Uwaga na kleszcze!!! |
Autor |
Wiadomość |
Błażej
|
Wysłany: Sro 22 Kwi, 2009 15:26 Uwaga na kleszcze!!!
|
|
|
Zwracam wszystkim uwagę na wiosenne kleszcze, które są najbardziej "jadowite". Teraz jest podobno najwięcej zarażających, szczególnie babeszjozą, pierwotniakiem. Podobno gdzieniegdzie jest prawdziwa epidemia, a z tą chorobą nie ma żartów. Poczytajcie w necie o objawach, podam kilka podstawowych - apatyczność, utrata apetytu, powiększenie węzłów chłonnych, wysoka temperatura, wymioty, biegunka, problemy z oddawaniem moczu (krwiomocz). Psina może się szybko wykończyć, więc jak zauważycie kleszcza to trzeba psa obserwować i w razie wystąpienia objawów natychmiast interweniować!
Dzisiaj się trochę nasłuchałem o tej chorobie i mam małego stracha, dlatego uznałem że warto poruszyć ten temat. |
|
|
|
 |
Renia [Usunięty]
|
Wysłany: Sro 22 Kwi, 2009 18:08
|
|
|
Błażej post na temat kleszczy tu :
http://forum.bassety.net/...er=asc&start=45
już w marcu się zaczelkiśmy martwić .
Ja dla pewności ( moja Beti już chorowała ) jak znajdę kleszcza odrazu robię badania krwi. |
|
|
|
 |
goska
|
Wysłany: Sro 22 Kwi, 2009 18:12
|
|
|
Najgorsze jest to, że kleszcze zarażające migrują. Kujawsko- Pomorskie był w miarę bezpieczne. Zdarzały się kleszcze, ale "wolne" od chorób. Dzisiaj słyszałam o 10 przypadkach babeszjozy w gminie Świecie. Więc chyba już nie ma bezpiecznych województw i trzeba regularnie szczepić psiaki. |
|
|
|
 |
Lucy

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 19 Lip 2008 Posty: 423
|
Wysłany: Sro 22 Kwi, 2009 18:38
|
|
|
:idea: |
|
|
|
 |
zuziakrezel
Melnia mój bassecik

|
Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 10:03
|
|
|
ufff jak się cieszę , że w kujawsko pomorskim nie ma tych kleszczów nosicieli :smile: :grin: |
|
 |
Renia [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 08 Lip, 2010 21:13
|
|
|
zuziakrezel napisał/a: | ufff jak się cieszę , że w kujawsko pomorskim nie ma tych kleszczów nosicieli :smile: :grin: |
Wszędzie są w mniejszym lib większym stężeniu nosicielstwa ale kleszcz to kleszcz. |
|
|
|
 |
|