Nasze Bassety Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile jest niechcianych bassetów...
Autor Wiadomość
Agata
[Usunięty]

Wysłany: Pon 24 Paź, 2005 10:03   Re: Niechciane bassety

Jaga napisał/a:

Co Ty zrobisz kiedyś jeśli Twój Groszek pokryje jakąś suczkę - wszystko legalnie - ona ma prawa hodowlane, Twój pies też, wszystkie warunki krycia zostaną spełnione, a potem dowiesz się że hodowca sprzedaje pieski po Groszku bez metryk pod płotem? Wykluczysz się sama ze Związku? :wink:

Oj Jaga, chyba bym sobie sama gardło ze złości podgryzła gdyby tak się stało :twisted:
Ale umowa krycia dla hodowcy to obowiązek :!: W której wpisujemy warunki krycia :!:

Mi jest poprostu bardzo przykro, że tyle niechcianych jest bassetów lądujących w schroniskach :? Bassetów bez papierka i za nic nie można potem odszukać idioty właściciela, który np. wywalił psa. Nie można również dotrzeć do hodowcy, który by pomógł, lub zabrał do siebie swoje dziecko.
I tylko o to chodzi mi i wydawało mi się, że Wam również, bo przecież wszystkim nam zależy na dobru tych zwierząt a przede wszystkim tej rasy :?

Jaga
[Usunięty]

Wysłany: Pon 24 Paź, 2005 10:54   Re: Niechciane bassety

Agata napisał/a:

I tylko o to chodzi mi i wydawało mi się, że Wam również, bo przecież wszystkim nam zależy na dobru tych zwierząt a przede wszystkim tej rasy :?

I nam również :!: , ale niestety papierek wcale nie daje gwarancji dobrego domu. Wszystkie trzy suczki "z drugiej ręki" które trafiły do nas były z papierami - ostatnia pochodzi z resztą z hodowli Guernica, od której zaczęła się ta dyskusja.

Mirka
[Usunięty]

Wysłany: Wto 25 Paź, 2005 09:29   

Bożenko czy dobrze wyczytałam :?: hodowla Guenika kryje swoja sukę psem z hodowli Niebieskooka Dusia :?: i z tego zwiazku pochodzą szczeniaczki bez papierów :?: :oops:

Agata
[Usunięty]

Wysłany: Wto 25 Paź, 2005 20:38   

Opowiem Wam historię przed kilku dni. Dokładnie w zeszłego czwartku -

Moja koleżanka, która mieszka w okolicy Łomianek ma, lub miała :cry: 1,5 roczną sunię złotą spanielkę angielską. Gosia mieszka w domku jednorodzinnym. Tego dnia miała jechać z Sonią do swoich rodziców. Na podwórku odpaliła samochód i miała otwierać bramę ale zapomniała czegoś i wróciła się do domu, Sonia biegała przy samochodzie, ale brama miała tylko zahaczoną kłódkę. Po dosłownie kilku minutach podchodzi do samochodu i woła Sonię, ale jej już nie było :( Brama nadal zamknięta.
Oczywistym się stało, że Sonia została skradziona :cry:
Gosia jeździła po okolicach w poszukiwaniu małej....... i nic.
Rozkleiła ogłoszenia w okolicy z informacją, że za odnalezienie Soni wysoka nagroda :!: Zapłakana zadzwoniła do mnie w piątek. Powiedziała, że odda wszystko, by Sonia się znalazła.
W tę sobotę i niedzielę objeździła giełdy w jej poszukiwaniu, Słomczyn ,Falenicę. Soni nie znalazła, ale zobaczyła gościa, który w malutkiej klateczce sprzedawał bassecie szczenięta. Szczeniaki były zasikane, brudne od kup i trzęsły się jak osika. Wg niej miały kilka tygodni, były malutkie, ale sprzedający mówił, że mają 12 tygodni. Jeden szczeniak właśnie przy Gosi był sprzedawany a sprzedawca pokazywał zdjęcia rodziców. Mówił, że ojciec jest wybitnie utytułowany. (szczenięta rodowodu nie miały a cena za nie - 800,- ).
Pytałam Gosi jaki ojciec, powiedziała że Jakson od Pana Kanciaka.
Nie chciałam robić zamieszania, więc poprosiłam Gosię aby do mnie wczoraj przyjechała, nie mogła ale dziś się spotkałyśmy.
Weszłyśmy na stronę Starego Konia i powiedziała, że na zdjęciach był dokładnie ten pies, czyli Jakson :shock:
Nadmienię, że Gosia poprosiła sprzedającego o nr telefonu. Powiedziała, że to dla koleżanki, która chce kupić małego basseta. Facet telefonu nie chciał podać i powiedział, że jeśli koleżanka chce to niech sama na giełdę przyjedzie, bo on za tydzień znów będzie jeśli oczywiście dziś wszystkich szczeniaków nie sprzeda. Przypuszczamy, że nie bo małych było w klatce 6 sztuk. No zostało przy Gosi 5, bo jeden był w trakcie sprzedaży.
Gosia Soni nie znalazła :( , giełdy objeżdżać będzie w przyszły weekend.
Dziewczyna wyje od rana do nocy. Jest załamana.
Powiedziała, że zrobi zdjęcie komórką tej łajzie, która sprzedaje te szczenięta i umieścimy na forum. Zobaczycie w jakich warunkach je trzyma. Jak Gosia opowiadała, to ciarki mi po plecach przechodziły :shock:
Zadzwoniłyśmy do Pana Kanciaka i poinformowałyśmy go o tym incydencie. Pan Kanciak był wściekły, bo powiedział, że jeden idiota ciągle podaje, że krył swoją sukę właśnie w Starym Koniu :shock:
Pan Kanciak powiedział, że jest przeciwny kryciom bez papierów i nigdy by tego nie zrobił. Długo rozmawialiśmy i umówiliśmy się, że namierzymy tą łajzę. Gosia będzie jutro u mnie i zapytam jeszcze jaka była rejestracja samochodu tzn czy z W-wy jeśli pamięta.

