Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
USZY - Higiena bassecich uszu
Autor Wiadomość
Kora12 

Wysłany: Pią 10 Sie, 2012 08:23   

Witamy,

pierwsze czyszczenie uszu Kora miała u weterynarza, zrobił to taką maszyną jak czyści się ludziom (taki pistolecik z odchodzącymi rurkami, jedna wprowadza wodę a druga odprowadza razem z zawartością ucha) sprzedał nam taki żel i maść. I powiedział jak nalezy to stosować. Od dwóch tygodni robimy jej to co drugi dzień bo ciągle się drapie po uszach. Więc wybieramy się do weterynarza w przyszłym tygodniu żeby sprawdził jak to wygląda.

Joasika 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon 10 Cze, 2013 21:38   

W imieniu jednej z forumowiczek wstawiam informację dotyczącą pielęgnacji uszu pasztecich :mrgreen:

Otóż forumowiczka ta, po wyczyszczeniu i osuszeniu uszu swojego paszteta, smaruje cienką warstwę kremu dla niemowląt Sudocrem.

Odkąd stosuje ten specyfik, piesior nie miał stanu zapalnego, ani żadnego grzybka w uszyskach :mrgreen:

madziaa 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon 10 Cze, 2013 21:43   

ooo a o tym nie pomyślałam hmm muszę wypróbować no mojej księżnej :)

sonicmk 

Wysłany: Sro 12 Lis, 2014 15:36   

witam , a my mamy taki problem z Pepci uszami , żę po czyszczeniu sa bardzo czerwone ( myśle że to alergia na płyn do czyszczenia ) najpierw był Dermatisan i po trzech razach zakupiliśmy nowy Otiseptol , a teraz i po nim ma czerwone ... nie wiem co kupić a lekarze nie potrafią doradzić :( :?
P.S Czyszczę trochę rumiankiem ale nie jest on wystarczający .

gkoti 
www.leniuch.com

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro 12 Lis, 2014 15:47   

Ja zakrapiam uszy od kilku lat kropelkami Dr Seidla- do uszu, tak sie nazywają, nie mam problemów, może spróbuj nimi .

Neit 

Wysłany: Sro 12 Lis, 2014 16:00   

A czym czyścisz, chodzi mi nie o specyfik ale to do czyszczenia? Szmatka, waciki itp? Ja kiedyś Zondzie wyczyściłam płatkami kosmetycznymi (takimi zwykłymi bez żadnych dodatków i miała zaczerwienione), koleżanka psu wyczyściła jakimiś chusteczkami antyalergicznymi dla niemowląt nasączanymi i też miała potem cyrki. Może i na to warto zwrócić uwagę?

sonicmk 

Wysłany: Sro 12 Lis, 2014 16:32   

zwykłe waciki kosmetyczne , ale po rumianku na wacikach nie ma czerwonych ucholi , no tylko niestety rumianek kiepsko czyści ..

jabluszko520 

Wysłany: Sro 12 Lis, 2014 17:54   

My czyścimy Otosol-em, wydzielinę potem zbieram mokrymi chusteczkami od niemowląt.
Mieliśmy ciągłe problemy z zapaleniem ucha, po tym płynie (odpukać) mamy całkowity spokój. Czyścimy raz w tygodniu - regularnie i delikatnie, nie za głęboko.

Bocianidos 

Wysłany: Czw 26 Lut, 2015 14:57   

Witam, czy ktoś z forumowiczów walczył z drożdżami w basecich uszach?

Pozdrwiam

Neit 

Wysłany: Czw 26 Lut, 2015 15:10   

U basseta nie, ale u jamnika tak. Wet polecił kropelki Surolan i raz dwa przeszło. U Zondy stosowałam też przy problemach z uszkami.

olgaem 

Wysłany: Czw 26 Lut, 2015 18:57   

Nam weterynarz zwrócił uwagę na skład preparatów do czyszczenia uszu.. niektóre zawierają alkohol, a to szczypie psie uszy (nieopatrznie mielśmy jedno takie paskudztwo :klotn: ), ale wróciliśmy do Otosolu (a w zasadzie w końcu znaleźliśmy w sprzedaży!) i już wszystko ok ;)
My czyścimy uszy zgodnie z instrukcją naszego ulubionego weterynarza: psie uszy składamy w lejek, wlewamy trochę płynu i masujemy masujemy (psiaki wtedy mruczą jak koteczki takie przyjemne :yahoo ) a następnie odwracamy ucho i siłą grawitacji wszystko spływa na podstawioną chusteczkę (razem z paskudnym brudem), następnie wycieramy resztki brudu tak by nie wkładać wacika ani innych rzeczy do ucha psa (wgłąb) i zmieniamy stronę psa ;)

jabluszko520 

Wysłany: Pią 27 Lut, 2015 22:10   

raz w tygodniu Otosol a gdy mamy zapalenie to Surolan, instrukcja jak wyżej

Odpowiedz do tematu