Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Alergia u basseta
Autor Wiadomość
Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Pią 06 Kwi, 2007 17:51   Alergia

Możesz tak i tak. Na poczatku spróbowałbym podać na sucho , mieszane z gotowanym , przy czym to gotowane podawałbym " czerstwe" - tj, wogóle bez rosołku, mięcho , ryż i krokiety z karmy . Tak by to nie pływało. Szkoda że zamówiłaś tylko 1 kg to praktycznie jest próbka - tak naprawdę miarodajne jest 3 kg , a naprawdę , naprawdę to wór 15 kg.
Wiem , ze masz złe doswiadczenia z duzymi opakowaniami, ale tutaj nie powinno nic się dziać.
Z mojego doswiadczenia to jest tak , abstrahując tu od Twoich doświadczeń, jesli klient zaczyna kupować małe opakowania , to ciągle będzie coś wymyślał, szukał i eksperymentował - co z reguły nie wychodzi psu na dobre. Koniecznym jest skarmienie przynajmniej 1 wora by ocenić efekt karmy. Proszę wqeź to pod uwagę przy nastepnych zakupach.
Na Lini Bento Lamb & Rice idzie obecnie FanFan z Jastrzebia i zaskoczył po kłopotach żołądkowo-jelitowo - trzustkowych, (Mar) Gines i jeszcze kilka bassetów z Naszego forum , no nie mówiąc już o moich .

Piszcie jak efekty , dzwońcie w nagłych przypadkach i nie tylko.

Kasia i Leon

Wysłany: Pią 06 Kwi, 2007 18:17   

No dobrze, ale co mam zrobić jeśli podam mu jutro na sniadanie karmę 80% gotowane plus 20% karma Bento i popołudniu od razu bedzie reakcja w postaci luźnej kupy? Mam się nie zrażać i nadal wprowadzac Bento?! Pytam (może tak trochę na wyrost), ale po Royalu reakcja była prawie natychmiastowa - pies w tym samym dniu zaczał już robic brzydkie kupy, które nawet po odstawieniu karmy utrzymywały sie jeszcze przez 2 dni, a po 2 dniach doszła ta silna reakcja skórna.

Grzegorz
[Usunięty]

Wysłany: Sob 07 Kwi, 2007 06:23   Alergia

Nic nie powinno sie dziać. Nie zmieniaj tylko tego co gotujesz , zadnych modyfikacji !!!!!!!!!!!!!!!!!
Gdyby sie jednak cos stało - dwoń

509 459 959

Kasia i Leon

Wysłany: Wto 17 Kwi, 2007 20:27   

No, mamy już za sobą 1,5 tyg. wprowadzania karmy Bento Lamb & Rise. Narazie obyło się bez większych sensacji - kupy czasami zdarzają się lekko luźniejsze (lekko), ale napewno nie jest to rozwolnienie. Widać, że organizm pomalutku przestawia się na nową karmę. Skarmiliśmy już 1 kilogram, teraz zamówiłam opakowanie 3kg i następne bedzie już 15kg.
Grzegorzu pragnę z tego miejsca baaaaardzo Ci podziękowac za trafne doradzenie karmy!!!!! - widac już teraz, że psiak ją dobrze toleruje, nie ma zadnych odczynów skórnych i kupy też w porządku.
A muszę powiedzieć, że zaczęłam Leona ponownie przestawiac na sucha karme z duszą na ramieniu.
Tak więc myślę, że pozostaniemy już przy tej firmie na dłużej.
Przy okazji wszystkim, którzy mają bassety z alergia pokarmowa, podobnie jak mój psiak, gorąco polecam własnie ta karme - jest naprawde bardzo dobra!!!

Przy okazji mam jeszcze pytanie - myślę, że pro forma, ale wolę się upewnić: Grzegorzu, czy przy tej karmie Bento mam młodemu podawać dodatkowo jakieś suplementy - witaminy bądź minerały? - czy w karmie jest już wszystko co niezbędne?

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie porady i pozdrawiam!!!!
Kasia

Asia i Basia 
Figa & Co.

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Wto 17 Kwi, 2007 20:52   

Czesc Kasiu. Pozdrawiamy z Hamburga. Jesli bedziesz miala jakies problemy zdrowotne czy tez pytania co do bassetow, w Toruniu na ul. Piskorskiej na Rubinkowie przyjmuje bardzo dobry lekarz p.Szczech, ktory sam jest wlascicielem basseta, wiec zna je od podszewki. My pochodzimy z Torunia i za kazdym razem odwiedzin w naszym miescie zagladamy do niego, aby obejrzal nasza Baske, poza tym mamy z nim kontakt telefoniczny, jesli tylko mamy jakis klopot. JEsli bedziecie chcieli dokldny adres czy telefon do gabinetu to dajcie znac. Pozdrawiamy goraco i ucalujcie w nochal Waszego Leosia.

Kasia i Leon

Wysłany: Sro 18 Kwi, 2007 14:40   

Och jak miło, że ktoś chociaż pochodzi z Torunia :D
Nochal ucałowany :wink: Chciałam wrzucić fotkę Leona pod naszą nazwą, ale niestety jakoś nie umiem :oops: Zmniejszałam i zmniejszałam fotki i już niby miały dobry rozmiar do wklejenia i nadal nie potrafię zamieścic.
My chodzimy do lekarza na Kościuszki, ale juz wlasnie słyszałam o weterynarzu na Rubinkowie przy Manhattanie, który sam posiada basseta - moze rzeczywiscie podrepczemy z Leonkiem - niech spojrzy na niego fachowym okiem :wink: Tymbardziej, że on alergik i róznie bywa z tym jego przybieraniem na wadze. Ale teraz przy nowej w pełni zbilansowanej karmie myslę, że wszystko się unormuje.
Buziaki od Leona z Torunia dla Baśki z Hamburga :D

marta_zbyszek
[Usunięty]

Wysłany: Czw 12 Cze, 2008 11:01   żywienie a zmiany na skórne

Nie wiem czy umieszczam ten temat w dobrym dziele ale wydaje mi się że tak najwyżej admin przeniesie go.
Bolek od urodzenia jest na bento kronen różne smakowo ale dobieraniem zajmuje się Grzesiu i tu mam pełne zaufanie, ale bo jak zawsze musi być jakieś ale od około 2 miesięcy ma zmianę pod skórną w okolicach zadka i tylnych łapek. I tu pewnie padną salwy śmiechu ale w dotyku przypomina to cellulitis. Łączę to z karmą ponieważ sunia w naszej rodzinie bokserka również od 3 lat jest na bento kronen i wystąpiła taka sama zmiana ale na przednich partiach ciała przy łapach, po zmianie karmy przez Grzesia (ta sama marka ale inna odmiana) zeszło jej to całkowicie. A naszemu Bolkowi nie - zostały jeszcze drobne zmiany. Wet twierdzi że to może być od żywienia ale nie łączył by tego z suchą karmą. Bolek jak każdy basset lubi podjadać a my na to pozwalamy i tu pytanie czy możliwe a żeby owe zmiany były właśnie z podjadania? Przy czym zaznaczam iż bokserka o której wspomniałam powyżej czasem też podjada ale głównie to wylizuje talerze jako zmywarka wstępna.

Odpowiedz do tematu