psia hodowla |
Autor |
Wiadomość |
Marta

|
Wysłany: Pon 12 Wrz, 2005 14:30 psia hodowla
|
|
|
Czy ktos mi moze powiedziec jak wyglada zalozenie psiej hodowli. Czy to tak jak z dzialalnoscia gospodarcza? Pytam z czystej ciekawosci a moze sobie kiedys taka basecia zaloze.A moze ktos wie jak to jest za granica, np w niemczech? |
_________________ Coco
 |
|
|
|
 |
Dariusz

|
Wysłany: Pon 12 Wrz, 2005 14:41
|
|
|
Marto- załozenie hodowli jest generalnie proste.
1.Musisz mieć sunię lub chłopaka zarejestrowanego w związku kynologicznym
2.Wystepujesz o nadanie przydomka hodowlanego
3."Tygrysy" muszą spełniać wymogi hodowlane
pies-trzy oceny doskonałe z wystaw
sunia-trzy oceny bardzo dobre z wystaw
Na podstawie kart ocen z tych wystaw -kierownik sekcji w oddziale wpisuje do rodowodu ifnormację-np.pies-reproduktor;suka-suka hodowlana
Więcej informacji służę na priv
Pozdrawiam |
|
 |
Dariusz

|
Wysłany: Czw 15 Wrz, 2005 07:05
|
|
|
Dodam jeszcze-wejdź na stronę-www.zkwp.pl-masz tam wszystkie regulaminy,włącznie z regulaminem hodowli. |
|
 |
Paweł [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 20 Wrz, 2005 22:29
|
|
|
To jeszcze dodam że jedna z tych ocen musi być z wystawy miedzynarodowej lub klubowej (chyba że się mylę)
pozdrowienia
Paweł |
|
|
|
 |
Kasia :)

Pomogła: 2 razy Dołączyła: 06 Kwi 2005 Posty: 966 Skąd: Wa-wa
|
Wysłany: Sro 21 Wrz, 2005 07:43
|
|
|
To jeszcze i ja dodam że posiadanie "chłopaka zarejestrowanego w ZK" i spełnienie przez niego wyżej określonych wymogów, nie jest wystarczające do założenia hodowli.
Dariuszu, strasznie bardzo uprościłeś całą kwestie :wink: . W przypadku suczek - zgadzam sie, z małym zastrzeżeniem - oceny muszą być minimum bardzo dobre i tak jak napisał Paweł jedna musi być z wystawy międzynarodowej lub klubowej, a oceny od co najmniej dwóch sędziów.
Potem należy złożyć wizyte w sekcji, gdzie każda uprawniona do tego osoba w sekcji na podstawie wyników z wystaw kwalifikuje sunie do hodowli, wstemplowując jej do rodowodu pieczątke "Suka hodowlana", wtedy właśnie można złożyć odpowiednie papierki o nadanie przydomka hodowlanego, z którym to przydomkiem będą "rodziły się" wszystkie szczenięta z danej hodowli.
He, he i można powiedzieć że mamy hodowle... tylko że mówiąc szczerze ja jestem przeciwna zakłądaniu hodowli w celu "wypuszczenia w świat" jednego miotu szczeniąt po suczce która z wielkim trudem uzyskała 3 oceny bardzo dobre. Przepraszam, ale napatrzyłam sie na zbyt wiele "pomyłek genetycznych" gdzie psiaczki z takich hodowli pomimo posiadanej metryczki były daleko, daleko w tyle za ... psami bez rodowodów - i pod względem zdrowia fizycznego i pod względem eksterieru. Tematu rozwijać nie będę bo wchodzimy tu w zagadnienie doboru partnera dla takiej suki - gdzie panuje wolna amerykanka "bo ktoś mi powiedział że... " " a bo to jest przecież champion" " bo on ma taki fajny kolor"...
W przypadku psa sprawa wygląda tak jak napisał Dariusz - 3 oceny doskonałe, pozostałe warunki jak u suni, z tą różnicą, że posiadanie "psa reproduktora" nie powoduje założenia hodowli. O przydomek hodowlany a i owszem, można wystąpić, tyle że będzie on nieużywany aż do momentu gdy do tego reproduktora nie dokupimy sobie suczki i jej nie spełnimy warunków hodowlanych. Pies reproduktor, to pies reproduktor - mówiąc ordynarnie - jego zadanie w hodowli sprowadza sie do przekazania materiału genetycznego, a szczeniaki po nim odziedziczą przydomek po hodowli matki.
A tak co by sie nadmiernie nie rozpisywać, podaje "pożytecznego" linka:
http://www.zkwp.pl/index_pl.htm, nalezy wejśc w regulaminy i ju :wink:
Pozdrowionka
K. |
|
|
|
 |
Dariusz

|
Wysłany: Sro 21 Wrz, 2005 12:30
|
|
|
Do Kasi-nie uprościłem nic-proszę czytać uważnie -podałem stronę gdzie wszystko pisze dokładnie-tą samą stronę też podałaś ------
Wysłany: Czw 15 Wrz, 2005 08:05 Temat postu: Odpowiedz z ..
Dodam jeszcze-wejdź na stronę-www.zkwp.pl-masz tam wszystkie regulaminy,włącznie z regulaminem hodowli.(napisałem 15.września)
O ile chodzi o wystawy to się Pawle nie mylisz-jedna ocena z wystawy międzynarodowej lub klubowej -dwie z krajowych.
A tak na marginesie-mając tylko samca też można otrzymać przydomek hodowlany!!!!!!!!!
Oczywiście dopiero szczeniaki po"naszej"suce dostają ten przydomek. |
|
 |
Kasia :)

Pomogła: 2 razy Dołączyła: 06 Kwi 2005 Posty: 966 Skąd: Wa-wa
|
Wysłany: Sro 21 Wrz, 2005 13:48
|
|
|
Darku, ale po co te nerwy? Nie będę się bawić w cytowanie co Ty powiedziałeś a co ja, ale z Twojej pierwszej odpowiedzi na pytanie "jak założyć hodowle" wynikało, że wystarczy mieć dziewczynke albo chłopaka zarejestrowanego w ZK (...) i spełnić mu pewne warunki i właśnie o takie uproszczenie mi chodziło - że to nie do końca tak - zwłaszcza z tym "chłopakiem"
Jeśli poczułeś sie urażony - przepraszam , z mojej strony miała to być kontynuacja Twojego wątku a nie głos przeciwko Tobie.
A jeśli chodzi o uważne czytanie:
Dariusz napisał/a: | A tak na marginesie-mając tylko samca też można otrzymać przydomek hodowlany!!!!!!!!!
Oczywiście dopiero szczeniaki po"naszej"suce dostają ten przydomek. |
... ostatni akapit w moim poprzednim poście
Pozdrawiam
K. |
|
|
|
 |
|