Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Asia i Basia
Pią 24 Wrz, 2010 17:52
Psia uroda
Autor Wiadomość
Borss 

Wysłany: Wto 22 Cze, 2010 12:30   Psia uroda

Witam serdecznie!

Jak początkujący forumowiec chcialbym zapytać o psią urode basseta hounda.
Czy wszystkie bassety wraz z wiekiem nabywają uwidocznienie dolnej spojówki ?
Na filmach na you toubie znalazłem typ psiej urody która wśród bassetów wydaje mi się najpiękniejsza - dla mnie oczywiście. Małe fufle i brak dużej ilości skóry która swym cięzarem obnaża spojówki ;)
http://www.youtube.com/wa...feature=related
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Poradźcie z jakiej hodowli w Polsce można byłoby znaleźć takiego pięknego psa? Przeglądałem hodowle, ale takiego nie znalazłem.

Pozdrawiam
Borss

Dorti
[Usunięty]

Wysłany: Wto 22 Cze, 2010 12:46   

Dolna powieka nie opada z wiekiem.
Jest to uzależnione od ilosci skóry, którą dany psiak posiada.
A basset musi mieć chociaz ciut więcej skóry, nie może być nią obciągnięty jak kiełbasa we flaku :wink: Przynajmniej tyczy się to Hounda :grin:

Borss 

Wysłany: Wto 22 Cze, 2010 14:09   

zatem pewnie jest jak wśród ludzi jedni tacy drudzy inni,
zatem ponawiam pytanie ;) w której hodowli mógłbym znaleźć takie basseciki podobne do tych jak na filmie? :)

Asia i Basia 
Figa & Co.

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Wto 22 Cze, 2010 14:30   

Pochodz po stronach hodowli, popatrz na rodzicow, na szczenieta, tu masz link na szybko http://www.basset.pl/Hodowle_Polska.htm , sa tam rozne hodowle. Maja swoje stronki, tak na biegu to sie nie da powiedziec, co skojarzenie to inne, wiec milego ogladania.

Borss 

Wysłany: Wto 22 Cze, 2010 16:46   

znam tą stronę i przeglądałem hodowle tak jak pisałem w pierwszm poście - liczylem na to ze ktos na forum napisze ze podobnie jak psy na filmach wygladają psy z np. a to ta i ta hodowla i bedzie wiadomo.

Wybieram sie także na wystawe w lipcu, jakby jeszcze ktos dojrzał takiego mało skórzastego basseta dajcie znac - proszę!

madzialinka
[Usunięty]

Wysłany: Wto 22 Cze, 2010 17:40   

Moja Eni jest dość mało skórzasta, ale nie będzie rozmnażana :D Z jej miotu były właśnie takie bardziej sportowe bassety, ale następne mioty już były bardziej skórzaste. Eni jest z hodowli Długouche Teroryzatory z Łodzi, niestety hodowla nie ma stronki internetowej. Takich jak te bassety na filmie w Polsce nie widziałam.

Ja nie potrafię podać hodowli mało skórzastych bassetów w Polsce. Chyba po prostu takiej nie ma. Tak jak dziewczyny radziły - musisz pooglądać rodziców, popytać się hodowców o planowane szczeniaki. Wszystko zależy od skojarzenia. Możesz jeszcze spytać się w Związku Kynologicznym, najlepiej osobę , która zajmuję się VI grupą.

besta 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Wto 22 Cze, 2010 18:11   

A może innej rasy basseta byś chciał np.artezyjsko-normandzki jest taki mniej skórzasty,a basset przecie :grin:

Asia i Basia 
Figa & Co.

Wysłany: Wto 22 Cze, 2010 21:07   

I powieki ma normalne :)

zojka 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Sro 23 Cze, 2010 06:30   

I może charakterek normalniejszy ?

Borss 

Wysłany: Sro 23 Cze, 2010 07:33   

wszystko pięknie podoba mi sie i artezyjsko normandzki z tym ze - mieszkam w bloku (1 pietro) i nie dam rady sprostać jego oczekiwaniom względem ruchu 3 - 4 h spaceru dziennie według opisu rasy

basset hound jest bardziej kanapowy ;) nie zrozumcie mnie źle skórzastość jest piękna, fufle też ale nie dałbym rady patrzeć na te wysychające spojówki - cały czas martwiłbym się że coś jest nie tak.

Taki własnie typ urody jak Eni. :)

Joy 

Wysłany: Sro 23 Cze, 2010 07:49   

niech cię nie zmyli taki opis rasy :wink: maniek potrafi iść na dwa spacery po 1-1,5h i dalej mu mało, praktycznie cały czas jest w ruchu i ciągle mędzi o więcej. może akurat mi się tak trafiło, ale w każdym razie maniu jest hiper-aktywny :p

Rocher ♥ (weird together since 2013) & Maniek ♥ (15.07.07 - 30.12.12)

Mirka
[Usunięty]

Wysłany: Sro 23 Cze, 2010 08:20   

Bono też jest niezwykle ruchliwy
ciągle mu mało i mało...także nie sugeruj się
tym że basset lubi pospac na kanapie :~

Borss 

Wysłany: Sro 23 Cze, 2010 08:29   

wiem, ze psie charaktery są różne, miałem już psy, ale nigdy basseta i nigdy w bloku,
w opisie rasy często jest dużo prawdy, nie chce zeby basset był hiper-kanapowy, ale chce zeby był szczęśliwy w warunkach takie jakie obecnie moge zaproponować, bo przydalby mi się taki uszasty przyjaciel

jeszcze takie pytanko: w jakim wieku optymalnie brać szczeniaka - basseta?
obecnie są w ogłoszeniach szczeniaki ur. 05.04.2010r. i 2 KWIETNIA i 01.06.2010 ( do odbioru 17 lipca) - wiem że najlepiej się zaczaić na zapowiedz miotu i zarezerwować.
Ale psia uroda szczeniaków z 5 kwietnia jest całkiem sympatyczna - z tym że jeżeli one żyły w psim stadzie przez 3 miesiące to niekoneicznie musza być szczęśliwe w domu gdzie jest pies i dwoje ludzi. Napiszcie co Wy na to - bo chciałbym do tego forum w końcu dołączyć ze bassetowym szczenięciem.

Asia i Basia 
Figa & Co.

Wysłany: Sro 23 Cze, 2010 15:33   

Wiesz, ja zastanawiam sie, czemu wybrales wlasnie te rase, przeciez nie odpowiada Ci wlasciwie wyglad basseta, caly jego urok w za duzej "skorze" i powiekach Elvisa, chcialbys miec gladkiego psa o normalnych oczach, spiacego pewno caly dzien na kanapie. To, ze my wstawiamy zdjecia naszych "spiochow" tylko w domowych pieleszach to tylko dlatego, ze bassety sa pieronsko szybkie i w plenerze bardzo ciezko jest je uchwycic w ruchu. To sa psy o niespozytkowanej energii. Pewnie, ze lubia pospac, ale jeszcze bardziej lubia pedzic po polach i lasach. Wtedy sa chyba najszczesliwsze. Nawet po dwu, trzy godzinnej gonitwie z kumplami na lace nie padaja jak kawki na glebe, tylko szukaja zajecia. Czemu basset ?

Batus 

Wysłany: Sro 23 Cze, 2010 16:37   

A może bardziej odpowiadałby Ci z wyglądu beagle?
Ja bym Ci radziła, żebyś dokładniej wczytał się z cechy charakteru bassetów ;)

Odpowiedz do tematu