|
SIERŚĆ - Linienie - jak sobie z tym radzimy |
| Autor |
Wiadomość |
FOSTER
Fosterek

|
Wysłany: Pon 02 Maj, 2011 18:50
|
|
|
i się nacieszyłam, że mój Fosterek nie lnieje
Właśnie zaczął lnieć i to tak jakby ktoś mu te włosy złośliwie wyrywał i rozrzucał - wszędzie igły. I tylko te białe widać. A furminator uważa za wroga nr 1 i absolutnie nie daje się czesać :twisted: |
|
|
|
 |
ania123
Użytkownik nieaktywny

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 27 Lut 2010 Posty: 1616 Skąd: Trondheim
|
Wysłany: Pon 27 Cze, 2011 23:11
|
|
|
http://futrzakowo.pl/produkt-5021.html
czy ktos ma doswiadczenie z czyms takim?
wyglada bardzo kuszaco z ta mocna sierscia i skroconym okresem lnienia, ale czy to faktycznie bedzie pomagalo czy raczej beda to wyrzucone pieniadze? |
|
|
|
 |
Grzegorz [Usunięty]
|
Wysłany: Wto 28 Cze, 2011 05:16
|
|
|
| Ja preferuję preparat w kroplach Laveta Super firmy Beaphar - efekt murowany , podawanie łatwe,cena przystępna - i do tego sprawdzony ! |
|
|
|
 |
ania123
Użytkownik nieaktywny

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 27 Lut 2010 Posty: 1616 Skąd: Trondheim
|
Wysłany: Wto 28 Cze, 2011 10:15
|
|
|
okej, to zamawiam ta Lavete dzieki |
|
|
|
 |
Asia i Stefan

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Lut 2011 Posty: 1132 Skąd: poznań
|
Wysłany: Wto 28 Cze, 2011 10:52
|
|
|
| Również dzięki Grzegorzu, super pomysł, też muszę zamówić. |
_________________ Asia i Stefanek pozdrawiają
 |
|
|
|
 |
moni

|
Wysłany: Wto 28 Cze, 2011 13:04
|
|
|
| Dziekuje równiez. Banan strasznie linieje i do tego jeszcze łupiez.Własnie zamowiłam 21zl= koszty przesyłki, |
_________________ Pozdrawiam wszystkich serdecznie
 |
|
|
|
 |
alexis1983
Ola od Rajzy

|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 20:47
|
|
|
| Czy sprawdza się ten preparat Lavete?? A może polecacie coś innego?? My czeszemy Rajzę systematycznie, ale i tak sierści jest wszędzie pełno... Najgorzej jest na łóżku... Ja w sumie się już przyzwyczaiłam, ale jak przyjeżdża mama albo teściowa to ich zgroza ogarnia, że dziecko z psem "leżakuje" i kłaki zjada... No o podłodze to już nie wspomnę, bo właśnie zaczynamy etap raczkowania... Swego czasu Rajza łykała tran a potem piła, a teraz wychuwa na odległość i do pycha nie weźmie... |
|
|
|
 |
besta

Pomogła: 2 razy Dołączyła: 29 Cze 2008 Posty: 3051 Skąd: 3City
|
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2012 20:51
|
|
|
| Ja na sierść podawałam preparat Roboran H u mnie sprawdzil się super.O tej Lavettcie też słyszałam bardzo dobre opinie. |
_________________ ...na zawsze stajesz się odpowiedzialny za to,co oswoiłeś.... |
|
|
|
 |
Dodo AiJ

|
Wysłany: Pon 16 Kwi, 2012 08:06
|
|
|
| ja podaję Dodusiowi Lavete Super od ponad miesiąca, i niestety u nas bez żadnej poprawy.owszem, sierść ładniejsza, ale dalej się bardzo bardzo sypie.ale opinie w internecie były bardzo dobre, może to zależy od przypadku basseta :grin: |
_________________ Uchyl szybę, w samochodzie tylko pies naprawdę rozumie jadącego obok motocyklistę.
 |
|
|
|
 |
besta

