Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Program "Załóż się"
Autor Wiadomość
Agata
[Usunięty]

Wysłany: Czw 09 Mar, 2006 15:15   Program "Załóż się"

Pod koniec marca do programu "Załóż się" został zaproszony Groszek i Omen. Wraz z nimi mają wystąpić również inne rasy. W sumie planowanych jest 50 ras psów.
Zakład jest taki - chłopiec założył się, że jest w stanie przez parawan, po cieniu, obrysie psa, rozróżnić każdą rasę.
Zobaczymy czy mu się uda :wink:
Program będzie na żywo, więc wszystko może się zdarzyć 8)

bommel
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Mar, 2006 17:04   

To świetnie!!!!!!
Za nic nie opuszcze tego odcinka.
Tak prawde mówiąc to ostatecznie dzięki Groszkowi i jego kompanii zdecydowałam się na mojego basseta. Ten występ w tvn i ich popis z piłeczkami ma gumce był super :wink: :wink: :wink:

atka__
[Usunięty]

Wysłany: Czw 30 Mar, 2006 21:21   

fajne :D :D :D

Arleta
[Usunięty]

Wysłany: Pią 31 Mar, 2006 19:34   

:thx GROSIO Wielkie Gratulacje-
chociaż Cie nie wybrali do konkursu juz Ty zadbałes aby Cię kamera pokazała - pieknie zaprezentowałes swój nochal :lol: :thx

Korina Ci buzki dawała :lol: :P :lol:

Krysia i Donat

Wysłany: Pią 31 Mar, 2006 19:48   

A ziewanie jakie sympatyczne, no chłopak zmęczony nie ma się co dziwić :lol:

Buba 

Wysłany: Pią 31 Mar, 2006 19:56   

Ziew Groszka był klasyczny basseci - ciekawe czy razem z fonią :D Widziałam tez pięknego foxika! :lol:

atka__
[Usunięty]

Wysłany: Pią 31 Mar, 2006 20:45   

:cry: a ja jestem zawiedziona :? ...ale nochala widziałam :P

Fanfan z rodziną
[Usunięty]

Wysłany: Pią 31 Mar, 2006 20:46   

:!:

Daniel
[Usunięty]

Wysłany: Sob 01 Kwi, 2006 10:02   

Widziałam!!!widziałam!!! pierwsze ujęcie na gromadę psów i czyj nochal na całym ekranie...

Aleksander

Wysłany: Nie 02 Kwi, 2006 16:16   

Widzieliśmy no i oczywiście kamerzysta sobie Groszka upatrzył , ale to juz chyba normalka. Na wystawie też z kim pan kamerzysta biegał z Groszkiem to chyba już powinno się stac tradycją?

Agata
[Usunięty]

Wysłany: Pon 03 Kwi, 2006 10:57   

No właśnie, zawsze ten swój kinol Groszek w kamerę wciśnie :lol:
Tylko weszliśmy do studia a kamerzysta zabrał się do kręcenia groszkowego nochala :lol: A może on wciąga tak mocno nim powietrze przyciągając przy okazji kamery :lol:

Ale powiem tak, psów 50, różnych ras, były duże i małe, te do towarzystwa i rasy agresywne, wszystkie rasowe (chodzi mi o rodowody) w jednym miejscu, psów bardzo zbliżonych, czasem wprost dotykających do siebie, tłum ludzi, niesamowicie głośno, kamery światła, ogromne zamieszanie, i nawet mruknięcia nie było, wszystkie spokojne z doskonałą psychiką. Zwróćcie uwagę jak rzadko rodowodowe psy wykazują agresję, jak rzadko w stosunku do tych nierodowodowych. Był buldog angielski, który chciał kopulować wszystkie psy, najchętniej te duże, i też do bójki nie doszło a chłopak chyba 10 sztuk zaliczył, Groszka pierwszego :wink: Omenek grzeczny jak zawsze, więc o nim nie wspomnę, bo to chodzący anioł. Ale z tą agresją, to chyba niektórym daje do myślenia...

Jaga
[Usunięty]

Wysłany: Pon 03 Kwi, 2006 13:28   

Agata napisał/a:
Zwróćcie uwagę jak rzadko rodowodowe psy wykazują agresję, jak rzadko w stosunku do tych nierodowodowych.

Niestety również wsród rodowodowych zdarzają się osobniki z kiepską psychiką, a agresja zależy głównie od wychowania a nie od papierka.

Agata
[Usunięty]

