Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Mar 2005 Posty: 598 Skąd: Żory 508185063, 0324356156
Wysłany: Sro 11 Sty, 2006 21:45
Morfi staje słupem bardzo czesto ale to pewnie przez to że ma długie łapy i jest to dla niego łatwiejsze. Pion trzyma bez problemu.
bubel [Usunięty]
Wysłany: Sro 16 Sie, 2006 21:10
Podawanie łapy to dla Vicky łatiwzina. kwestia tylko, która. prawa. lewa, a może obie na raz ... nie ma sprawy i to bez łapówki. Z siadaniem już gorzej, bo jestem uparta i nic jej za to nie daję, ale po trzeciej komendzie siada jakby jej zadek ważył tonę ... i to westchnienie. leży bez komendy przez większość dnia;) więc tego od niej nie wymagam, a na spacerku wie, że przed wyjściem z parku ma się zatrzymać i cierpliwa czeka aż zapnę smycz. Za to złodziejstwa jej nie oduczę i dawno już dałam sobie spokój.
najbardziej opanował komendę "wyjdz" i "choć masz". Tą ostatnią najbardziej lubi
Dla mojego basseta to tez jest komenda, której nie trzeba powtarzać dwa razy, ze wszystkich innych robi problem...to chyba kolejny przykład na to jak inteligentnymi pasami są bassety
marta_zbyszek [Usunięty]
Wysłany: Pon 23 Cze, 2008 14:42
Bolo opanował myk - co znaczy idź sobie wyjdź albo szybciej zależnie od kontekstu ale zawsze wie o co chodzi wystaczy powiedzień MYK :smile:
Renia [Usunięty]
Wysłany: Pon 23 Cze, 2008 15:43
Moja Beti umie "usiądź" "daj piątkę" siada zawsze ale z wykonaniem piątki to tez zależy od jej humoru a właściwie tego czy się jej opłaca dać piątke ;>
Ale na słowo "masz" zawsze i natychmiast reaguje
gocha [Usunięty]
Wysłany: Pon 23 Cze, 2008 18:11
Będę monotematyczna, ale u mnie też komenda "masz" jest najszybciej spełniana, bez zastanowienia :grin: :shock: :grin:
marta_zbyszek [Usunięty]
Wysłany: Pon 23 Cze, 2008 20:31
a który pies nie reaguje na masz :grin: , Wera bokserka i Bolo reagują na potaknięcie głową. Jak coś leży na tależu i kiwnie się na tak to w momencie owej rzeczy nie ma. Cwaniaki :cool:
Mirka [Usunięty]
Wysłany: Pon 23 Cze, 2008 22:45
a u nas psy najbardziej reagują na słowo "smycz"wtedy zaczyna się jakis amok :shock:
i trzeba iść z nimi chociaz na krótki spacer :cool: :cool: :cool:
oprócz tego i Dusia i Borys podaja na komende łapę
Dusia na komede "daj glos"przepieknie basem szczeknie
no i oczywiście siad acha i jeszcze 'Wystawa"staje w bezruchu nie przypomia to postawy wystawowej ale zawsze :lol: :lol: :lol:
żeby zwędzic cos do żarcia nie potrzebuje żadnej komendy wystarczy sprzyjająca okazja :cool: :cool:
madzialinka [Usunięty]
Wysłany: Wto 24 Cze, 2008 11:35
Kolega, który szkoli psy poszukiwawczo-ratownicze stwierdził, że 8-letni pies po szkoleniu jest na poziomie intelektualnym trzyletniego dziecka. Patrząc na jego psa, przyznaję mu rację.
Moja Eni reaguje na wiele komend, bo jak zostaję w domu sama to dużo z nią rozmawiam:)
Poza tym: noga, równaj, wróc, zostań, kto to, szukaj, przynieś, na miejsce, hop, stój.
Łapy nie podaje, bo nie umie utrzymać równowagi
Zna też pojedyncze słowa: pociąg (bo mieszkamy przy torach), kiełbasa, kaczuszka (ulubione zabawki). Jednak najważniejsze i najczęściej używane jest "fe" - na prawdę działa, Eni wypuszcza od razu z pyska każdego śmiecia. No ale wkońcu trenowałam to miesiącami
I ostatnie magiczne słowo: "spacerek". Jak inne metody przywołania jej do mnie nie działają, wtedy mówię "Eni chodź spacerek" i od razu młoda pędzi. Oczywiście później trzeba z nią na ten spacerek pójść, żeby nie być gołosłownym
Doszło do tego, że w jej obecności nie można mówić, że gdzieś pójdziemy, bo ona od razu uważa, że to o nią chodzi i jest gotowa do drogi.
Nikt mi nie wmówi, że basset to leniwy albo głupi pies. Basseta można nauczyć wielu komend. Oczywiście nie będzie tak posłuszny i chętny do ich wykonywania jak labrador, ale na tym polega urok tej rasy.
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 03 Mar 2005 Posty: 21613 Skąd: Gorzów
Wysłany: Wto 24 Cze, 2008 12:30
Zadzam się z Tobą Madziu - basset to bardzo pojętny i madry pies.
My mamy hasło "da da" - i wtedy szaleństwo przez pokoje potem siada i czeka aż się założy mu obróżkę.
A jak deszcz pada i wracamy do domu, ja nic nie muszę mówić - Gucio idzie do łazienki siada przy swoich smatkach i czeka aż go powycieram, jak ja zapomnę on będzie czekał i czekał hi hi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum