Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Co? i Jak? z tymi wystawami :)
Autor Wiadomość
Jogurt 

Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 19:01   

Ja Jogule tak ucze ze najpierw chodzil przy nodze na zwyklej smyczy z obroza, potem do tego dolozylam moja "ringowke" /a propos tak gdzies ja wsadzilam ze nie moge jej znalezc :? / a potem zaczelam zdejmowac zwykla obroze i zostala sama ringowka. Jak tylko idzie ladnie kawaleczek to jest wychwalany pod Niebiosa i dostaje malego smaczka. I poszlo- sproboj, moze z twoja mala tez wyjdzie. A no i na poczatku chodzilismy kolo sciany, zeby nie uciekal na boki. Cierpliwosci zycze :thx

Wastl

Wysłany: Nie 28 Paź, 2007 23:44   

Pies musi wiedziec, ze zalozenie ringowki na wystawie, czy otoku w lesie to cos dla niego innego niz spacer na normalnej smyczy.Musi to mu sie skojarzyc z czyms pozytywnym np. na wystawie ze smakolykiem, w lesie ze znalezieniem "zdobyczy" i nagroda.
Dlatego nie powinno wystawiac sie psa na normalnej smyczy, ktora rowniez psuje wyglad psa, sciaga skore w nieodpowiednich miejscach itd.Ringowka potrafi psa utrzymac, a po rozluznieniu, pozwala na naturalne ulozenie sie skory, fald i perfekcyjny wyglad psa.

pozdrawiam

Piotr

Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Czw 01 Lis, 2007 06:47   Wystawy

Tak do końca się z wami nie zgodzę.
Wystawiam psy juz jakieś 15 lat.Swoje i obce. W klasie uzytkowej ( nie mówie o bassetach ) pies winnien iść po ringu nawet bez smyczy - widziałem taki numer na ringu gdy sedziowała Iwona Magdziarska i wyszło jej w hali w Katowicach około 25 psów. Pani sędzia po utwierdzeniu włascieli iz jest to klasa uzytkowa kazała zdjąc smycze - ostało na ringu 8 sztuk.
Tak można robic u raz klasycznie uzytkowych , których wyszkolenie obejmuje pełne posłuszeństwo - te rasy duże i olbrzymie mozna prowadzić na ringówkach. To samo dotyczy raz małych , choc tu w wielu wypadkach o jakimkolwiek wyszkoleniu nie ma mowy ze wzgledu na włascicieli.
Co do ras gończych i wogóle mysliwskich nie jestem zwolennikiem ringówek . Wcale nie prawda iz normalna smycz powoduje złe ułożenie skóry itp. Daje za to pełna kontrolę nad psem/suką na ringu a łańcuszek zaciskowy jako obroża sam sie rozluznia i zaciska - ma byc cienki w miarę , dobrany do gabarytów psa.
Proponuje wszystkim wyjście na ring z psem bassetem w pełni gabarytów - to jest około 39-45 kg z konkurencja z którą sie nie lubi - i baw się z Nim na tym ringu na ringówce - wiem , przezyłem ,braK kontroli , rece nadwyręzone itp.
Wystawiam psy na długim , cienkim łańcuszku zaciskowym który stanowi przedłużenie smyczy , tak że jak pies idzie na ringu to do karabinmka mam jeszcze jakies 15 cm. Smycz krótka dobrze dobrana do umaszczenia psa i wystawcy. Panuję - i tak nie zawsze nad zwierzakiem w pełni .
Weźcie pod uwage jedną sprawę- basset czasem idzie tam chce i nie ma na to siły - przy szybkim wystawianiu spróbujcie opanować czołg o wadze 40 paru kilo który nagle stwierdził że on pójdzie prosto a nie np. w lewo na cieniutkiej ringówce.
Uważam że do tematu koniecznym jest podejście z otwartą głową a nie uleganie trendom ( bo nie twardo zapisanym regułom ) .Za często widzimy na ringu wyłamujace sie psy , wychodzące z ringu , zatrzymujace sie bo cos ważnego jest w trawie i ogólna szarpaninę wystawcy.
Takie jest moje zdanie i doswiadczenie z ogromnej ilosci wystaw.
I zapewniam Was że madry sedzia , taki który wie co sędziuje , wcale gorzej Was nie oceni gdy pójdziecie na smyczy a nie na ringówce - nie chwalac sie , mam w ocenie wiele informacji o tresci " Pies/suka profesjonalnie wystawiony" ; " Świetnie wystawiony pies" itp.

A sprawa otoka tu już całkiem inna sprawa , inne ułożenie i inna praca psa z mennerem, tu korekty są minimalne , i tak naprawde basset na śladzie pracuje praktycznie sam , jesli jest wyszkolony i ma w genach zylke mysliwską.

Jogurt 

Wysłany: Czw 01 Lis, 2007 11:36   

Dlatego zaczelam uczyc malego, puki jest maly, zeby wiedzial o co chodzi i sie nie szarpal. Nie jestem znawca tej rasy ani tym bardziej specjalista od szkolenia, ale moge z cala pewnoscia powiedziec ze on nie jest uparty. Reaguje bez najmniejszego problemu na kilka podstawowych komend i szybko sie uczy. Zalapal juz jak powinien isc na ringowce poniewarz jest na tyle inteligetny, zeby zauwazyc, ze jak sie szarpnie to ringowka go przydusi. On nie idzie tam gdzie chce 8)

Wastl

Wysłany: Czw 01 Lis, 2007 13:24   

Witam,
Grzesiu, nie zrozumielismy sie troszke.Piszesz ze twoje psy wystawiasz na lancuszkach zaciskowych, dla mnie to jest rowniez rodzaj ringowki.Nie wyobrazam sobie, ze z tymi lancuszkami rowniez chodzisz z twoimi psami na normalne spacery???
Przez pojecie normalna smycz, mialem na mysli, gruba skorzana obroze( ze stoperem), i linke, taki zestaw, jak wiekszosc z nas uzywa na co dzien.
My rowniez wystawiamy nasze psy tak jak i ty na lancuszkach i funkcjonuje to bardzo dobrze, jak na zalaczonym obrazku.

Pozdrawiam

Piotr

Fanfan z rodziną
[Usunięty]

Wysłany: Czw 01 Lis, 2007 16:32   

Cytat:
Reaguje bez najmniejszego problemu na kilka podstawowych komend

proponuję zatem, żebyś wystawiła Fanfana, który nie jest szczenięciem, ale ogromnym psem...o ogromnej sile.
Idąc za Grześkiem, który miał okazję Fana wystawiać i wie, co znaczy fakt, że pies nagle podjął inną decyzję, niż prowadzący go - doskonale radził sobie z takim bydlęciem właśnie na zacisku.

mariola
[Usunięty]

Wysłany: Czw 01 Lis, 2007 16:50   

Właśnie, moja MEGI ma pół roku, w większości słucha się pięknie, ładnie chodzi ale nie daj bóg coś sobie umyśli to koniec, idzie w długą :(

Jogurt 

Wysłany: Czw 01 Lis, 2007 17:49   

Ale ja bron Boze nie podwazam waszego zdania, jedynie mowie jak jest w moim przypadku.

mariola
[Usunięty]

Wysłany: Czw 01 Lis, 2007 19:40   

Ok. :wink: :wink:

A ja tylko mówię, że basseciki to dość stanowcze, nieprzewidywalne i zwariowane zwierzątka :wink:
Może ktoś ma takie samo odczucie jak ja? 8) 8)

Agata
[Usunięty]

Wysłany: Czw 01 Lis, 2007 22:00   

Fanfan z rodziną napisał/a:

proponuję zatem, żebyś wystawiła Fanfana, który nie jest szczenięciem, ale ogromnym psem...o ogromnej sile.
Idąc za Grześkiem, który miał okazję Fana wystawiać i wie, co znaczy fakt, że pies nagle podjął inną decyzję, niż prowadzący go - doskonale radził sobie z takim bydlęciem właśnie na zacisku.

No właśnie - na zacisku :wink:
Groszek i inne moje psy również na łańcuszkach, ale początki to była ringówka. Te nauczone ogłady wystawowej to im wszystko jedno na czym idą. Fanfan nie ma obycia wystawowego, więc jakiś tam problem może być, który z czasem, przy nauczeniu psa na pewno by zniknął i nie ważne czy dany pies waży 4 czy 44 kilo. Jeśli pies wie jak w danym momencie ma się zachowywać, to tak zachowywać sie będzie, jeśli nie to cyrki odstawiać będzie.
A my mówimy to o szczeniaczkach, maluszkach, które dopiero zaczynają, maluszkach, które nie przeciągną wystawiającego przez cały ring.
Maluszkach, które kiedyś założą łańcuszki na szyję.
Ja też na kilku wystawach byłam :wink:

Fanfan z rodziną
[Usunięty]

Wysłany: Czw 01 Lis, 2007 22:14   

Cytat:
nie ważne czy dany pies waży 4 czy 44 kilo

...owszem, ale weźmy pod uwagę, że to jejmość basset - rasa nadzwyczaj charakterystyczna
Cytat:
Ja też na kilku wystawach byłam

...a tego chyba nikt nie kwestionuje :D

Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Pią 02 Lis, 2007 06:37   Wystawy

