie mają miejsca bytu, nigdy!!!!

Bardzo się cieszę. Ciągnięcie za smycz mimo wszystko nie jest metodą pozytywną... Ale jeśli cała reszta jest dla psa przyjemna, to ok.

PS Czy jakiś uczynny admin nie miałby ochoty wydzielić z tej dyskusji nowego wątku i zatytułować go np :"Szkolenie pozytywne"? Przepraszam, najpierw robię off, a potem marudzę adminom, ale może jednak... :oops:

ewan
[Usunięty]

Wysłany: Pią 27 Lip, 2007 11:39   

Kinga&Kefir napisał/a:
No właśnie, dużo ludzi myśli, że szkolenie pozytywne to "prośby", a to wcale tak nie jest :wink: A efekt da się uzyskać każdy, np psy do agility, do obedience i do tańca z psem są zwykle szkolone właśnie pozytywnie, a dokładniej - klikerowo. A to dlatego, że do takich akrobacji, jak one wyczyniają, strachem nikogo sie nie zmusi :wink:

A co dla mnie chyba najważniejsze -> psy asystujące osobom chorym także są szkolone pozytywnie :)

Mariolu cieszę się, że szarpaniny Cię odrzucają i życzę dużo szczęścia i radości z pracą z psami :)

Aha! i jestem za wątkiem o szkoleniu pozytywnym -> tylko ja się wstydzę założyć :oops: :wink:

Kinga&Kefir
[Usunięty]

Wysłany: Pią 27 Lip, 2007 11:55   

ewan napisał/a:
Aha! i jestem za wątkiem o szkoleniu pozytywnym -> tylko ja się wstydzę założyć :oops: :wink:

A ja się nie wstydzę, ale chyba wolałabym, żeby nasi kochani admini nas stąd wyrzucili i przykleili do "Wychowania", bo to jest wątek o Ikei i o Koce, a my im tu bałagan robimy :oops:

Asia i Basia 
Figa & Co.

Wysłany: Pią 27 Lip, 2007 11:55   

Mariolka, nie daj sie zwariowac, ile ludzi tyle metod; klik u nas ma nie za dobra opinie, obroze elektryczne sa w Niemczech w sprzedazy zabronione, co w Polsce niestety nadal jest polecane przez znanych treserow na lamach psich gazet :twisted:; niestety w tutejszych szkolkach najczesciej stosowane jest nagradzanie (smakolyki psie) za dobrze wykonane polecenie, czego ja z kolei nie znosze, bo jak masz cos w reku to psy robia wszystko a jak lapka pusta to zapomnij, strasznie dlugo to trwa zanim pojma o co chodzi. Ja jestem zdania ze mozna podstawowych rzeczy nauczyc bez "przekupstwa", mysle, ze kierowac sie trzeba dobrem psa, jesli KOKA to co pan trener cwiczy robi chetnie (znasz juz ja na pewno na tyle,zeby to wiedziec) i jesli sa efekty :!: to jest to dobra metoda. A bernardyn to nie basset tu musisz troszke wiecej sily uzyc tym bardziej na poczatku tresury. To jest kawal psa, tu cackaniem daleko nie zajedziesz :wink: . A przede wszystkim jesli znalazlas trenera z widac potwierdzonym doswiadczeniem to musisz mu zaufac, i postepowac tak jak on radzi i nie sluchac nikogo, bo inaczej to nie ma sensu. Gdzie kucharek szesc...... Glowa do gory bedzie dobrze, a czy Pan trener odwazy sie tez szkolic Ikee :P

ewan
[Usunięty]

Wysłany: Pią 27 Lip, 2007 12:04   

Cytat:
A przede wszystkim jesli znalazlas trenera z widac potwierdzonym doswiadczeniem to musisz mu zaufac, i postepowac tak jak on radzi i nie sluchac nikogo, bo inaczej to nie ma sensu.

A ja nie widzę, żeby ktoś dawał jakieś rady...

a tak swoją drogą to jestem ciekawa dlaczego "klik" ma u Was złą opinie?
i jeszcze jedno -> smakołyk nie jest jedyną nagrodą/motywacją :roll:

Asia i Basia 
Figa & Co.

Wysłany: Pią 27 Lip, 2007 12:08   

A to chetnie wyjasnie ale juz nie w tym temacie. I moze troche pozniej, bo kartofelki kipia, pranie nie rozwieszone, a Baska zoltych oczu dostaje.

mariola
[Usunięty]

Wysłany: Pią 27 Lip, 2007 12:48   

Cytat:
Czy jakiś uczynny admin nie miałby ochoty wydzielić z tej dyskusji nowego wątku i zatytułować go np :"Szkolenie pozytywne"[/b]? Przepraszam, najpierw robię off, a potem marudzę adminom, ale może jednak... :oops:

Moja prośba o to również, bo z postu, który miał być tylko o moich dziewczynach zrobiła się wartka dyskusja o szkoleniu :) :lol: :wink: :evil:
Także ja też proszę /jesli to możliwe/ o wydzielenie tematu :)

Odpowiedz do tematu