ŻOŁĄDEK - Skręt żołądka - Tola |
Autor |
Wiadomość |
eufrazyna [Usunięty]
|
Wysłany: Pią 14 Paź, 2011 07:15
|
|
|
Daga, muszę poszukać, bo nie słyszałam o takich! Dzięki! |
|
|
|
 |
Dorti [Usunięty]
|
|
|
|
 |
besta

Pomogła: 2 razy Dołączyła: 29 Cze 2008 Posty: 3051 Skąd: 3City
|
Wysłany: Pią 14 Paź, 2011 15:12
|
|
|
Takie miski i kule są w sklepie animalia.pl |
_________________ ...na zawsze stajesz się odpowiedzialny za to,co oswoiłeś.... |
|
|
|
 |
Magda i Rudolf

|
Wysłany: Sob 15 Paź, 2011 07:24
|
|
|
Wyczytalam ze w Stanach podaje sie u ras narazonych na skret wyciag z juki schidigera, zapobiega gromadzeniu sie gazow u pomaga w trawieniu :smile: |
|
 |
eufrazyna [Usunięty]
|
Wysłany: Sob 15 Paź, 2011 08:15
|
|
|
Dziewczyny, dzięki! Kupię co trzeba, bo Tola pochłania posiłek w kilka sekund. A i tego wyciągu poszukam. Póki co pannica śpi...na mojej poduszce No cóż, sobota, chciałam się wyspać, to po 7 rano wpuściłam do syialni, żeby mi pod drzwiami nie nadawały... |
|
|
|
 |
koluś
Użytkownik nieaktywny

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 14 Kwi 2011 Posty: 1821 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Sob 15 Paź, 2011 08:16
|
|
|
no to musisz Pańcia zrobić miejsce w łóżeczku, co by rekonwalescentka miała wygodnie |
_________________ dominika
 |
|
|
|
 |
gkoti
www.leniuch.com

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 31 Sie 2006 Posty: 4793 Skąd: Malbork/Luton
|
Wysłany: Sob 15 Paź, 2011 15:11
|
|
|
koluś napisał/a: | no to musisz Pańcia zrobić miejsce w łóżeczku, co by rekonwalescentka miała wygodnie |
No oczywiste to jest przecież :wink: Pańcia, nie żałuj, niech się niuńka kuruje w pieleszach. Moje dzisiaj spały obadwa z gośćmi, a jakie szczęśliwe :wink:
A ta kula to super sprawa, muszę Leniuszkowi zapodać, bo on też szybko wcina...
Super,że Tolinka dochodzi do siebie, zdrówka dla niej i dla Pańciostwa uspokojenia nerwów, przydałby się Wam teraz jakiś odreagowacz :wink: |
_________________ www.leniuch.com - to na razie stronka tylko Leniuszka
 |
|
|
|
 |
Miła od Gucia
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 03 Mar 2005 Posty: 21613 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: Sob 15 Paź, 2011 22:37
|
|
|
No nie wiem, może się mylę, ale taka kula to mi się z nerwowością przy jedzeniu kojarzy.
Choć może być skuteczna faktycznie. |
_________________ 694 409 059
nasze.bassety@onet.pl |
|
|
|
 |
racuchkasz

|
Wysłany: Sro 26 Paź, 2011 18:49
|
|
|
miła jak zwykle czuwająca mad wszystkim odesłała mnie do tego tematu i jestem w szoku :shock: co za cholerstwo.. nie ma jakiś tabletek osłonowych np. jakie są podawane podczas antybiotyku u człowieka? albo czy pomoże siemie lniane stosowane w profilaktyce? |
_________________ droopy - kijowy pies, żaden nie jest w stanie stawić mu czoła |
|
|
|
 |
ineczka
|
Wysłany: Wto 01 Lis, 2011 15:27
|
|
|
Parę słów na ten temat tak z doświadczenia, ponieważ miałam kilku takich pacjentów. Skręt żołądka może być całkowity, częściowy, (rozserzenie) i nawracający. Są bardzo podobne do siebie w objawach, jednak przy całkowitym konieczna jest interwencja chirurgiczna ponieważ żołądek taki potrafi się skręcić że uniemożliwa to wprowadzenia sądy. Tu ewidentnie doszło do rozserzenia. Co jeszcze jest istotne że to cholerstwo nawraca i tu chciałabym troszeczkę popisać. Jak już pewnie wiecie rezygnujemy na dwie godziny z ćwiczeń zabawy, po jedzeniu. Karmienie małymi porcjami i jeśli jest to pokarm typu sucha karma to najlepiej ją namaczać, ponieważ sucha karma rozmacza się w żołądku zwiększając swoją objętość nawet dwukrotnie . Zawsze stałe porcje,można liczyć na kubeczki i mieć taki kubeczek i serwować zawsze tak camo ,nie na oko :grin: . Ja swojego karmiłam 2 razy dziennie suchą karmą ,tam przypadał według tabelki 1 cały kubek na jedno karmienie ,teraz jak sie napatrzyłam na te skrety podaje 4 razy po pół kubka.Miska na podwyższeniu nas nie uchroni jeśli to będą duże porcje karmy. I jeszcze o karmie, po takim incydencie zastanowiłabym sie poważnie nad zmianą karmy na karmę lekkostrawną , najlepiej specjalistyczną na takie problemy żołądkowe, ponieważ te karmy są tak skonstruowane że nie tworzy się po nich tyle gazów i działają osłonowo na układ trawienny ,firmy nie podam aby nie było że reklamuje ,pisać ewentualnie na PW. :grin: |
|
|
|
 |
Miła od Gucia
Admin merytoryczny

|
Wysłany: Wto 01 Lis, 2011 21:46
|
|
|
w takiej sytuacji jak najbardziej możesz podać nazwę karmy |
nasze.bassety@onet.pl |
|
|
|
 |
keter23

|
Wysłany: Wto 01 Lis, 2011 22:41
|
|
|
Apopo tego skretu zoladka . ja probowalam dawac Zorkowi po jednym kubku dwa razy dziennie ale nigdy nie chcial jesc dwa razy dziennie. od kiedy pamietam zawsze jadl raz wieczorem. Czy to nie dobrze ze je tylko raz dziennie cale dwa kubiki ?? |
_________________ Sylwia |
|
|
|
 |
Miła od Gucia
Admin merytoryczny

|
Wysłany: Sro 02 Lis, 2011 10:00
|
|
|
Gucior ma 10 lat
i już od dawna dostaje jeść tak ja my, on swoje, my swoje
trzy razy dziennie mniejsze porcje
czy to jest wedle zasad i prawidłowego żywienia - nie wiem.
Ale ja widzę tego same plusy,
po pierwsze pies nie żebrze przy jedzeniu, bo jak my jemy to i on ma swoją porcję (małą).
po drugie, nie rozciąga żołądka, mniej pije, nie jest obżarty na raz |
nasze.bassety@onet.pl |
|
|
|
 |
Magda i Rudolf

|
Wysłany: Sro 02 Lis, 2011 11:06
|
|
|
Mi we Wloszech i w Polsce polecano Hills I/D, znalazlam taki opis
Prescription Diet Canine i/d™
Karma z wyboru dla zwierząt powracających do zdrowia po rutynowych zabiegach chirurgicznych lub chorobie.
Doskonały smak i łatwo strawne składniki pokarmowe zapewniają, że zwierzę wykorzystuje z pokarmu wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje do szybszego powrotu do zdrowia.
Łagodna dla przewodu pokarmowego i pełna wysokiej jakości składników karma i/d zawiera także niski poziom tłuszczu i wysoki rozpuszczalnego włókna, co chodni przed wymiotami i biegunką.
Dostępna w postaci suchej i puszkowej, aby spełnić wymagania Twojego zwierzęcia.
Wysokostrawna, ułatwia gojenie się uszkodzonego przewodu pokarmowego Zawierając łatwo strawne składniki pokarmowe, które sprzyjają procesom gojenia się ran, karma i/d przyspiesza rekonwalescencję zwierzęcia.
Niska zawartość tłuszczu i wysoka włókna rozpuszczalnego pomaga ograniczyć biegunkę i wymioty. Pomaga zwierzętom niedożywionym przybrać masę ciała
Wskazania:
zaburzenia przewodu pokarmowego: zapalenie żołądka, zapalenie jelit, przewlekłe zapalenie okrężnicy, (czyli większość przypadków biegunek oraz złe wchłanianie, rozrost bakterii w jelicie, rozszerzenie naczyń chłonnych)
rekonwalescencja po zabiegach chirurgicznych przewodu pokarmowego
rekonwalescencja po mniejszych zabiegach chirurgicznych oraz stanach łagodnego wycieńczenia
niewydolność zewnętrzwydzielnicza trzustki
ostre zapalenie trzustki, bez hiperlipidemii
rozszerzenie i skręt żołądka
w pełni zbilansowana dla szczeniąt |
|
 |
BASSiBAWARIA

Dołączyła: 29 Sie 2011 Posty: 1075 Skąd: Wlkp /tereny wolnością płynące.
|
Wysłany: Pon 27 Lut, 2012 00:41
|
|
|
10lat temu na skręt żołądka straciłam swojego pierwszego bernardyna....
i miało to miejsce w dniu jego zakupu.... :razz: ..była szczeniakiem
piekielne przeżycie.....
a tego widoku właściciel nie zapomni nigdy....
Mam ciekawe informacje dotyczące skrętu,jeśli ktoś by chciał napiszę notatkę.
O to schorzenie wcale nie tak trudno....o byście nigdy tego nie musieli doświadczyć. :cry:
Pozdrawiam. |
_________________ z Wami byłam najszczęśliwsza...
-Alice-
 |
|
|
|
 |
|