Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Asia i Basia
Czw 13 Maj, 2010 15:21
Czipowanie
Autor Wiadomość
Madzik 

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 21:29   

Nie wiem jak to w UK wygląda - u nas idziesz do weta, czipujesz (tzn. wbijasz dużą igłę, wprowadzasz czip, dostajesz naklejki z numerem czipu), wyrabiasz paszport.

Nie wiem czy paszport dostajesz tego samego dnia u weta, bo jeszcze tego nie robiłam - jak na razie to zaczipowałam jedynie moje kluchy. W nowym roku będę wyrabiała paszporty, więc wtedy będę wiedziała więcej, ale wydaje mi się, ze wszystko odbywa się podczas jednej zaledwie wizyty u weta.

Asia i Basia 
Figa & Co.

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 23:16   

Poczytaj tutaj , moze znajdziesz potrzebne informacje.

Najlepiej i tak przed wyjazdem skontaktowac sie z Ambasada, przepisy ciagle sie zmieniaja.
http://www.londynkg.polem...hp?document=129

troublemaker 

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 23:32   

Gdy wyrabialam paszport Krowce, to wet przestrzegal, ze jeslibym chciala wyjechac z nia do Wielkiej Brytanii, to procerura jest trudniejsza niz za zwyczaj. Podobno jest okres 3-miesiecznej kwarantanny.
Ale wet bedzie najlepiej wiedzial. No i ambasada oczywiscie.

Dorti
[Usunięty]

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009 23:57   

troublemaker napisał/a:
Gdy wyrabialam paszport Krowce, to wet przestrzegal, ze jeslibym chciala wyjechac z nia do Wielkiej Brytanii, to procerura jest trudniejsza niz za zwyczaj. Podobno jest okres 3-miesiecznej kwarantanny.
Ale wet bedzie najlepiej wiedzial. No i ambasada oczywiscie.

Wiem, że to już uległo zmianie.
Szczegóły zna @eufrazyna, dowiadywała się :wink:

Gi 

Wysłany: Pią 01 Sty, 2010 14:11   

Asia i Basia napisał/a:
Poczytaj tutaj , moze znajdziesz potrzebne informacje.

Najlepiej i tak przed wyjazdem skontaktowac sie z Ambasada, przepisy ciagle sie zmieniaja.
http://www.londynkg.polem...hp?document=129

Dziekuję, czytałam!
Wiem że jeżeli jest pierwsze szczepienie to pies musi odczekać miesiąc od tego dnia,
trzeba robić badania krwi, zastanawia mnie jedno, bo ja nie chcę wjechac z psem z polski, mój pies zostanie zaczipowany tutaj, przebadany, tutaj dostanie paszport, jeżeli chciałabym wyjechać do polski na jakis czas ( np 2-3 tyg) to w polsce przed powrotem też muszę robić badanie krwi????

Asia i Basia 
Figa & Co.

Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 16:11   

Tu wlasnie mialam zagwozdke, bo to bedzie pies jesli rozumiem w pelni "angielski", tam czipowany, szczepiony, wiec nie wiem, czy on wtedy musi przechodzic specjalne procedury, bo jedzie jako "Anglik" do Polski i wraca z Polski "do domu". Najlepiej zadzwonic do weterynarza angielskiego i dopytac. Ambasada tu raczej nie doradzi, bo oni glownie maja informacje o psach przyjezdzajacych lub sprowadzanych z Polski do Anglii turystycznie. Lepiej popytac w roznych zrodlach, bo mozna przezyc niezla niespodzianke.

Gi 

Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 18:52   

Asia i Basia napisał/a:
Tu wlasnie mialam zagwozdke, bo to bedzie pies jesli rozumiem w pelni "angielski", tam czipowany, szczepiony, wiec nie wiem, czy on wtedy musi przechodzic specjalne procedury, bo jedzie jako "Anglik" do Polski i wraca z Polski "do domu". Najlepiej zadzwonic do weterynarza angielskiego i dopytac. Ambasada tu raczej nie doradzi, bo oni glownie maja informacje o psach przyjezdzajacych lub sprowadzanych z Polski do Anglii turystycznie. Lepiej popytac w roznych zrodlach, bo mozna przezyc niezla niespodzianke.

no właśnie cały czas mi o to chodzi :neutral: za tydzien wybieram się na nastepne szczepienie, więc dopytam! Tylko jakoś nie jestem pewna odpowiedzi weta bo z tymi anglikami to różnie bywa, boje sie że powie mi tak a sie okaże inaczej a wtedy problem na granicy....
a tak z ciekawości ile czasu się czeka w polsce na wynik badania krwi na przeciwciała?? (bo to chyba o to badanie chodzi, prawda?) ??

eufrazyna
[Usunięty]

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 11:04   

Radze zajrzec na strone www.defra.gov.uk/wildlife-pets
A jesli chodzi o Irlandie,to : www.agriculture.gov.ie/pets

Jest tego troche,tych wszystkich warunkow i regulacji,ale co najwazniejsze nie ma juz kwarantanny.W czerwcu 2010 wchodzi prawo unijne,bo do tej pory niektore kraje mogly miec wlasne warunki wjazdu zwierzat.Ma sie to zmienic i wtedy czekamy 21 dni,a nie 6 m-cy od szczepienia.

Asia i Basia 
Figa & Co.

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 11:36   

Przegladnelam i to wszystko dotyczy wlasciwie wjazdu do Anglii zwierzat Z "zewnatrz" i poruszania sie po Unii i nie Unii. Ja mysle, ze jesli dopelnisz wszystkich wyjazdowych formalnosci angielskich to oni Cie beda musieli wpuscic z mala bez problemu do Anglii. Pytaj weta, albo na pewno maja tam Glowny Urzad Weterynaryjny, tak jak w POlsce, kazde duze miasto mialo taki pododzial, gdzie zalatwialo sie pieczatke na wyjazd z Polski. Oni maja z reguly rzetelne i na biezaco informacje dotyczace aktualnych przepisow.

Gi 

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 15:59   

dzieki! :)
jak za tydzien będe u weta to spróbuje się coś dowiedziec, narazie się nie wybieram do polski :)

eufrazyna
[Usunięty]

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 16:11   

Jest tylko jedna sprawa-jesli wyjezdzasz i potem chcesz wrocic,to wjezdzasz spowrotem z tego kraju"zagrozonego".I chyba wtedy musisz spelniac te warunki opisane wczesniej?Ja bede jeszcze do Ambasady dzwonic i do Ministerstwa Rolnictwa,bo to nigdy z urzednikami nie wiadomo.Potem podziele sie info.
Jesli tam nie ma wscieklizny,to naturalne,ze chca sie przed nia ochronic,a zlapac cos bardzo latwo.Kolezanka opowiadala mi historie,jak pies przyjechal z Hiszpanii do Polski,przebiegl pare metrow po plazy w Sopocie i padl ledwo dyszac.Okazalo sie,ze ma jakiegos hiszpanskiego tasiemca zupelnie innego niz tutejszy.Psa sie odratowalo na szczescie.Wyspy sie zapewne przed tym chca uchronic.

Gi 

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 18:08   

eufrazyna napisał/a:
Ja bede jeszcze do Ambasady dzwonic i do Ministerstwa Rolnictwa,bo to nigdy z urzednikami nie wiadomo.Potem podziele sie info.

Jakby co to czekam na informacje :) z góry dziękuję

Odpowiedz do tematu