Do:
Sąd Rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie - Wydział III Rodzinny i Nieletnich
S.R. dla Nowej Huty;S.R.dla Krakowa-Krowodrzy
ul. Przy Rondzie 7, pok. B-23
31-547 Kraków
(12)6195042 6195650-51
w3r@krakow-sr.sr.gov.pl
W związku z zatrzymaniem autora brutalnego filmu "Kot kaskader" /adres sieciowy filmu:
www.facebook.com/video/vi...126920476166&co mments/, którym okazał się brat głównego
oprawcy, którzy obaj dla tzw. w środowisku nieletnich"fanu", stworzyli "dzieło", które wstrząsnęło społeczeństwem,
prosimy Wysoki Sąd o uwzględnienie naszego stanowiska i oznaczenie czynu, tych dwóch bardzo młodych ludzi, jako
działania o wysokim priorytecie antyspołecznym, godzącym w człowieczeństwo i humanizm.
Jako osoby, które starają się stawać w obronie tych, które nie mają głosu,
Jako społeczeństwo złożone z ludzi, którym nie jest obca tematyka pomocy słabszemu:
Prosimy Wysoki Sąd o potraktowanie Czynu, jakiego dopuścił się zarówno 3-letni oprawca, jak i 15-letni dokumentator,
jako działania mającego na celu pozbawienie życia bezbronnego zwierzęcia.
Prosimy o zastosowanie w stosunku do tych dwóch młodych członków naszego społeczeństwa kary adekwatnej do rozmachu i
skali wydarzenia jakie zafundowali sobie umieszczając film w sieci. Jeśli ich celowe działania miały charakter
ponadlokalny, Kara jaką powinni ponieść powinna być adekwatna do skali wydarzenia jaką osiągneli poprzez wysoką
oglądalność i publikację we wszystkich serwisach informacyjnych.
Kara dozoru kuratora w ich przypadku z pedagogicznego punktu widzenia, nie jest wystarczająca.
Jeśli ich zamierzenie miło charakter publiczny to kara powinna być proporcjonalna do zamierzeń.
Jako ogół społeczeństwa - jesteśmy zbulwersowani, że w głowach tak młodych obywateli mogą się roić pomysły, których
konsekwencją mogła być śmierć innego gatunku. W momencie publikacji materiału filmowego autorstwa obu chłopców stajemy
się świadkami upadku naszej cywilizacji, gdzie w momencie braku reakcji na tego typu zamierzenia, Ci dwaj młodociani
sadyści za parenaście lat mogli by stworzyć podobne dzieło, ale z udziałem przedstawicieli tego samego gatunku - bo
czego nie zrobi się aby być na topie?
Jako społeczeństwo prosimy Wysoki Sąd o obronę człowieczeństwa, jakiego tych dwóch młodych ludzi nie nauczono.
Prosimy również Wysoki Sąd o najsurowszą karę dla Rodziców obu chłopców. To w głównej mierze ich wina.
Postulowany problem to również porażka dla pedagogów, których to obowiązkiem i powinnością jest kształtowanie młodych
obywateli.
Jako społeczeństwo nie godzimy się na taką rzeczywistość. Takie wydarzenia powodują w nas strach o własne życie i
życie naszych rodzin.
Niżej podpisany/a:
Fundacja Ocalmy od Zapomnienia
Fundacja Ocalmy od Zapomnienia
26-500 Szydłowiec
autor6231@petycje.pl
Ja dopiero za drugim razem odważyłam się obejrzeć ten film do końca.
Oczywiście petycję podpisałam, bo przemilczeć tą sprawę, to to samo co maltretować to zwierze.
_________________ Kochaj basseta swego, jak siebie samego.
Moze sie to komus nie spodobac,moze jestem przewrazliwiona ale nazywanie trzylatka -ZWYRODNIALCEM i PRZESTEPCA jest wysoce nie na miejscu!Zgadzam sie,ze nalezy surowo ukarac jego starszego brata,rodzicow bo osoby te zdaja sobie sprawe z wyrzadzanej zwierzeciu krzywdy,natomiast taki maluch ,ktory wali kotem po meblach i spotyka sie przy tym z aprobata filmujacego go brata,nie jest, jako male dziecko swiadomy tego,ze to male zwierze moze zostac w kazdej chwili ranne czy usmiercone. To dla niego dobra zabawa,chociaz Nam,ogladajacym wlosy staja deba na glowach!Niestety,kazdy taki maluszek bedzie z radoscia dreczyl kazdego zwierzaka,jesli bedzie widzial ,ze doroslym sie to podoba,bo niby skad ma sie uswiadomic...Samo???Skoro nikt nie mowi,ze nie wolno to pewnie tak jest dobrze.(A moze nawet ktos maluchowi pokazal,jak kotkiem wywijac?)
Zeby nie bylo-po obejrzeniu tego filmu tez mialam ochote na natychmiastowy odstrzal obu dzieciakow,ale po ochlonieciu wina moge obarczyc tylko 15-latka.
Petycja jest sluszna ,ale moze nalezaloby usunac z niej tak obrazliwe epitety skierowane w strone tego malucha jakie tam zamieszczono,bo jak na razie to mam wrazenie ,ze zostala napisana przez kogos kto dzieci nie ma ,nie zamierza miec a do wszystkich latorosli czuje glebokie obrzydzenie i najchetniej by je osobiscie zamordowal.Slusznie ,to nie ulega watpliwosci,broni zwierzecia a rownoczesnie majac nikle pojecie o psychice i rozwoju maluszkow(3 latek!) stawia na jednej szali prawie doroslego mlodzienca i male ,glupiutkie,z racji wieku,dziecko,bezkarnie je obrazajac!
_________________ "Kiedy inni przyjaciele odchodza,Twoj pies jest zawsze przy Tobie"
Zgadzam się z Tobą Aniu.Kiedy widzi się takie rzeczy,nie myśli się racjonalnie,refleksja przychodzi potem.
Podejrzewam jednak,ze ten malec już trochę zła zdążył poznać mając takiego brata i potrzebna będzie terapia z udziałem zwierząt prowadzona przez mądrych ludzi.
Luluamelu ma bardzo dużo racji. Trzyletnie dziecko nie jest świadome, że takie zachowanie może doprowadzić do śmierci kota. Brat kazał, to waliło tym zwierzakiem najlepiej jak umiało. Śmiem twierdzić , że ten trzylatek też jest w tej sytuacji ofiarą. Ofiarą swojego brata i jego chorych pomysłów.
Jeszcze inna rzecz mnie zastanowiła po obejrzeniu tego filmu. A mianowicie, jak profesjonalnie to dziecko waliło tym kotem. To nie był incydent, gdzie brat powiedział "weź i rzuć" a ono podeszło i rzuciło. Ten trzylatek robił to z taka wprawą i pewnością siebie, że aż boję się myśleć ile razy ćwiczył do tego "filmu". Jestem pewna, że to nie był ani pierwszy, ani jednorazowy wybryk.
_________________ Kochaj basseta swego, jak siebie samego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum