Wysłany: Sro 13 Lut, 2008 09:41 metrykowy, ale nie hodowlany
Mam pytanie w tej kwestii...czy taka notka w metryce, że z różnych względów psiak nie nadaje sie do hodowli - od razu niweluje możliwość wystawienia rodowodu?
Pytam, bo dotychczas myślałam jak to laik, że rodowód jest możliwy do wyrobienia, ale bez możliwości wystawiania psa czy dalszych już tam planów hodowlanych
Magda - nie niweluje.
Metryka stanowi podstawę do wyrobienia psu rodowodu. Rodowód jest świadectwem pochodzenia psa, dlatego też każdy pies ma do niego prawo. Jednakże, jeśli w metryce byłaby jakakolwiek adnotacja o np. wadzie stwierdzonej u psa, a uznawanej za dyskwalifikującą, taka sama adnotacja zostanie umieszczona na rodowodzie. Taki pies nigdy nie będzie przeznaczony do dalszej hodowli chociażby dlatego, że nikt nie przyzna mu uprawnień hodowlanych.
Co do wystaw: tak naprawdę żależy od tego jaka była przyczyna. Bo jeśli dajmy na to u psa stwierdzono wadę dyskwalifikującą np. zgryz, umaszczenie, anomalia w budowie - nie ma co wędrować z takim psem na wystawę bo i tak mówiąc brzydko go "uwalą".
Powiem Ci że kilkukrotnie spotykałam się z takimi przypadkami, ba, sama nawet robiłam takie notatki w metryczkach, ale nigdy potem nie spotkałam się z przypadkiem aby takiemu pieskowi ktoś wyrabiał rodowód - myślę, że zniechęca do tego kwestia finansowa, tak jak pisałam w tamtym temacie: składka członkowska, wpisowe + rejestracja psa to koszty około 100 zł na dzieńdobry. I właściwie po co? po to żeby tenże rodowód schować do szuflady? Przecież dla udowodnienia pochodzenia swojego psa masz metryczke - choć oczywiście wolna wola - do rodowodu masz prawo jak najbardziej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum