Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Uwaga na kleszcze!!!
Autor Wiadomość
Błażej 

Wysłany: Sro 22 Kwi, 2009 15:26   Uwaga na kleszcze!!!

Zwracam wszystkim uwagę na wiosenne kleszcze, które są najbardziej "jadowite". Teraz jest podobno najwięcej zarażających, szczególnie babeszjozą, pierwotniakiem. Podobno gdzieniegdzie jest prawdziwa epidemia, a z tą chorobą nie ma żartów. Poczytajcie w necie o objawach, podam kilka podstawowych - apatyczność, utrata apetytu, powiększenie węzłów chłonnych, wysoka temperatura, wymioty, biegunka, problemy z oddawaniem moczu (krwiomocz). Psina może się szybko wykończyć, więc jak zauważycie kleszcza to trzeba psa obserwować i w razie wystąpienia objawów natychmiast interweniować!

Dzisiaj się trochę nasłuchałem o tej chorobie i mam małego stracha, dlatego uznałem że warto poruszyć ten temat.

Renia
[Usunięty]

Wysłany: Sro 22 Kwi, 2009 18:08   

Błażej post na temat kleszczy tu :

http://forum.bassety.net/...er=asc&start=45

już w marcu się zaczelkiśmy martwić :mrgreen: .
Ja dla pewności ( moja Beti już chorowała ) jak znajdę kleszcza odrazu robię badania krwi.

goska 

Wysłany: Sro 22 Kwi, 2009 18:12   

Najgorsze jest to, że kleszcze zarażające migrują. Kujawsko- Pomorskie był w miarę bezpieczne. Zdarzały się kleszcze, ale "wolne" od chorób. Dzisiaj słyszałam o 10 przypadkach babeszjozy w gminie Świecie. Więc chyba już nie ma bezpiecznych województw i trzeba regularnie szczepić psiaki.

Lucy 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro 22 Kwi, 2009 18:38   

:idea:

zuziakrezel 
Melnia mój bassecik

Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 10:03   

ufff jak się cieszę , że w kujawsko pomorskim nie ma tych kleszczów nosicieli :mrgreen: :smile: :grin:

Renia
[Usunięty]

Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 21:13   

zuziakrezel napisał/a:
ufff jak się cieszę , że w kujawsko pomorskim nie ma tych kleszczów nosicieli :mrgreen: :smile: :grin:

Wszędzie są :( w mniejszym lib większym stężeniu nosicielstwa ale kleszcz to kleszcz.

Odpowiedz do tematu