O.K.Fan jest nieobyty z wystawami , jeszcze sie chłopak uczy,A NADMIENIĆ NALEŻY ŻE JESZCZE NIE MIAŁEM W RĘKU BASSETA O TAK OGROMNEJ SILE , ale Karol , gdy nie opuszczał ringu potrafił ni z tego nie z owego nagle wystartować na swojego konkurenta a psa Rupniewskiej , z którym miał szczęscie w tym czasie potykac sie na okrągło wprost nie niewidził. I nic tu było po obyciu , szkoleniu ułozeniu. On szedł i basta, bo i to jak , jakby skończył PO III.
Afra zreszta też -a to juz maszyna wystawowa , zaliczyła w swoim życiu poczynajac od młodzieży prawie cos koło 200 wystaw. Tu juz nie mozna było odmówic obycia, wyszkolenia,zwyczajów itp. W Zabrzu , gdzies pod koniec kariery w Championach wzięla BOB i na ringu honorowym spotkała się z swoja największą miłością , dalmatyńczykiem naszych znajomych. On szedł pierwszy do przebiezki solo, dalmatyńczyk idzie cokolwiek szybciej na ringu od basseta. efekt był taki , że dalmatyńczyk biegł do przodu z handlerem z głową odwróconą o 180 stopni, a potem pogalopowała Afra, co zreszta spotkało z ogromnym aplauzem okraszonym komentarzem spikera .... a teraz piekny okaz galopujacego basseta .... i co , i nic nie mogłem zrobić , bo jej sie tak uwidziało , ważyła wtedy coś koło 30paru kilogramów. Ot po prostu pobiegłem truchcickiem za nią i z usmiechem na twarzy - trudno....
Dlatego też ringówki odradzam , takie moje zdanie ,
Nasze stado normalnie na spacerze chodzi na obrożach taśmowych zaciskowych , działajacych na zasadzie łańcuszka firmy ROGZZ z RPA.
Wydatek duzy ale opłacalny, nie wyrywaja włosów, nie wycierają włosa,działaja jak należy i można je szybko wyprać - wszystkim polecam - do kupienia tylko na wystawach bo to klasyczny towar wystawowy- jedna kosztuje około 40- 50 pln.

Fanfan z rodziną
[Usunięty]

Wysłany: Pią 02 Lis, 2007 09:14   

Cytat:
JESZCZE NIE MIAŁEM W RĘKU BASSETA O TAK OGROMNEJ SILE

...bo w Faniu drzemie ukryty husky, który odzywa się w najmniej oczekiwanym momencie...szczgólnie jak ma do czynienia z Karolkiem, z którym "niesamowicie" się lubią :D :wink:

ewan
[Usunięty]

Wysłany: Pią 02 Lis, 2007 09:47   

Cytat:
Nasze stado normalnie na spacerze chodzi na obrożach taśmowych zaciskowych , działajacych na zasadzie łańcuszka firmy ROGZZ z RPA.
Wydatek duzy ale opłacalny, nie wyrywaja włosów, nie wycierają włosa,działaja jak należy i można je szybko wyprać - wszystkim polecam - do kupienia tylko na wystawach bo to klasyczny towar wystawowy- jedna kosztuje około 40- 50 pln.

na zasadzie czyli? i czym się różni obroża Rogza od tego "klasycznego towaru wystawowego"?

Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Sob 03 Lis, 2007 07:49   Wystawy

Łoj cos nie jasno sie wyraziłem.
Obroża firmy ROGZZ działa tak jak łańcuszek zaciskowy, ma możliwośc regulacji obwodu, tak że nie zacisniesz jej do oporu , tj, nie " zadusisz " psa.Nadaje sie dla psów które juz potrafia chodzic na łancuszkach, maja wyrobioiny odruch , iż przyciagnięcie , szarpnięcie potwierdzone komendą, stanowi jednoznaczny sygnał.
Dlaczego towar wystawowy - żaden sklep, przynajmniej ja takiego nie znam ne weżmie całej oferty tych obroży , bo jest to zablokowanie ogromnej gotówki w towarze , którą odzyska może po roku. Na wystawie sprzedaje to bezposredni importer za ceny podane poprzednio. Wyobraż sobie , iz na stojaku wisi kilkadziesiat wymiarów obroży, w kilku zestawach kolorystycznych na kazdy wymiar, z każdej musisz w sklepie po kilka, by klient miał wybór - i to robi kwote wprost powalającą. Z tego co wiem można tego produktu poszukać w necie - podobno sprzedają.
Na wystawach , przynajmniej jesli chodzi o akcesoria , inaczej się handluje. jest duzo klientów przyjezdnych , którzy nie mają dostepu do takiej oferty w miejscu zamieszkania, duzo klientów tkzw,"z ulicy" , oraz jeszcze decyduje tkzw, impuls chwili.
Wiem to troche z mojego doswiadczenia , gdyz słuzbowo jeździłem na wystawy przez kilkanaście lat i między innymi , prócz stoisk typowo marketingowych z karmą , zawsze mielismy stoisko z akcesoriami, by zarobić na koszty takiej imprezy.
Acha , dlaczego sklep nie weźmie całej oferty -jeden wążny argument - narzut sklepowy na tego typu towarze wacha się od 15 do 25 % liczone z góry -towar nie nalezy do szybko rotujacych , tak więc sam widzisz w czym problem

Odpowiedz do tematu