Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
SIERŚĆ - Linienie - jak sobie z tym radzimy
Autor Wiadomość
FOSTER 
Fosterek

Wysłany: Pon 02 Maj, 2011 18:50   

i się nacieszyłam, że mój Fosterek nie lnieje :roll:
Właśnie zaczął lnieć i to tak jakby ktoś mu te włosy złośliwie wyrywał i rozrzucał - wszędzie igły. I tylko te białe widać. A furminator uważa za wroga nr 1 i absolutnie nie daje się czesać :twisted:

ania123 
Użytkownik nieaktywny

Pomogła: 6 razy
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Pon 27 Cze, 2011 23:11   

http://futrzakowo.pl/produkt-5021.html
czy ktos ma doswiadczenie z czyms takim?
wyglada bardzo kuszaco z ta mocna sierscia i skroconym okresem lnienia, ale czy to faktycznie bedzie pomagalo czy raczej beda to wyrzucone pieniadze?

Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Wto 28 Cze, 2011 05:16   

Ja preferuję preparat w kroplach Laveta Super firmy Beaphar - efekt murowany , podawanie łatwe,cena przystępna - i do tego sprawdzony !

ania123 
Użytkownik nieaktywny

Pomogła: 6 razy
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: Wto 28 Cze, 2011 10:15   

okej, to zamawiam ta Lavete :) dzieki

Asia i Stefan 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto 28 Cze, 2011 10:52   

Również dzięki Grzegorzu, super pomysł, też muszę zamówić.

moni 

Wysłany: Wto 28 Cze, 2011 13:04   

Dziekuje równiez. Banan strasznie linieje i do tego jeszcze łupiez.Własnie zamowiłam 21zl= koszty przesyłki,

alexis1983 
Ola od Rajzy

Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 20:47   

Czy sprawdza się ten preparat Lavete?? A może polecacie coś innego?? My czeszemy Rajzę systematycznie, ale i tak sierści jest wszędzie pełno... Najgorzej jest na łóżku... Ja w sumie się już przyzwyczaiłam, ale jak przyjeżdża mama albo teściowa to ich zgroza ogarnia, że dziecko z psem "leżakuje" i kłaki zjada... No o podłodze to już nie wspomnę, bo właśnie zaczynamy etap raczkowania... Swego czasu Rajza łykała tran a potem piła, a teraz wychuwa na odległość i do pycha nie weźmie...

besta 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 20:51   

Ja na sierść podawałam preparat Roboran H u mnie sprawdzil się super.O tej Lavettcie też słyszałam bardzo dobre opinie.

Dodo AiJ 

Wysłany: Pon 16 Kwi, 2012 08:06   

ja podaję Dodusiowi Lavete Super od ponad miesiąca, i niestety u nas bez żadnej poprawy.owszem, sierść ładniejsza, ale dalej się bardzo bardzo sypie.ale opinie w internecie były bardzo dobre, może to zależy od przypadku basseta :grin:

besta 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon 16 Kwi, 2012 20:34   

Jeśli mogę pomądrować :wink: ,bo teraz mam psa,który baaaardzo intensywnie linieje,bardzo.
To radziłam się doświadczonych hodowcow leonów,mojej groomerki i weta Tomka.
I sprawa wyglada tak w czasie linienia (ok.3-5 tyg zmiana sezonowa futra)nie podje się żadnych preparatów,bo to bez sensu i tylko wydłuża okres linienia,a co z psa ma wyleźć to i tak wylezie (więc lepiej szybciej).Dopiero jak konczy się wylinka podajemy preparaty "na sierść" dla odbudowy futra.Ja tak zrobiłam w tym roku i jeśli chodzi o bassety to już mam sprawę z głowy."Mały rudy" jeszcze linieje :roll: ,ale bardzo pomogła wizyta u groomerki.

Asia i Basia 
Figa & Co.

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012 08:11   

Ja tez nie podaje zadnych preparatow. Mysle, ze jesli linienie nie ma jakis podstaw chorobowych, jest regularne, to preparaty sa zbedne. Moje linieja okolo 3 tygodni dwa razy w roku, teraz wlasnie zaczal sie ten okres, czesze czesciej, odkurzam non stop i czekam, az wypadnie co ma wypasc.

jabluszko520 

Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012 08:13   

Asia i Basia napisał/a:
Ja tez nie podaje zadnych preparatow. Mysle, ze jesli linienie nie ma jakis podstaw chorobowych, jest regularne, to preparaty sa zbedne. Moje linieja okolo 3 tygodni dwa razy w roku, teraz wlasnie zaczal sie ten okres, czesze czesciej, odkurzam non stop i czekam, az wypadnie co ma wypasc.

Też tak myślę, wspomagam włos lnem zaparzanym ale to wszystko, czekam aż minie i jeśli to naturalne, to po co psa faszerować?

gkoti 
www.leniuch.com

Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012 11:51   

Ja tez nic nie podaję swoim oprócz lnu- czasami zaparzony, czasami ziarenka sypnę, choć Leniuszek teraz dostał jeszcze łupieżu, ale to u niego będzie chyba z karmą związane i trzustką, bo zaczęła szwankować, ustabilizuję karmę, to mam nadzieje, że sie poprawi

koluś 
Użytkownik nieaktywny

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012 18:55   

my sobie nie radzimy :twisted: czeszemy i odkurzamy, odkurzamy i czeszemy, i tak w kółko :roll:

Hania 

Wysłany: Sro 18 Kwi, 2012 08:13   

Kochani chcę zakupić Lunce grzebień (dobry i skuteczny)Proszę o porade :wink: Mam 7 :wink: grzebieni ale żaden mi nie pomoga w tej fryzurce :mrgreen: Jedyny sposób jaki jest narazie w miare dobry to gumowa szczotka i piklowanie ręczne.Może ma ktoś sprawdzony grzebień?

Odpowiedz do tematu