Pomogła: 2 razy Dołączyła: 29 Cze 2008 Posty: 3051 Skąd: 3City
|
Wysłany: Pon 16 Kwi, 2012 20:34
|
|
|
Jeśli mogę pomądrować :wink: ,bo teraz mam psa,który baaaardzo intensywnie linieje,bardzo.
To radziłam się doświadczonych hodowcow leonów,mojej groomerki i weta Tomka.
I sprawa wyglada tak w czasie linienia (ok.3-5 tyg zmiana sezonowa futra)nie podje się żadnych preparatów,bo to bez sensu i tylko wydłuża okres linienia,a co z psa ma wyleźć to i tak wylezie (więc lepiej szybciej).Dopiero jak konczy się wylinka podajemy preparaty "na sierść" dla odbudowy futra.Ja tak zrobiłam w tym roku i jeśli chodzi o bassety to już mam sprawę z głowy."Mały rudy" jeszcze linieje ,ale bardzo pomogła wizyta u groomerki. |
_________________ ...na zawsze stajesz się odpowiedzialny za to,co oswoiłeś.... |
|
|
|
 |
Asia i Basia
Figa & Co.

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 17 Kwi 2007 Posty: 5612 Skąd: Hamburg/Torun
|
Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012 08:11
|
|
|
| Ja tez nie podaje zadnych preparatow. Mysle, ze jesli linienie nie ma jakis podstaw chorobowych, jest regularne, to preparaty sa zbedne. Moje linieja okolo 3 tygodni dwa razy w roku, teraz wlasnie zaczal sie ten okres, czesze czesciej, odkurzam non stop i czekam, az wypadnie co ma wypasc. |
_________________ Baśka polykacz jablek i klockow Lego |
|
|
|
 |
jabluszko520

|
Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012 08:13
|
|
|
| Asia i Basia napisał/a: | | Ja tez nie podaje zadnych preparatow. Mysle, ze jesli linienie nie ma jakis podstaw chorobowych, jest regularne, to preparaty sa zbedne. Moje linieja okolo 3 tygodni dwa razy w roku, teraz wlasnie zaczal sie ten okres, czesze czesciej, odkurzam non stop i czekam, az wypadnie co ma wypasc. |
Też tak myślę, wspomagam włos lnem zaparzanym ale to wszystko, czekam aż minie i jeśli to naturalne, to po co psa faszerować? |
_________________ Nie kupuj, adoptuj.
http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=5027
 |
|
|
|
 |
gkoti
www.leniuch.com

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 31 Sie 2006 Posty: 4793 Skąd: Malbork/Luton
|
Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012 11:51
|
|
|
| Ja tez nic nie podaję swoim oprócz lnu- czasami zaparzony, czasami ziarenka sypnę, choć Leniuszek teraz dostał jeszcze łupieżu, ale to u niego będzie chyba z karmą związane i trzustką, bo zaczęła szwankować, ustabilizuję karmę, to mam nadzieje, że sie poprawi |
_________________ www.leniuch.com - to na razie stronka tylko Leniuszka
 |
|
|
|
 |
koluś
Użytkownik nieaktywny

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 14 Kwi 2011 Posty: 1821 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 17 Kwi, 2012 18:55
|
|
|
my sobie nie radzimy :twisted: czeszemy i odkurzamy, odkurzamy i czeszemy, i tak w kółko |
_________________ dominika
 |
|
|
|
 |
Hania

Dołączyła: 07 Paź 2010 Posty: 497 Skąd: Kościerzyna/Norwegia-Molde
|
Wysłany: Sro 18 Kwi, 2012 08:13
|
|
|
Kochani chcę zakupić Lunce grzebień (dobry i skuteczny)Proszę o porade :wink: Mam 7 :wink: grzebieni ale żaden mi nie pomoga w tej fryzurce Jedyny sposób jaki jest narazie w miare dobry to gumowa szczotka i piklowanie ręczne.Może ma ktoś sprawdzony grzebień? |
_________________ DODO I LUNA 6-10-2010 |
|
|
|
 |
|
|