Wysłany: Pon 03 Kwi, 2006 14:49   

Jaga no to jeśli masz rację, że zależy tylko od tego, i że psy bez papierków mają idealną psychikę, to też nadal dużo daje do myślenia, bo procentowo dużo więcej psów bez papierów przejawia agresję, nie myl z obyciem, bo nie o to mi chodzi :wink:
Te psy, które pojawiły się w programie miały psychikę idealną. Nie bały się, nie okazywały agresji, nic a nic. Wszystkie były spokojne i opanowane. Razem, w jednej "kupie", w pomieszczeniu, w głośnych, nieciekawych warunkach dla psów - chodzi mi o tłumy i decybele. :wink:
Groszek ziewał, Omen stał i rozglądał się, inny obok leżał na plecach, czekając na wyjście. Wszystkie w "poczekalni" w odległościach często centymetrowych od siebie przez pół godziny jak nie lepiej. :wink:
Tak, więc morał z tego Jaga taki, że właściciele bezrodowodowych psiaków nie potrafią ich wychowywać, tak ?
Ja tylko dałtaki przykład, bo jestem już na którejś imprezie z różnymi psami papierowymi, hucznej imprezie i nic..., a byłam też na innych imprezach, gdzie psy brały się nieźle za łby, właśnie psy bezpapierowe. Oczywiście nie twierdzę, że pies z papierami jest zawsze łagodny jak baranek, ale sama zobacz jaka to jest "kropla w morzu" w przeciwieństwem do pozostałych.
Pamiętam jak w latach 80-tych była niesamowita moda na spaniele. Cała W-wa była wtedy "zaspanielona". Spaniele były wtedy złośliwe i taka opinia o nich do dnia dzisiejszego krąży, co sama mogę obalić mając w tej chwili pod nogami dwa osobniki przeciwnej płci :D
Ale te złośliwe spaniele w latach 80-tych to 70% bezpapierowych agresywnych osobników.
W czasie takich imprez jest głośno, tłoczno, co psu daje duży dyskomfort. Pies jest wystraszony i potrafi ujawnić się agresja, ze zwykłego strachu. Czyli zła, słaba psychika i tyle.

Jaga
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Kwi, 2006 06:52   

Agata napisał/a:
Jaga no to jeśli masz rację, że zależy tylko od tego, i że psy bez papierków mają idealną psychikę, to też nadal dużo daje do myślenia, bo procentowo dużo więcej psów bez papierów przejawia agresję, nie myl z obyciem, bo nie o to mi chodzi :wink:
Te psy, które pojawiły się w programie miały psychikę idealną. Nie bały się, nie okazywały agresji, nic a nic. Wszystkie były spokojne i opanowane. Razem, w jednej "kupie", w pomieszczeniu, w głośnych, nieciekawych warunkach dla psów - chodzi mi o tłumy i decybele. :wink:
Groszek ziewał, Omen stał i rozglądał się, inny obok leżał na plecach, czekając na wyjście. Wszystkie w "poczekalni" w odległościach często centymetrowych od siebie przez pół godziny jak nie lepiej. :wink:
Tak, więc morał z tego Jaga taki, że właściciele bezrodowodowych psiaków nie potrafią ich wychowywać, tak ?
Ja tylko dałtaki przykład, bo jestem już na którejś imprezie z różnymi psami papierowymi, hucznej imprezie i nic..., a byłam też na innych imprezach, gdzie psy brały się nieźle za łby, właśnie psy bezpapierowe. Oczywiście nie twierdzę, że pies z papierami jest zawsze łagodny jak baranek, ale sama zobacz jaka to jest "kropla w morzu" w przeciwieństwem do pozostałych.
Pamiętam jak w latach 80-tych była niesamowita moda na spaniele. Cała W-wa była wtedy "zaspanielona". Spaniele były wtedy złośliwe i taka opinia o nich do dnia dzisiejszego krąży, co sama mogę obalić mając w tej chwili pod nogami dwa osobniki przeciwnej płci :D
Ale te złośliwe spaniele w latach 80-tych to 70% bezpapierowych agresywnych osobników.
W czasie takich imprez jest głośno, tłoczno, co psu daje duży dyskomfort. Pies jest wystraszony i potrafi ujawnić się agresja, ze zwykłego strachu. Czyli zła, słaba psychika i tyle.

Ja wcale nie napisałam, że to zależy tylko od wychowania - to po pierwsze. Po drugie również byłam świadkiem jak na wystawach psy potrafiły się gryźć, bo jeden na drugiego krzywo spojrzał.
Po trzecie tzw. moda na daną rasę o której piszesz również potrafi zepsuć rasę, również pod względem psychiki.
Być może procentowo większy jest odsetek agresywnych psów bez papierów, ale rodowód nie daje gwarancji posiadania psa spokojnego, jeśli się go odpowiednio nie wychowa.

Hubertus 

Wysłany: Wto 04 Kwi, 2006 20:41   

Agata napisał/a:
Te psy[...] miały psychikę idealną. Nie bały się, nie okazywały agresji, nic a nic. Wszystkie były spokojne i opanowane. Razem, w jednej "kupie", w pomieszczeniu, w głośnych, nieciekawych warunkach dla psów - chodzi mi o tłumy i decybele

W sumie żadne zaskoczenie. Jeśli to psy wystawowe to chyba są do takich warunków przygotowywane. W sumie nie byłem na zbyt wielu wystawach, ale miałem okazje przekonać się jaki może tam panowac zgiełk. Czy nie była to dla nich po prostu kolejna wystawa? Zwykła rutyna...

Agata napisał/a:

Niestety muszę stwierdzić, że przykład spanieli, jako dowód na agresję wśród "bezrodowodowych" psów jest przykładem totalnie chybionym.

Za to z czym mieliśmy doczynienia w latach 70-tych (a nie w 80-tych) winę ponoszą tylko i wyłącznie ZACHŁANNI LUDZIE - w tym przypdaku hodowcy, którzy to przyczynili się do sprowadzenia z zagranicy dwóch agresywnych samców (braci). Obaj byli wybitni eksterierowo co uczyniło ich bardzo popularnymi reproduktorami.
Nie można tak generalizować.

Jaga napisał/a:
rodowód nie daje gwarancji posiadania psa spokojnego

święta prawda :)

Odpowiedz do tematu