Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
PREBIOTYKI PO ODROBACZANIU
Autor Wiadomość
momus 
ZOOTECHNIK

Wysłany: Sob 18 Wrz, 2010 11:01   PREBIOTYKI PO ODROBACZANIU

Hej
Odrobaczyłam swoją bassetkę 3 dni temu i zastanawiam się po ilu dniach od podania tabletek mogę podać probiotyki, tak by nie zostały zniszczone przez tabletkio na robaki??
Podałam PRATEL
chcę podać proboityk PROVITA dr.Seidla taki w tubce

Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Nie 19 Wrz, 2010 08:45   

Nie widzę celu podawania probiotyków po odrobaczaniu. Stosuje środki do odrobaczania cyklicznie , co 4-5 miesiecy i nigdy ich nie podawałem . Obecne na rynku środki przeciw robakom w minimalnym " wykaszają" flore bakteryjną przewodu pokarmowego , tak więc nie ma specjalnej potrzeby jej uzupełniania i odbudowywania.
Co innego w przypadku podawania antybiotyków - taka działalnośc jest wskazana .

momus 
ZOOTECHNIK

Wysłany: Nie 19 Wrz, 2010 11:29   

No tak ale moja suka i tak ma strasznie mały apetyt ( w cieczce duzo jadła) a teraz po cieczce to od tygodnia NIC nie chce to ją odrobaczyłam (bo koty robale miały to i ją) i jest chora normalnie - smutna taka jakaś, i nie je .... (4dni temu odrobaczałam)
ja już nie wiem co robić ona tak miała od początku ze nie jadła nic potem się trochę poprawiło ale teraz znowu...
więc moze te probiotyki coś dadzą??
ona wygląda jak ze schroniska ma 23 kg a ma 10 miesięcy żebra jej widać!!!!!

gocha
[Usunięty]

Wysłany: Nie 19 Wrz, 2010 11:46   

To może idź z nią do weta i zrób kompleksowe badania. Może faktycznie coś jej dolega, ja bym nie czekała jeżeli widzisz, że od początku jest z nią coś nie tak.

ania123 
Użytkownik nieaktywny

Pomogła: 6 razy
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Nie 19 Wrz, 2010 12:43   

kropka ma 10 miesiecy i 22 kilo a jest spora suczka
na poczatku myslalam ze trzeba ja koniecznie podtuczyc bo przeciez basset nie moze tyle wazyc ale teraz mysle ze wszystko w swoim czasie, jak dalej bedzie taki chudak jak przestanie rosnac to sie zaczne martwic, poki co jest zadowolona i super sprawna i to wazne
tak mi sie wydaje :)

momus 
ZOOTECHNIK

Wysłany: Nie 19 Wrz, 2010 13:14   

były my u weta ...
pies jest zdrowy tylko nie je i to zaczyna być problem,
W cieczce pięknie jadła, nareszcie nabrała boczków i masy a teraz pupa nic micha stoi pełana 2 razy na dzień po 20 min stawiam bo już mi się cudowanie znudziło - wcześniej to wszysko przerobiłam - wszelkie warianty żywieniowe, i nawet jak coś zaczyna pochłaniać to po 3 dniach ma do tego wstręt - było mięso, gotowałam, puszki,ze 6 rodzjów karm sychych - nic nie żre!!! ja już potrafiłam siedzieć z nią na kolanach i po granuli karmić - godzinę zjadała te 200 gram (mąż mi to wybił z głowy jak zobaczył moje poczynania :~ no ale wtedy jadła)

Odrobaczona
teraz spróbuje te probiotyki i podam sylimarol na poprawę wydzielania wątroby ( na początku jak ją wzięłam to miała problem z wątrobą i enzymami trzustki - bo była za głodzona więc może to pomoże)

Macie jakieś pomysły ??

Ja się zastanawiam czy jej nie zacząć podawać PERITOL'u - taki lek dla starszych osób co mają problemy z łaknieniem, jak nic nie pomoże to chyba zacznę.... :sad:

gocha
[Usunięty]

Wysłany: Nie 19 Wrz, 2010 14:00   

A badania kiedy jej ostatnio robiłaś ?

momus 
ZOOTECHNIK

Wysłany: Nie 19 Wrz, 2010 14:17   

od maja od kąd ją mam raz gdzieś w czerwcu to było po wyprowadzeniu psa po poprzednim właścicielu.
ale co dziwne kupki są ok i to nawet aż za dużo jak na to co ona zjada , ale konsystencja ok normalna z tym ze wiele tego bo dle przykładu 4 dni temu kosiłam ogród to wszyskie posprzątałam dziś jest już z 10 nowych to dużo jak na 4 dni, z tego wnioskuję że może jest jednak za uboga ta flora bakteryjna w przewodzie pokarmowym, i może to skutkuje brakiem apetytu u psiaka??

gocha
[Usunięty]

Wysłany: Nie 19 Wrz, 2010 14:41   

Ja bym nie wyciągała takich wniosków, zrobiłabym na bieżąco badania, chociaż te podstawowe i poszłabym na kontrolę do weta.
Poza tym napisz do Grzesia on najlepiej doradzi Ci w sprawie żywienia, nie takie przypadki już "wyciągał"

eufrazyna
[Usunięty]

Wysłany: Nie 19 Wrz, 2010 20:44   

Ja gnałabym do weta na wizytę już na drugi dzień,jak sunia byłaby osowiała i uważałabym,że coś nie tak.Ale to ja,często panikuję i przesadzam chyba trochę jeśli chodzi o BuBu i Tolę oraz ich zdrowie.

Dorti
[Usunięty]

Wysłany: Nie 19 Wrz, 2010 20:48   

eufrazyna napisał/a:
Ja gnałabym do weta na wizytę już na drugi dzień,jak sunia byłaby osowiała i uważałabym,że coś nie tak.Ale to ja,często panikuję i przesadzam chyba trochę jeśli chodzi o BuBu i Tolę oraz ich zdrowie.

Lepiej panikować i się upewnić co jest grane niż czekać i gdybać.
Ja też byłabym u weta na kompleksowych badaniach.
Zdrowia suczce życzę.

momus 
ZOOTECHNIK

Wysłany: Wto 21 Wrz, 2010 10:46   

A dziękujemy
Ale chyba już sie porawia i chyba jak myślę to ja dałam ciała bo jak nie jadła na początku to się zamartwiałam i kombinowałam, potem mi się udał ją przekonać do suchego i zaczeła jeśc, a jak zaczęła to ja ją nagradzałam za to że je dobrostwami np mięsem albo szyją indyczą, i myśle że jej się jużte lepsze nie mieściło więc pies pomyślał i przestał jeśc znowu suche :evil:
Od paru dni ją znowu ustawiam na suche i spaceru dużo ma i wynik już jest wczoraj i dziś ok było może bez rewelacji ale zjadła sporo, mam nadzieje nie popełnić tego błędu znowu ale to nie jest takie łatwe :~

Ja się tylko zastanawiem jak to możliwe by pies nie jadł prawie nic około tygodnia i miał tyle energii????bo tego jej nie ubyło :mrgreen:

Może to było tak po cieczce hormony czy coś tam :?:

Odpowiedz do tematu