Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Co na biegunkę?
Autor Wiadomość
madzialinka
[Usunięty]

Wysłany: Sro 03 Mar, 2010 10:15   Co na biegunkę?

ale u kota...
Mogę podać smektę? Jeśli tak to ile?

Nie chcę z każdą pierdołą latać do weta, bo już mi głupio. Ostatnio jestem tam prawie codziennie :(

Wczoraj kota zeżarła (tak, tak, nie zjadła, tylko bezczelnie przechwyciła i zeżarła) resztki z piersi kurczaka, które Zbyszek wyrzucał po oprawieniu. I się zaczęło...

Je normalnie, pije normalnie, tylko kuwety nie nadążam sprzątać...

gocha
[Usunięty]

Wysłany: Sro 03 Mar, 2010 10:36   

Podaj Nitrofuroxazyd, tylko nie wiem ile, to skonsultuj z wetem, choćby telefonicznie.
A z tego wynika, że Kota już dorosła do jedzenia surowego mięsa, jak wszystkie koty :grin:

madzialinka
[Usunięty]

Wysłany: Sro 03 Mar, 2010 14:13   

Już wiem - 1/4 tabletki przez max. tydzień...

lora 

Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 08:44   

Moja znajoma ma yorka z wrażliwym jelitem. Co by nie zjadł innego niż "jego" karma to zaraz problem. Podaje mu Enterol(z jakąś liczbą ta nazwa, chyba 250) Można bez problemu kupić w aptece. 10 powlekanych kapsułek ok.20,- Lek jest super . Przetestowałam i na psach i na kocie i na sobie przy grypie żołądkowej. Dodatkowo podaję leki osłonowe takie jak dla dzieci przy antybiotykach.
Moja siostra swojej amstaffce tylko Nitrofuroxazyd podaje i też jest za tym lekiem. Tylko podaje w zawiesinie.

Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Pią 05 Mar, 2010 09:20   

Nifuroksazyd jest lekiem który działa jedynie w srodowisku jelitowym , niewchłania się i jest wydalany odbytniczo wraz z kałem. Tak więc istnieje mnimalne , praktycznie znikome ryzyko przedawkowania. przy biegunkach , u naszych baleronów , co czasem sie zdarza przy zdolnosciach " czyscicielskich " trawników , podajemy 2 tabletki Nifuroksadzydu 100 po trzy razy dziennie. Taki zmasowany "atak" na"złą" florę bakteryjną powodujacą biegunkę powoduje praktycznie wyleczenie w przeciagu 48 godzin. Ostatecznie mozna podac też Laremid celem zapobierzenia oddwodnienia psa ale tu ostrożnie!
sposób leczenia podany przed nadwornego weta.

Odpowiedz do tematu