Wysłany: Wto 08 Sie, 2006 22:05 Co? i Jak? z tymi wystawami :)
Kochani ponieważ jestem początkującym basseciarzem i nie mam żadnego doświadczenia jesli chodzi o wystawy, mam do was parę pytań związanych z tym tematem.
Przede wszystkim od kiedy mogę wystawiać psa tzn. w jakim powinien być wieku. czy moglibyśice mi wyjaśnić na czym dokładnie polega championat i jak on "przebiega", ile wystaw muszę zaliczyć itd. Jestem zupełnie zielona w tym względzie, dlatego proszę o wszelkie informacje, wskazówki i porady od doświadczonych basseciarzy i stalych bywalców wystaw
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony przez Kasia :) Czw 27 Mar, 2008 16:02, w całości zmieniany 1 raz
Tytuł Młodzieżowego Championa Polski, zdobywa pies/suka, który jest wystawiany w wieku młodzieżowym, czyli 9-18 miesięcy i z trzech wystaw, od trzech różnych sędziów, w tym minimum jedna międzynarodowa, musi uzyskać tytuł Zwycięstwo Młodzieży.
Tytuł Championa Polski, zdobywa pies/suka, który jest wystawiany od 15-stego miesiąca życia, od klasy pośredniej i z trzech wystaw, od trzech różnych sędziów, w tym minimum jedna międzynarodowa, musi uzyskać tzw. wniosek CWC, który mimo tego, że często pies wygra, otrzymując ocenę doskonałą i złoto, wniosku tego nie otrzymuje, czyli wg danego sędziego, na taki wniosek w danym momencie nie zasługuje.
Co jest ważne przy Championie Polski, a różni się od Młodzieżowego Championa Polski, mianowicie to, że od pierwszego przyznanego CWC, do trzeciego i tym samym ostatniego, nie może upłynąć krótszy czas niż 6 miesięcy i jeden dzień.
Inter Champion, to taki pies/suka, który zdobędzie po ukończeniu 15-stego miesiąca wystawiany od klasy pośredniej - tytuł CACIB za granicą, zdobędzie dyplom I, lub II-go stopnia w próbach, lub konkursach tropowców i ostanie - zdobędzie CACIB w kraju zarejestrowania psa, czyli Polska, lub z kraju pochodzenia psa, czyli Anglia, nie krócej niż po roku od pierwszego CACIBU.
Pies może również uzyskać tytuł Res CACIB, czyli CACIB rezerwowy, który może wykorzystać jedynie wtedy, gdy pies z CACIB-em jest już psem użytkowym, lub ma Int.Ch. - tego już nie pamiętam, a nie chce mi się teraz wchodzić w regulamin.
W przypadku mojego Groszka, który jest już psem użytkowym, zdobył w Rydze CACIB, brakuje CACIB-u polskiego, lub np. angielskiego.
Oczywiście zdobędzie, mam nadzieję :wink: , go w Polsce, ale musimy z tym poczekać jeszcze pare miesięcy, bo musi upłynąć rok od pierwszego wniosku.
W prawie wszystkich krajach, a przynajmniej w większości są takie warunki, ale...bardzo łatwo jest zdobyć np. Championa Luxemburga, bo jeśli pies jest już Championem Polski, to wystarczy jedna tam wystawa, gdzie dostanie wniosek CWC, by stać się Championem Luxemburga, no ale łatwo i niełatwo, bo trzeba wszystko tam wygrać.
Tak samo jest na Łotwie. Ale na Łotwie jest też tak, że jeśli jeszcze nie jest Championem swojego kraju, to od pierwszego do ostatniego CWC musi upłynąć rok, a nie pół roku jak w Polsce.
Groszek nie był jeszcze Championem Polski, gdy wygrał w Rydze, więc do Inter championatu mu się to zaliczyło, ale do Championa Łotwy nie :? , więc czeka nas jeszcze jeden kurs tam z nadzieją na wygraną.
Groszek również musi odczekać jeszcze kilka miesięcy, by udać się na Litwę i marzyć o ostatniej już tam wygranej, by stać się Championem Litwy.
Takie dałam przykłady, a więcej i bardzo szczegółowo Olu, przeczytasz na stronie Związku Kynologicznego.
Ja uwielbiam wystawy, smutno mi, jeśli muszę którąś fajną dla mnie opuścić. Ale budowa mego domku idzie już ku końcowi, więc jak uporam się z tym, to znów będziemy szaleć jeżdżąc po wystawach, ale w planach przyszłorocznych mamy mniej już wystaw w Polsce, więcej za granicą. Chcemy troszkę pojeździć po świecie, łącząc wystawy i rodzinne zwiedzanie świata. A ja bardzo chcę zabrać rodzinkę i Groszka w przyszłym roku do Monaco. Zobaczymy co czas przyniesie :lol:
Agata [Usunięty]
Wysłany: Sro 09 Sie, 2006 01:58
Agata napisał/a:
lub z kraju pochodzenia psa, czyli Anglia
Oczywiście chodziło mi tu o rasę basset hound, bo jeśli spełni się moje marzenie, czyli na Polanie zamieszka bracco italiano, to wtedy Polska, lub Włochy :wink:
To co opisałam o tych Championatach, nie odnosi się do wszystkich ras, lecz do większości. Nie wiem dokładnie jak to jest, bo nie znam się tak dobrze, ale bodajże buldogi angielskie mają ułatwioną drogę Championa, nie wiem czy nie tyczy się to tylko do Mł.Ch.Pl.
O tym trzeba poczytać tak jak już pisałam w regulaminie
Za który w końcu muszę się porządnie zabrać, bo ja też mam wiele, wiele jeszcze niewiadomych, które bardzo mnie interesują, a na które ciągle nie mam czasu :? A najmniej wiem właśnie o regulaminach poszczególnych państw i za to muszę się zabrać, bo przecież nie można być takim zielonym :lol: Tym bardziej, że chce się tam jeździć i niewiedza w takim przypadku, czyli moim, to wstyd i tyle :lol:
ola_29 [Usunięty]
Wysłany: Czw 10 Sie, 2006 14:22
Ślicznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź , teraz musze się w to wgryźć, rozpracować i...do dzieła !
A za Groszka oczywiście trzymam mocno kciuki! Widziałam go na wystawie w Mosznej (wtedy jeszcze rodzice nie byli zdecydowani na psa w 100% i chcieliśmy zobaczyć bassety na żywo :wink: )- to piękny pies!
Sluchajcie, Jogurt skonczyl 5 miesiecy i listopadzie jedziemy na nasza pierwsza wystawe do Kielc. Wszystko super, ale nie stety...wiecie jak to jest. To moj pierwszy rasowy pies i nie mam pojecia jak to wyglada. W zyciu nie bylam na zadnej takiej imprezie i delikatnie mowiac lekko wymiekam....nauczylam chlopaka jak ma stac, tzn. jako tako bo z tymi tylnymi lapami to nie jest tak do konc jak trzeba. Prosze, udzielcie mi kilku rad jak to ma wygladac tzn. jak wyglada ocena sedziego i wogole calosc. Noi boje sie ze Jogus bedzie sie wiertolil i ze beda go interesowac inne psy i nie bedzie sluchal i wogole ze wszystko skiepszcze. Pomozcie prosze
Magda
Agata [Usunięty]
Wysłany: Sro 17 Paź, 2007 20:35 Re: co i jak??
Jogurt napisał/a:
i wogole ze wszystko skiepszcze
Magda nigdy tak Ci nie wolno mówić, że skiepścisz
To szczeniaczek i przy tym Twoja i jego pierwsza wystawa !!!
Do wystaw musisz podchodzić na luzie. Pójdzie dobrze to super, pójdzie źle, to świat się nie zawalił a następnym razem będzie lepiej, poza tym byłam, widziałam, swojego najpiękniejszego psa na świecie światu pokazałam i fajnych ludzi spotkałam - tak masz do tego podchodzić, pamiętaj !!!
A teraz lekcja od osoby, która grubo ponad setkę wystaw odwiedziła a nadal popełnia błędy w wystawianiu swoich psów
Po pierwsze naucz go by stał, nie chodzi mi o odstawianie nóżek itd... tylko o to, że jak ma stać, to nie leżeć na plecach, nie siedzieć, nie wariować. Jak powiesz stój, to stój a nie leż z brzuchem na wierzchu :wink:
Nie staraj się na początku "walczyć" z nóżkami, tylko niech po prostu stoi. Potem przyzwyczajaj do tego by po złapaniu za ogonek nie siadał - prawie każdy pies na początku chce siadać.