Co Wy na to :?:

Kasia :) 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Sro 26 Paź, 2005 11:30   

Agata napisał/a:

http://www.dogomania.pl/i...1200845#1200845

Agata
[Usunięty]

Wysłany: Sro 26 Paź, 2005 11:56   

Kasia, dziękuję :!: :!: :!:

Arleta
[Usunięty]

Wysłany: Sro 26 Paź, 2005 12:43   

Co Wy na to??
Głupota ludzi kupujacych i łatwowierność. Facet pewnie nie pierwszy i nei ostatni raz tak dziala, dziwie sie tylko tym co kupuja bo albo to jest zakup chwili i cena ich przyciąga albo nieiwedza. Bo kto by kupował sobie szczeniak posiadając minimalna wiedze na temat odchowu i pilegnacji psów.
Agatko zabys sie kiedys nie zdiwiła i gościu nie pokazywał fotki Groszka.
A czy wy takiemu oszuście możecie cos prawnie zrobic?

Daniel
[Usunięty]

Wysłany: Sro 26 Paź, 2005 16:43   

Oszustwo, poświadczenie nie prawdy, narażenie na szkode.Ale z wymiarem sprawiedliwości jest jak jest....
Agato, bardzo mi przykro z powodu zaginięcia Soni, przekaż swojej koleżance ze będziemy się rozglądać, może zamieścimy na forum fotke spanielki.
Jejku, ludzie są okropnii, na 5 sek. nie można zostawić psa samego i to we własnej posesji.
Ja tez boje się o swoja baleronice, nidgy samej jej nie zostawiam na swoim podwórku, bezpieczna jest tylko z ochroną owczarkiem niemieckim.

Krzysiek 
Admin

Wysłany: Sro 26 Paź, 2005 17:31   

Agata napisał/a:
... on za tydzień znów będzie jeśli oczywiście dziś wszystkich szczeniaków nie sprzeda...
... Pan Kanciak był wściekły, bo powiedział, że jeden idiota ciągle podaje, że krył swoją sukę właśnie w Starym Koniu ...

Odpowiedź prosta - jechać za tydzień na giełdę z Panem Kanciakiem i albo gościa solidnie sprać, albo wziąść ze sobą patrol policji aby mieć dowód na to że handlarz powołuje się na krycie przez psa z hodowli Pana Kanciaka co nie jest prawdą i można mu na miejscu udowodnić. Przy okazji załatwiłbym mu sprawę sądową o zniesławienie i wytoczył drugi proces z powództwa cywilnego o znęcanie się nad zwierzętami - temat ostatnio medialny - przydałaby się również kamera video - zdjęcia z aparatu telefonicznego to szajs którego nie warto nawet pokazywać.
Myślę że Pan Kanciak w trosce o dobre imię swoje i swojej hodowli zgodzi się bez problemu na taką akcję - pojedzie z Wami i z boku poobserwuje jak to sprzedaje się szczeniaki "po jego" psie i w odpowiednim momencie wkroczy do akcji.
Krzysiek.

Hubertus 

Wysłany: Sro 26 Paź, 2005 18:28   

he he pomysł dobry... tylko jak tak dalej będziecie publikować swoje plany to jak nic facet się zmyje zanim cokolwiek zrobicie - bo w końcu skąd pewność czy on (czy ktoś z jego znajomych) nie czyta naszego forum? ;)

Agata
[Usunięty]

Wysłany: Sro 26 Paź, 2005 23:52   

Krzysiek napisał/a:
pojedzie z Wami i z boku poobserwuje jak to sprzedaje się szczeniaki "po jego" psie i w odpowiednim momencie wkroczy do akcji.
Krzysiek.

Ja bym tak zrobiła i gościa porządnie bym oklepała.

Co do suni, to Gosia będzie u mnie w poniedziałek, przywiezie zdjęcia Soni i je wkleimy.

Odpowiedz do tematu