Zamknięty przez: Asia i Basia Sro 09 Gru, 2015 22:12 |
Zojkowe TOSIA i BASTER Cz. III |
Autor |
Wiadomość |
gkoti
www.leniuch.com

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 31 Sie 2006 Posty: 4793 Skąd: Malbork/Luton
|
Wysłany: Pon 16 Gru, 2013 22:49
|
|
|
Kocham te Wielgaso- Molosy |
_________________ www.leniuch.com - to na razie stronka tylko Leniuszka
 |
|
|
|
 |
zojka

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 07 Lip 2008 Posty: 3761 Skąd: Mazury
|
Wysłany: Nie 26 Sty, 2014 09:38
|
|
|
Tosia się starzeje.
Na zewnątrz godnie bardzo, bo prócz delikatnego, siwego meszku na pysku zmian nie widać. Ale w środku - wulkan!
Skoro weszła w wiek średni - praw przyznała sobie więcej. A prawo do wolności osobistej jest na pierwszym miejscu.
Tosia zawsze robiła to, co chciała. W końcu to basset :razz: . Jednak były takie obszary, w których państwo mieli cokolwiek do powiedzenia. Obecnie pańciostwo i ryby głosu nie mają.
Wchodzi do domu, kiedy chce i wychdzi kiedy chce. Czas i pora roku nie mają znaczenia. Kiedy aura jest sprzyjająca nie jest to bardzo upierdliwe - drzwi otwarte i tylko tony piachu trzeba pozamiatać. Gorzej, gdy drzwi są zamknięte. Gorzej dla państwa, bo trzeba za odźwiernego robić.
A Tosia ma fantazję!!!
Wychodzi drzwiami frontowymi (trzeba je otworzyć) obchodzi dom i wchodzi drzwiami ogrodowymi (trzeba je otworzyć), przechodzi przez salon i wychodzi drzwiami frontowymi, by obejść dom .... itd.
Czasem trasa prowadzi odwrotnie.
Ja próbowałam się buntować. Nie da rady!! Nie wytrzymuję tego drapania w drzwi. I uporu osła, jaki temu towarzyszy. Patrzysz na sukę i wiesz, że nie odpuści. Czasem już niemal wytrzymuję. Już, już prawie Tosia rezygnuje ... ale rezygnuje z drapania. Bo tu naseępuje zmiana taktyki i Tosia zaczyna wyć
Pewnie cała sytuacja jest do okiełznania. No, ale Tosia ma Pańcia. I ten pańcio nie pozwala nawet spojrzeć na psa złym okiem. Wyrazić głośno swojego zdania też nie wolno.
Wczoraj leżakowałam sobie. Pańcio zajęty był okrutnie przy komputerze. A Tosia postanowiła wyjść.
Drap, drap .... drapa, drap ..... a Pańcio głuchy. Pomyślałam, że to jest świetna okazja, by pan zobaczył, jak to irytuje, gdy pies kręci sie w kółko. Leżę i spokojnym, aczkolwiek lekko zjadliwym głosem mówę:
- Tosia chce wyjść.
Pańcio podniósł się z krzesła i w stanie lekkiego obłędu, jaki towarzyszy silnemu skupieniu wypuścił pieska.
Tosia zrobiła rundę honorową i podeszła do obalkonu.
Drap, drap ...
- Tosia chce wejść - mówię.
Połączenia mózgowe Pańcia sie odnalazły - synchron dźwiek i czynność się skrystalizował - wstał i wpuścił sunię.
Tosia przeszła przez salon i .... drap drap - do przedpokoju chce sie udać.
-Tosia chce wyjść - mówię.
Pańcio podniósł się z krzesła - szur szur kapciochami i Tosię wypuścił.
Za 2 minuty - drpa, drap
-Tosia chce wejść - mówię jakby głośniej.
Pańcio wpuścił.
Mnie szlag trafił.
Wściekłam sie na Tosię i jej beznadziejnego pańcia.
Na nią, bo łazi jak ten dziad kolorowy, na pańcia - bo ze stoickim spokojem wpuszcza i wypuszcza sukę.
Bo o tym, że Tosia między 1.30 a 3.30 w nocy MUSI WYJŚĆ NA QPĘ już Państu mówiłam, prawda? |
_________________ ...człowiek autentycznie czuje, że ma najwięcej, kiedy daje innym ...ks.J. Twardowski |
|
|
|
 |
jabluszko520

|
|
|
|
 |
Miła od Gucia
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 03 Mar 2005 Posty: 21611 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Nie 26 Sty, 2014 10:58
|
|
|
Pańcio, potraktował sprawę jako normę, bez emocji
chce wyjść proszę
chce wejść - proszę
a my (ja podobnie) zaraz problem - i o co Zojeczko, o co ??
ciesz się, bo najdzie czas że będziemy tęsknić za tym dryp, dryp
ile Tosia ma lat ??? |
_________________ 694 409 059
nasze.bassety@onet.pl |
|
|
|
 |
zojka

|
Wysłany: Nie 26 Sty, 2014 11:11
|
|
|
Miła od Gucia napisał/a: | Pańcio, potraktował sprawę jako normę, bez emocji
chce wyjść proszę
chce wejść - proszę
a my (ja podobnie) zaraz problem - i o co Zojeczko, o co ??
ciesz się, bo najdzie czas że będziemy tęsknić za tym dryp, dryp
ile Tosia ma lat ??? |
Tosia skonczy w lutym 6 lat!
Dopiero teraz sobie uświadomiłam,że to już sześć!!
Rufus był od niej młodszy o 3 miesiące. A tu zaraz dwa lata miną, jak odszedł ....
I Kota Balbina ma 6 lat!
Tylko ja nadal piękna i młoda |
_________________ ...człowiek autentycznie czuje, że ma najwięcej, kiedy daje innym ...ks.J. Twardowski |
|
|
|
 |
Miła od Gucia
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 03 Mar 2005 Posty: 21611 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Nie 26 Sty, 2014 11:13
|
|
|
e, to gdzie Jej do starości do młoda dziewczyna
fochy ma znaczy się staropanieńskie :lol: :lol: |
_________________ 694 409 059
nasze.bassety@onet.pl |
|
|
|
 |
zojka

|
Wysłany: Nie 26 Sty, 2014 11:17
|
|
|
Miła od Gucia napisał/a: | e, to gdzie Jej do starości do młoda dziewczyna
fochy ma znaczy się staropanieńskie :lol: :lol: |
:grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: |
|
|
|
 |
gkoti
www.leniuch.com

|
Wysłany: Nie 26 Sty, 2014 12:25
|
|
|
Tośka młoda dziewucha, dlatego ma takie humorki A jak Pańcia jest do tego młoda i sprytna, to Tosia ma w jej osobie konkurentkę do Pańcia i tak sobie myśli... a może Pan się wkurzy na "rządy "Pańci i mnie do jeszcze większych łask dopuści.... :lol: Ty uważaj Zoja |
 |
|
|
|
 |
Asia i Basia
Figa & Co.

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 17 Kwi 2007 Posty: 5612 Skąd: Hamburg/Torun
|
Wysłany: Nie 26 Sty, 2014 13:13
|
|
|
I slonce zaswiecilo w ten niedzielny dzionek - niemozliwi jestescie :lol: :lol: :lol: |
_________________ Baśka polykacz jablek i klockow Lego |
|
|
|
 |
zojka

|
Wysłany: Nie 26 Sty, 2014 15:04
|
|
|
gkoti napisał/a: | Tośka młoda dziewucha, dlatego ma takie humorki A jak Pańcia jest do tego młoda i sprytna, to Tosia ma w jej osobie konkurentkę do Pańcia i tak sobie myśli... a może Pan się wkurzy na "rządy "Pańci i mnie do jeszcze większych łask dopuści.... :lol: Ty uważaj Zoja |
Nie oszukujmy się ... Tosia zawsze wygrywa!
Samica alfa z niej bezsprzeczna. Cała pula cierpliwości i miłości, w jaką Pańcia wyposarzyła natura przypadła Tosi :shock: |
|
|
|
 |
Magdaa

|
Wysłany: Nie 26 Sty, 2014 15:20
|
|
|
Niezła Tosiula , uśmiałam się. Może to taka pora roku ,bo mój Basco też zaczął znacznie wcześniej na siku rano wstawać od kiedy się mrozy zaczęły |
|
|
|
 |
zojka

|
Wysłany: Nie 26 Sty, 2014 15:41
|
|
|
macleod napisał/a: | Niezła Tosiula , uśmiałam się. Może to taka pora roku ,bo mój Basco też zaczął znacznie wcześniej na siku rano wstawać od kiedy się mrozy zaczęły |
O nie!!!
Przypadłości gastryczne Tosi wzięły się z upodobania (tak sądzę).
A upodobała sobie tę porę roku w niemowlęctwie i konsekwentnie egzekwuje od nas, by jej przestrzegano.
Czasem, jak ma romantyczny nastrój, to robi sobie przechadzkę wśród porannej rosy lub żwawą przebieżkę po śniegu. Jedynie deszczu nie lubi.
Odkąd mamy Tosię, to ja nie przespałam całej nocy ciurkiem....
Czasem tylko, gdy przyjeżdża Weronka (dziecię moje osobiste) mogę spać snem sprawiedliwym, bo funkcję otwieracza ode mnie przejmuje.
Próbowałam zachęcić Pancia do przejęcia tego obowiązku. Skutek marny.
Tosia drapie, pańcio chrape. Więc ja najpierw delikatnie "wypuścisz Tosię?". Pańcio się zgadza ... i śpi dalej. Tosia nie przestaje się domagać by człowieki wzięły odpowiedzialność za to, co oswoiły :shock:
To ja wyciągam argumenty konkretniejsze - strzelam pańciowi w bok z łokcia.
Pańcio się zwleka z wyrka, zapala wszystkie światła, potem czule GADA do Tosi. Nastęnie wpuszcza sunię, znowu do niej GADA, kładzie się do łóżka i GADA do mnie :shock:
No to obraz patologii rodzinnej już masz |
|
|
|
 |
jabluszko520

|
|
|
|
 |
gkoti
www.leniuch.com

|
Wysłany: Nie 26 Sty, 2014 20:18
|
|
|
Zoja- kocham waszą "Patologię" |
 |
|
|
|
 |
Marynia

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 30 Paź 2009 Posty: 2459 Skąd: Głubczyce
|
Wysłany: Nie 26 Sty, 2014 20:18
|
|
|
Zoja, może ja bym Ci Grubą podrzuciła,Ty tylko drzwi otwierasz i zamykasz a ja muszę po schodach pomykać |
|
 |
|