I kolejna bardzo ważna rzecz - naucz go, by szedł przy lewej nodze szybkim krokiem, ale nie wolno mu skakać jak zając ! Chodź na spacery i przy każdym 5 minutek na równaj szybkim kroczkiem bez skakania.
To na początek najważniejsze.
I pamiętaj, niczym się nie martwisz - ok. ?
Dziekuje bardzo!! Postaram sie :lol: no a stoi jako tako no i czasem siada, ale sie nie wierci. Tylko boje sie ze moze byc gorzej jak bedzie wsrod innych psow. Moglabysmi jeszcze powiedziec jak wyglada no...reszta. Wybacz upierdliwosc ale nie mam o tym pojecia no a kto pyta nie bladzi
Agata [Usunięty]
Wysłany: Sro 17 Paź, 2007 21:07
Co i jak dalej to zobaczysz sama. Pierwsza wystawa to po to właśnie by zobaczyć jak psiak reaguje, co powie sędzia, jak inni wystawiają itd...
Magda, to co napisałam to na prawdę najważniejsze na początek, innymi rzeczami głowy sobie nie zaśmiecaj na razie.
Dopiero po tej wystawie zobaczysz sama.
Ja jak zdążę to w Kielcach powinnam się pojawić. Bassety w niedzielę idą, w sobotę będę w Pradze na wystawie, po wystawie jadę od razu do Kielc, więc powinnam dojechać na czas
A Ty przyjedź wcześniej, by maluch się troszkę oswoił. Tylko nie wchodź do tej hali od razu z nim, pochodź przed, niech poogląda inne psy na zewnątrz. Wejdź tam z nim na chwilkę i wyjdź, potem znów tam wejdź.
Hala w Kielcach jest fatalna, ponura taka, ciemna, dziwna i zimna, bardzo nieprzyjemna. Fakt, jest dużo miejsca, ludzie nie depczą po psach, ale ta ponurość jest okropna. Zabrałam tam Cebulkę i tak mi się wystraszyła, że znienawidziła wystawy i teraz nigdzie z nią nie mogę jeździć od tego czasu. Próbowałam kilka razy, ale ona się boi i wczołguje się na ring. Przed Kielcami zrobiła Młodzieżowego Championa Polski a później była tragedia.
Arleta [Usunięty]
Wysłany: Czw 18 Paź, 2007 06:57
Super Madzia ,że jedziecie :thx
Madzia nie panikuj- widzialam jak Jogurt wyszkolony jest przez Ciebie, jakie masz super podejscie do niego. W tłumie innych psów tez juz był na zlocie i co chlopak odwazny spacerował zaczepiał - niczego i nikogo sie nie bał - nawet wielkich wilczarzy :lol:
Wez pod uwage to co napisała Agata i bedzie oki!!
Dziekuje wam bardzo za pomoc!!!
A mam jeszcze kilka pytan
1. Jak dlugo chlopak ma stac w postawie, musze go przygotowac, zeby sie nie zaczal wiercic :lol:
2. Co mam zrobic jak Jogus pojdzie merdajac ogonem i sikajac ze szczesci przywitac sie z sedzia?? On jest tak towarzyski ze do kazdego lezie i kazdego traktuje jak najpelszego przyjaciela.
3. Czy mam zaopatrzyc sie w tzw. ringowke, czy moge go wystawiac w normalnej obrozy??
Z gory dziekuje!!!
Agata [Usunięty]
Wysłany: Pon 22 Paź, 2007 22:20
1. A stać tyle ile się da najdłużej
2. Uśmiechnąć się
3. koniecznie ringówkę
ewan [Usunięty]
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 07:35
ad.3 a dlaczego nie zwykła obrożę?
Jaga [Usunięty]
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 09:43
ewan napisał/a:
Właśnie, my wszystkie nasze psy zawsze wystawialiśmy na łańcuszku (po porażce jaką okazała się ringówka).
Agata [Usunięty]
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 14:03
ewan napisał/a:
Ja również łańcuszek, ale może być oczywiście ringówka, byle nie obroża i smycz.
Bo to wystawa a nie spacer do lasu :wink:
ewan [Usunięty]
Wysłany: Wto 23 Paź, 2007 14:15
można mieć osobną obrożę na wystawy
ja moje matoły biorę na obroży -> przerażają mnie dławiące funkcje ringówki a nie mam czasu przerabiać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum