Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Wielkość fotek na forum
Autor Wiadomość
Krzysiek 
Admin

Wysłany: Pią 04 Lis, 2005 13:04   Wielkość fotek na forum

Szanowni użytkownicy.
Zauważyłem że prawie wszyscy nauczyli się już jak wklejać fotki na forum, ale nie wszyscy zwracają uwagę na wielkość wklejanych zdjęć. Oczywiście dobrze jest jak jest duże zdjęcie bo dużo na nim widać, ale powyżej pewnej wielkości trzeba przesuwać stronę forum po ekranie żeby zdjęcie wogóle zobaczyć w całości nie mówiąc już o utrudnieniach w czytaniu postów, które robią się automatycznie za szerokie.
Przechodząc do sedna sprawy:
-zdjęcia na forum może zamieszczać każdy w dowolnej ilości i treści nie obrażającej nikogo, a w szczególności nie wywołujących złych skojarzeń
- wielkość fotek nie powinna przekraczać 600-640 pikseli szerokości ze względu na standartową rozdzielczość poziomą w większości komputerów wynoszącą 1024 piksele - takie fotki zajmą trochę więcej niż połowę ekranu co da możliwość bezproblemowego ich oglądania i czytania.
- nie wklejajcie fotek bardzo małych - kilkanaście/kilkadziesiąt pikseli gdzyż są z kolei nie czytelne
-używajcie formatu skompresowanego .jpg ale o niewielkim stopniu kompresji ( lepsza jakość ), miejsca na serwerze mamy bardzo dużo i nieprędko go braknie, a zawsze można dokupić więcej :)
- do wstawiania innych grafik ( nie zdjęć ) lepszym formatem jest .gif
Proszę o przestrzeganie tych zaleceń.
Osoby które mają problem samodzielnie zmienić rozmiary proszę o przesyłanie fotek do mnie lub do moderatora - zrobimy to dla Was i zamieścimy fotki we wskazanym poście.
Pozdrawiam
admin.

Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Pią 04 Lis, 2005 17:58   

Dobrze Panie kierowniku, właśnie ostatnio te z wakacji takie małe mi wyszły i za diabła nie umiałam ich powiększyć.

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Pią 04 Lis, 2005 19:42   

Bogumiła od Gustawa napisał/a:
... za diabła nie umiałam ich powiększyć.

A trzeba było do mnie przysłać to bym powiększył :D :D:D
Nic się nie stało.
Krzysiek.

Aleksander

Wysłany: Pią 04 Lis, 2005 21:35   

Ja też mam z tym problem. udało mi sie zamieścic fotki ale są małe i sam nie wiem dlaczego takie sa do tego jeszcze nie doszedłem. jesli moge prosic o poprawienie ich byłbym wdzięczny. Moje fotki sa w poście o jesiennych bassetach. a na przyszłośc postaram sie przestrzegac reguł.Sory

Hubertus 

Wysłany: Pią 04 Lis, 2005 22:40   

Aleksander napisał/a:
Ja też mam z tym problem. udało mi sie zamieścic fotki ale są małe i sam nie wiem dlaczego

sprawa jest prosta... wykorzystałes nie ten link co trzeba
tzn. ze skopiowałeś z imageshack i wstawiłes do posta link do miniaturki fotki zamiast do orginalnego obrazu, którego link jest zawsze w ostatniej linii zatytułowanej Direct link to image

proponuję "odświeżyć" wiadomości o publikowaniu fotek ;)
http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=418
lub
http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=193

-------------------------------------
poprawiłem twój post Aleksandrze ;) ale fotki ciut duże :D

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Pią 04 Lis, 2005 22:42   

Aleksander napisał/a:
... na przyszłośc postaram sie przestrzegac reguł. Sory...

To nie do końca są reguły i nie masz za co przepraszać. Chcemy żeby te fotki które zamieszczacie przynosiły korzyść, a nie utrudniały nam życie i to wszystko.
A te fotki które wkleiłeś to są miniatury i dlatego wyszły małe, a dopiero jak się je kliknie to się pokazują gigantyczne :) Prawdopodobnie wkleiłeś nie ten link co trzeba, lub imageshack automatycznie takie wielkie fotki miniaturuje - nie wiem bo nie korzystam z usług tego serwera. Tak czy inaczej jest OK bo kto chce zobaczyć wielką fotkę to sobie kliknie i już, a na forum nie przeszkadzają ich orginalne rozmiary.
Pozdrawiam
Krzysiek.

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach