Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam :)
Autor Wiadomość
Kalpana 

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 13:41   Witam :)

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem nowa na forum, basseta niestety jeszcze nie posiadam, ale bardzo bym chciała. Marzy mi się szczeniak, ponieważ wydaje mi się, że lepiej gdy pies jest od małego wychowywany i uczony. Niestety ze względów finansowych nie mogę sobie pozwolić na kupno szczeniaka za 1000-2000zł :( Zwłaszcza, że niedługo będę mamą, a wiadomo, że na dziecko kasy idzie mnóstwo. Chętnie przygarnęłabym pieska bądź suczkę do 1,5 roku.
Mieszkam na wsi, więc kontakt ze zwierzętami miałam od zawsze, uwielbiam psy i koty i na ich krzywdę reaguję bardziej, niż na ludzką, bo człowiek może się obronić, a zwierze nie :(
Basseta nigdy nie miałam, ale strasznie mi się podoba ich wygląd i charakter :) Miałam za to dwie prze kochane czarne jamniczki, których niestety już nie ma :( Wydaje mi się, że między tymi dwoma rasami jest pewne podobieństwo i to nie tylko w wyglądzie ;) Chciałabym, aby moje dziecko od małego wychowywało się ze zwierzętami i żeby kochało je tak samo mocno, jak ja. Widzę jak niektóre dzieci traktują psa czy kota- ciągną za łapę, ogon, kładą się na nim, to aż mnie serce boli :( Chcę aby moje dzieci miały szacunek do czworonogów i nie zachowywały się w ten sposób.
Za domem mamy mnóstwo pól i lasów, a mąż uwielbia chodzić na długie spacery, więc wydaje mi się, że miałby z kim chodzić na te swoje wędrówki, jeśli mielibyśmy basseta ;)
Mam nadzieję, że jest gdzieś psiak dla nas, którego pokochamy i który równie mocno pokocha nas :)

Przepraszam,że napisałam tak chaotycznie, ale chciałam trochę o sobie napisać na początek :) Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania, to proszę śmiało pytać ;)

julkarem 
Użytkownik nieaktywny

Pomogła: 1 raz
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 13:48   

Witamy. Musicie czekac cierpliwie napewno za niedługo jakis basset potrzebujący domku się pokaże :) bo to się zmienia z dnia na dzień :)
Fajnie ,że kolejna rodzinka pragnie basseta :mrgreen:
Powodzenia

joi 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 13:58   

Witaj wśród bassetowych świrów.
Moim zdaniem wybór basseta jako rasy do dziecka jest bardzo dobry. Moje wszystkie bassety uwielbiają dzieci :)

Cytat:
Marzy mi się szczeniak, ponieważ wydaje mi się, że lepiej gdy pies jest od małego wychowywany i uczony.

to nie do końca prawda. Nawet dorosły a i wręcz starszy pies potrafi przywiązać sie do nowego wlaściciela. Odwzajemnić daną mu miłość. Wiem o tym bo mam psy różne. Prawie szczeniaki, dorosłe i stare, wszystkie wzięte w różnym wieku

Miłego czekania na swojego basseta :) . Tu nie raz sie uśmiejesz, wzruszysz

Kalpana 

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 14:23   

Dziękuję za powitanie :)

Joi właśnie też tym się kierowałam przy wyborze rasy, aby dziecko było bezpieczne, chociaż różnie to bywa, mój Dziadzio miał zwykłego kundla, który pilnował mojego brata w wózku, żeby mu krzywdy nikt nie zrobił, a jak mama za szybko podeszła, to zaczął na nią szczekać, bo myślał że mu coś chce zrobić.
Może masz i rację, że czasem dorosły pies się szybciej zaaklimatyzuje niż szczeniak, ale ja bym jednak wolała młodego psa. Może to też (albo przede wszystkim) przez to, że chciałabym aby był z nami jak najdłużej, a wiadomo, że piesek który ma np. 8 lat nie jest już młody.

Uśmiałam się już nie jeden raz, zwłaszcza czytając Basset Musi :D

Serpente 

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 16:03   

Kalpana, cieszę się, że jesteś tutaj, i że będziesz basseciarą.
W sprawach wieku w 100% podpisuję sie pod wypowiedzią Joi.
Dziecko wychowywane w obecności psów to inne dziecko, subiektywnie powiem: fajniej i radosniej wychowywane. Mój syn, prawdę mówiąc, nauczył się chodzić dzieki bassetowi. Basset wstawał, szedł, a uczepione podgardla lub innych zwisajacych części basseta dziecko, żeby nie stępić sobie pazurów, zaczynało przebierać nogami. I proszę: nauczył sie i tak mu trwa. Już ze 4 lata będzie.
Inna sprawa, że basset do tego jak znalazł ze swoją nadmierną energią i wrodzoną szybkością.

Czuj się przywitana z radością!

gkoti 
www.leniuch.com

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 16:03   

Witamy i my serdecznie :wink: Mój Leniuszek trafił do nas jak miał 9 mcy, a Blaneczka 2 lata, teraz Leniuch to już senior- 6,5 roku :wink: Zobaczysz, jak to mówi Bogusia Miłka :wink: piesio sam cię znajdzie i pokocha :wink:

lora 

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 16:06   

Witaj wśród pozytywnie zapatrzonych w bassecie oczy, pyski, łapki i ....charakter.

Obawiam się,że Joi ma trochę dużo racji. W naszym stadzie mamy jedną sunię od szczeniaczka i to dopiero jest utrapienie. Dziś już wiemy, że wychowanie basseta polega na tym, że on wychowuje Ciebie w przeświadczeniu, że jest zupełnie odwrotnie :grin:

Myślę, że nasze pozostałe bassety są mądrzejsze taką zwykłą życiową mądrością, bardziej podatne na współpracę z nami i łatwiej akceptują zmiany. Dla nich to my jesteśmy constans

Miła od Gucia 
Admin merytoryczny

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 16:23   

witaj Kalpana,
cieszę się, że jesteś :lol:

ja już nie mam nic do dodania, Koleżanki wszystko napisały.

Kalpana 

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 16:33   

Mam nadzieję, że jakiś psiór do mnie trafi :D Zaglądam ciągle na forum, że może już jakiś się pojawił żeby go wziąć :razz: Wiem wiem, niecierpliwa jestem, ale cóż poradzić :mrgreen:

Też uważam, że dziecko ze zwierzakiem to inne dziecko- przede wszystkim bardziej wrażliwe.

Bardzo fajną macie atmosferę na forum. Bardzo przyjazną i "domową". Niestety na niektórych forach nowi użytkownicy czują się niechciani, bo tak ich traktują. Super, że u was jest inaczej :)

joi 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 16:36   

Kalpana napisał/a:
Mam nadzieję, że jakiś psiór do mnie trafi :D Zaglądam ciągle na forum, że może już jakiś się pojawił żeby go wziąć :razz: Wiem wiem, niecierpliwa jestem, ale cóż poradzić :mrgreen:

Rozumiem że Ci się "pali", ale ja jestem przeszczęśliwa kiedy słyszę, że nie ma żadnego basseta do adopcji :)

Kalpana 

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 17:34   

Joi wiem, z drugiej strony to lepiej, bo ludzie traktują psy jak zabawki, jak się znudzi to chcą się pozbyć. A nie zawsze są chętni, żeby je przygarnąć....

Serpente 

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 18:10   

gkoti napisał/a:
Witamy i my serdecznie :wink: Mój Leniuszek trafił do nas jak miał 9 mcy, a Blaneczka 2 lata, teraz Leniuch to już senior- 6,5 roku :wink: Zobaczysz, jak to mówi Bogusia Miłka :wink: piesio sam cię znajdzie i pokocha :wink:

Nasz Czaruś też 6,5 roku, ale powiem Ci, że na słowo senior oburzyłby sie mocno, o ile nie wściekł!
Uważa się i wygląda jak atrakcyjny kawaler ok 40tki. I tego sie trzymamy.
Za kolejne 6,5- 8,5 lat możemy pogadać o seniorach.

Magda i Rudolf 

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 19:00   

6- o latek to jeszcze mlody pies, ja u Rudolfa zauwazylam pierwsze oznaki starzenia jak mial ok 10 lat, oczywiscie mordke siwa mial juz wczesniej ale to nic nie znaczy :wink:
Toz Leniuszek jest teraz w sile wieku :wink:

gkoti 
www.leniuch.com

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 19:04   

Serpente napisał/a:
gkoti napisał/a:

Nasz Czaruś też 6,5 roku, ale powiem Ci, że na słowo senior oburzyłby sie mocno, o ile nie wściekł!
Uważa się i wygląda jak atrakcyjny kawaler ok 40tki. I tego sie trzymamy.
Za kolejne 6,5- 8,5 lat możemy pogadać o seniorach.

Wiem dziewczyny, że to nie jest tak na poważnie, chcialam powiedzieć tylko, że jest dostojny i cudacko zawadiacki, jak to on- cwaniak, leń i pieszczoch :lol: bardzo chcę, żeby był taki jak najdłużej :lol: :lol: :lol: macie rację i tego też sie trzymam :lol: :lol: :lol:

eufrazyna
[Usunięty]

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012 20:55   

Witam serdecznie :)

Odpowiedz do tematu